Helden van hier

In mijn leven heb ik vele helden gehad. Als kind was dat 'De Kat', Johan (die van de Alverman), Ben de Beer, Flipper en Superman mochten ook meedoen. Naarmate de leeftijd groeide, kwamen er anderen bij die me meer triggerden op het gehoor : David Cassidy (al kan ik me nu geen enkel liedje van hem nog herinneren), Donny Osmond en de knapperd van 'The Sweet'. Nog wat later was Björn Borg meer dan goud waard. Of ik Tom Cruise nu nog een held zou noemen... neen, echt niet. Al ziet hij er dazzling goed uit, hij is ook maar een mens... 

 

Het is gek dat we als ukkie onze helden gaan zoeken in boeken, strips en TV-series. Naarmate we groeien, bekijken we het toch wel anders (zo hoop ik maar). Ook raar is dat het merendeel van mijn helden tot de mannelijke categorie behoorden... Daar heb ik echt geen verklaring voor maar wat ik nu wèl weet is dat de grootste heldin allertijden mijn moeder is want zij zette mij op de wereld. En alle moeders weten het : een bevalling is een heldendaad op zich ! 
De echte superheld blijkt dan nu ook wel mijn vader te zijn. Terwijl ik dweepte met het hele zootje super- en andere helden, mocht ik zijn wijsheid, zijn nuchterheid en ook zijn humor ervaren. Dingen die me mee gevormd hebben (dat kan ik niet zeggen van de blonde Zweedse god die Wimbledon keer na keer won). 

Neem ook nog Babseluk. Als dàt geen heldin is. Geloof me, voor mij is Wonderwoman peanuts vergeleken met haar. Elke dag vrolijk opstaan (écht, he). De wereld trotseren die haar met zoveel prikkels aanvalt, de honger die haar tart omdat ze medicatie neemt (noodgedwongen om die prikkels aan te kunnen) die haar maag voortdurend laten knorren, haar spontaniteit die soms wel héél erg 'out of the box' is, haar moed, haar liefde, haar zorg... De oudjes in het WZC waar ze stage doet, spreken haar aan met 'schatje'... 

En dan die man voor mij in de supermarkt. Netjes verborgen achter een mondmasker zoals we dat allemaal al zo lang doen. De cassière was bijzonder vriendelijk tegen hem, babbeltje, weet je wel en nog de vraag of hij de zegels spaarde. Er kwam geen antwoord. Heel vriendelijk kwam haar vraag opnieuw en ik wilde zelfs bijspringen omdat ik merkte dat de man het niet begreep... Hij nam zijn kasticket en zei dan op zijn eigen, ietwat vreemde manier : 'Bedankt, maar ik hoor je niet. Ik ben doof en ik kan je niet liplezen.'.... 
Mondmaskers... er zitten zoveel meer helden achter dan we vermoeden

 

En zo merk je dat helden niet de grote sterren op het witte doek zijn. Evenmin die idool die in jouw plaats alle dromen waar kan maken. We zijn allemaal een beetje held. We gaan allemaal onze problemen te lijf op de manier waarop we denken dat het de juiste is. We overwinnen onze tegenslagen en we kunnen dat ook, al denken we soms dat het over and out is maar geloof me, dat is het nooit ! Het leven heeft het beste met ons voor en al zien we dat niet altijd, er is geen groter cadeau dan dit hier en nu. Weet je wat ik denk dat een simpele mens tot held maakt ? Dankbaarheid voor alles wat wèl kan. Niet verder kijken dan je eigen kunnen, je eigen gaven, je eigen leven. Ik ben er zeker van dat als je diep in je ogen kijkt, in de spiegel op je badkamer, je een twinkeling ziet die je zegt dat het goèd is dat je er bent. Dat je een deel van de ketting bent en - al geloof je het niet - dat als jouw schakel wegvalt, de wereld toch heel even wankelt. 

 

Onze aarde, onze globe, is de stek van de helden. Zij die mee deze wereldbol bevolken. Jij en ik maken daar deel van uit. Wij zijn écht de helden van hier ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lessen voor het hart 

Lessen. Ik houd er niet zo van. Leren hoort daar onvermijdelijk bij en ik was nu niet bepaald het meest ideale schoolvoorbeeld. En toch, en toch. De school was maar een kleine intro voor wat het leven werd. Draai of keer het hoe je wilt, leren blijf je doen. 
Leren koken (tenzij je elke dag take-away doet), leren wassen (tenzij je elke week shopt tot je dropt), leren autorijden (tenzij je zweert bij de fiets (maar zelfs dàt heb je ooit moeten leren)), leren plannen (geen enkele dag bestaat uit meer dan 24 uur), leren hoe je je huisdier verzorgt (voor de dierenliefhebbers), leren hoe je je baby verzorgt (voor de mama's in spe), leren hoe je met je puber omgaat (dàt is pas een oefening !)... 
Ik geef toe, het leven vlot voor geen meter als we de lessen er niet bij nemen. 

 

Voor de meeste van opgenoemde feiten bestaan er wel boeken, opleidingen of wijs advies. Een schooldiploma is voor velen niet willen maar moeten (en geef toe, achteraf gezien kan het best van pas komen). Praktische zaken zijn makkelijk aan te leren door praktische mensen (niet iedereen heeft echter een Jeroen Meus in de genen zitten) en wie minder van dat soort is, hangt meer af van zijn/haar omgeving of van de supermarkt.
Noodzakelijke lessen die horen bij de opvoeding van een levend wezen moeten ingecalculeerd worden nog voor zo'n avontuur start. De meeste 'lessen', na die op de schoolbanken, zijn keuzes en dan gaat het al makkelijker om ze 'op te nemen'. En zo kan een mens 'rijk' worden aan kennis en praktische vaardigheden wat alleen maar geprezen kan worden. 

 

Komt er toch een heimelijk vraagje opduiken... Maken al die kennis en die vaardigheden voldoende gelukkig ? Niet alleen blij, maar écht gelukkig ? Want het hart snakt naar lessen, het hart wil écht leren omdat alleen het hart geluk kan aanmaken. En geluk is de enige reden die het hart nodig heeft om de geest te volgen. Beetje moeilijk ? Neuh ! 
Wat zegt de uitdrukking : 'met hart en ziel' ? 
Dat het goèd zit, dat het juist zit, dat het vanuit het diepste van het diepste komt om er uiteindelijk iets fantastisch van te maken, iets mee te doen om uiterst geluk te ervaren. 

 

Als mens zijn we heel erg geneigd met het lijf te leven. Dat is uiteraard belangrijk maar dat lijf is niet alles. Het is de buitenkant (die ook wel een binnenkant heeft die erom vraagt héél goed verzorgd te worden) in combinatie met het brein dat denkt en beslist en redeneert en discussieert. Gelukkig hebben we dat lijf en dat brein... maar er is nog een hart. Dat is de belangrijkste spier in ons lijf. Het trekt onvermoeibaar samen om ons te voorzien van al wat we nodig hebben om in leven te blijven (zo leerden we dat toch in de biologieles). Maar het hart heeft méér dan die functie alleen. Het kan letterlijk springen van vreugde en breken van verdriet. 

 

Als we weten dat we gezond kunnen eten, voldoende bewegen, de nodige slaapuurtjes in acht nemen en de stress onder controle houden, dan maken we een goede kans om gelukkig te zijn. Want ziekte en ongemak zijn niet bepaald de pijlers waarop die gemoedstoestand kan steunen. Maar het hart vraagt wel wat meer, zo meen ik, dan alleen maar dat. Het hart léért graag. 
Mag ik zo vrij zijn (na het lezen van vele boeken annex eigen ervaringen) enkele lessen voor het hart te vermelden... 

1) Zie jezelf graag ! 
2) Zèg dat ook tegen jezelf, liefst nog in de spiegel, want wie is je beste vriend ?  Wie is er àltijd bij je ? (met wie sta je op, ga je slapen, doe je pipi, ben je alleen... he ?) 
3)Vind élke dag iets waarvoor je oprecht dankbaar bent (sneeuwvlokjes in april zijn màgisch !)
4) Vind elke dag iets dat je vreugde schenkt (de kat die spint bij je aaitjes) !
5) Neem rustig de tijd want haast en spoed is zelden goed (tijd is iets raar, voor sommigen gaat die snel, voor anderen traag maar het is toch beter om gestaag verder te gaan dan op je adem te trappen)
6) Genièt van alles om je heen (de geur van vers gebakken koekjes, een glimlach, een grappig mondmasker...)
7) Gun iedereen zijn geluk (jaloezie is vergif voor je ziel)
8) Probeer te begrijpen in plaats van te bijten (boosheid geeft hartkwalen (dat is écht wetenschappelijk bewezen))
9) Behoud àltijd je eigenwaarde (weet dat bij een belediging, misbruik of wat ook, het de keuze is van de ander om zo te reageren, nièt de jouwe !)
10) Geef altijd het beste van jezelf (weerhoud je daar niet van, wat anderen ook van je denken wéét je gewoon niet, hoe kan je daar dan wakker van liggen ?!)

 

Ik leer graag. Nu wel. Omdat ik maar één hart heb. Dat werkt prima en zo wil ik het graag houden ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeg het met bloemen 

Er was een tijd dat bloemen door mij vooral buitenshuis gezien werden. Binnen de muren was bijzonder weinig groen te vinden. Ik houd echt heel veel van de natuur maar mijn vingers willen niet graag in de grond wroeten. Mijn kijkers daarentegen nemen zoveel mogelijk wonderen op en bloemen zijn daar een mooi voorbeeld van. 
Als lagereschoolkind stopte ik onderweg huiswaarts om een boeketje veldbloemen aan de aarde te ontfutselen om ze thuis - heel trots - aan mijn moeder te schenken. Dat gaf een dubbele bonus : de bloemen werden goed gesoigneerd en mijn moeder blonk van blijdschap. Nu pluk ik geen veldbloemen meer, ik laat ze de wereld kleuren op de plek waar ze horen te zijn. 

 

Met de lente in het land ontluikt die kleurige wildbloei nu ongeremd. De natuur laat zich immers niet 'controleren' noch 'manipuleren'. De natuur is sterk, staat stevig in de schoenen en wil àltijd zichzelf zijn. Het is nutteloos haar te proberen dwarsbomen, ze plooit zich altijd weer naar haar eigen gevoel.
De natuur, die is wonderlijk, kijk alleen al maar naar de bloemen die ze voortbrengt. De kleuren ! Zelfs blauwe bloemen bestaan, al zou je ze toch eerder geel, oranje of rood inkleuren op een blanco prent. En de vormen. Bekijk de vormen eens ! Neem nu een orchidee. Bestaat er een mooiere bloem dan een orchidee ! Met die haarfijne krulletjes, zeer nauwkeurig gevormd en netjes evenwijdig van elkaar, beschermd door een fluweelzacht bloemblad... Onevenaarbare schoonheid ! 

 

Naast de orchidee heb ik nog enkele favorieten die in mijn hart zijn blijven groeien van kleine meid met het oranje fietsje die boeketjes plukte in de weide tot wie ik nu ben. De korenbloem met haar paarse kleur en zwart hart. Je vindt ze nog nauwelijks maar mijn kinderogen vonden ze vroeger moeiteloos en overvloedig. 
En de margriet, hoog op haar stengel, met die prachtige witte kroon en de gele kern waarvan ik begreep dat ze ook per se met me mee wilde om lang en trots op de keukentafel te schitteren. 
Met de klaproos verliep het anders. Plukken, zo ondervond ik instant, mocht niet, ze heet niet voor niets 'klaproos'. 'In Flanders fields the poppies grow' was een tekst voor veel later maar de liefde voor de poppies leerde me ze nièt mee te nemen.  Poppies staan er om te staan. De soldaten uit de Grote Oorlog wisten dat. De klaproos gaf hen hoop, de zomer kwam eraan, de zon verwarmde hun droeve hart en het aanzicht van een veld vol oranjerode wuivende waaiertjes maakte het leed minder zwaar. Ze lieten ze staan, de poppies. Poppies. Het klinkt ook zoveel mooier dan klaproos... 

 

Dat zijn mijn veldfavorieten. Deze dagen heb ik ook 'thuisbloemen' want hoe weinig groen er ook in mijn vingers zit, ik haal de kleuren tussen de muren met tulpen, roosjes, 'paasbloemen', boeketje allerlei... Het frist op. Het oog wordt gestreeld, het hart geheeld. 
En blijkbaar hebben bloemen ook een betekenis, zo leerde ik onlangs. Of het de waarheid en niets anders dan de waarheid is, laat ik in het midden, maar het is een leuk lijstje ! 

anjers staan voor toewijding ('zeven anjers, zeven rozen' is dus het ideale bruidsboeket !)

boterbloemen is gelijk aan kindervreugde (daarom dat kiddies ze zo graag plukken)

gerariums staan voor gezondheid en vriendschap (en houden de muggen weg, als dat geen mooie surplus is !)

klaprozen geven troost maar pluk ze nooit want dan blijft het verdriet eeuwig bestaan ! 

krokusjes brengen de lente en blijdschap !!! 

orchideeën staan voor zuiverheid en schoonheid 

margrieten  maken je gelukkig en bevestigen je onschuld (wow !)

roosjes staan uiteraard voor liefde maar ook voor geluk en vreugde

korenbloemen zijn tegenwoordig eerder zeldzaam maar ze bevestigen wel de onsterfelijkheid (hopla !)

tulpen zijn speciale gevallekes : hun kleur bepaalt hun eigenschap : rood (perfecte liefde) ; geel (vrolijkheid en fun), wit (vergiffenis)

viooltjes staan voor vertrouwen (en dat is nodig in deze tijd, plant ze dus voluit !)

 

Nog veel meer hierover vind je op fleurop.nl 

 

'Bloem' je leven, het helpt ! 

 

 

 

 

Showtime

Er was een tijd dat ik showtime geweldig vond. Zèlf op de buhne staan en de show stelen. Ik heb het gedaan. In bescheiden mate maar ik heb het gedaan. Als laatstejaars in het middelbaar schreef ik een toneelstuk dat we met de klas opvoerden. Ik ga er niet over uitweiden want dat zou meer in een novelle eindigen dan in een blogpost maar geloof me, het was fantastisch ! 
Later deed ik nog  wat performances in de plaatselijke jeugdclub en met de dansgroep ook nog enkele in de parochiezalen van naburige dorpen. Ondanks de knopen in mijn buik voor elk optreden was het podium iets waarop ik me kon uitleven.
Het kriebelt vaak nog om wat amateurswerk te doen in de plaatselijke toneelvereniging maar - ondanks al mijn motiverende verhalen - blijft het bij mijmeren (ik heb namelijk te grote schrik om mijn tekst kwijt te geraken). 

 

Dat maakt wel dat ik graag kijk naar mooie beelden in motie, op het toneel maar ook op het witte doek. En ik heb zo mijn favorietjes. Mijn nummer 1.

'Gladiator'

Ja, ik weet het, het bloed spat nogal eens tegen het scherm aan maar het is vooral de boodschap die me zo aanspreekt. De wijsheid van Marcus Aurelius (sorry, ik heb een beetje geschiedenis gestudeerd), de pracht van het colosseum, de bizarre machtsdrang van de schijnbaar ongenaakbaren en de eenvoud van de mens die rechtvaardigheid in het hart draagt plus daarbovenop het kleine poortje naar het hiernamaals waar iedereen met veel liefde onthaald wordt. Voor altijd mijn nummer 1. 

 

Nummer 2 kan al eens wisselen met nummer 3, afhankelijk van welke van de twee ik recent zag. Ze staan namelijk nek aan nek in de race al denk ik dat mijn hart toch meestal voor deze nummer 2 kiest omdat het zo dicht bij de leefwereld van Babseluk ligt :

 'Forrest Gump'

Tranen zijn een garantie aan het einde want dan moet ik telkens denken: ' hoe kan ik Babseluk de wijsheid bijbrengen dat een doosjes pralines de verrassing van het leven inhoudt...' (Voor wie de clou mist : de moeder van Forrest zegt in de film : 'het leven is als een doos pralines, je weet nooit wat er in zit') 

 

Nummer 3 is pure fun. Entertainment in de hoogste graad, versiert met kralen, pracht en praal en héél véél hartjes vol van goedheid, éénheid en doorzettingsvermogen. 

'The Greatest Showman'

Màn, dat is amusement! Eerlijk ook, voor iedereen die denkt er niet bij te horen. Het is mooi. Mooi ! En de bonus is deze : gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Als mensen écht zulke mooie dingen doen, dan kan ik niet anders dan ervan houden. Dat maakt van mij misschien een watje maar dat deert mij niet : ik ben wie ik ben en wie ik bedoeld ben te zijn. Dat is ook de boodschap van de film : nooit opgeven en geloven in jezelf ! 

Uiteraard verschillen smaken en ik wil niemand wat opdringen maar ik denk dat deze nummer 3 voor de meesten toch wel een aanrader is. Je krijgt er nog een hele circusvoorstelling bovenop ! Natuurlijk ook een vleugje romantiek maar het gaat vooral om het mooie hart van een clubje moedige mensen. Het stimuleert alweer ! 

 

In elk van ons zit wel een acteur of actrice die maar al te graag een performance doet op momenten dat het moeilijk is om helemaal onszelf te zijn. Soms lukt dat, even vaak lukt het niet en vallen we door de genante mand. Het is nochtans goèd om helemaal onszelf te zijn. Altijd en overal. Wie van je houdt zal echt wel van je blijven houden en wie het niet doet, wel, die heb je dan niet meer nodig. Effe lastig maar met een happy end ! 

'The Greatest Showman' gaat om mensen die er schijnbaar niet toe doen, maar iederéén doet er toe. De mensheid is één grote ketting en elk stukje dat er tussenuit valt, geeft even een onevenwicht. Hoe sneller we de ketting weer oppakken en sluiten, hoe beter de wereld draait. Ik geloof dat. 

'Je maakt geen verschil zolang je bent als al de anderen' 

Wees dus maar jezelf.

 

 

 

 

 

Stikstof

Neen, niet stikken in de stof maar de stof stikken. Daar gaat het hier even om. Het is een onweerstaanbare bezigheid van me. Ik ben zowaar een 'stof-o-fiel'. Mea culpa ! Ik ken zowat elke stofjessite op het web. Het is een bijzonder aangename, soms noodgedwongen, soms verplichtende maar meestal curieuze neuze bezigheid om op zoek te gaan naar exclusieve, toch leuke én goedkope stofjes. Ik vind ze ook. Mijn kast zit nu zo overvol dat ik niet anders kan dan stikken en stikken en stikken. Het leuke ervan is dat het mij helemààl niet verstikt. Het is een 'zen-techniek' voor mij. 

 

Lockdown 1 liet me meer dan 250 mondmaskers naaien en ik vond het nooit vervelend. In de koelte van de hall stond mijn tafeltje met mijn stikmachine die altijd zo gehoorzaam deed/doet wat ik het vroeg/vraag. Da's liefde ! 
Ik heb alle leerkrachten van mijn school voorzien met een leuk Eftelings-getekend mondkapje. Familie kreeg ook hier en daar wat en een verjaardag met een pakketje mondmaskers was een welgekomen gift. 
Ik vond sites op het web die ik nog nooit eerder had ontdekt en die boordevol inspiratie zaten en liefdevol hun pakketjes stof en toebehoren toestuurden. Heerlijk. 

 

Lockdown 2 was wat minder. De hall liet me niet meer toe om knus te gaan naaien wegens kilte en 'trek'. Maar elk moment dat het huis mij als enige bewoner gaf, belandde mijn trouwe stikker op de tafel in de woonkamer en rikketikte ik weer leuke stofdeeltjes aan elkaar : na de overdosis mondmaskers vond ik de weg naar een verzameling kleuterkleding. Sinds de geboorte van Babseluk is dat trouwens een onderdeel van mijn leven geworden. Hoe kleiner de patroondeeltjes, hoe liever ik het heb ! Sinds vele jaren gaan de afgewerkte stukjes de deur uit want Babseluk is véél te groot geworden voor maatjes tussen 86 en 116. 

 

Helaas is door het corona-onding de verspreiding ervan veel minder geworden. Toch volhard ik in de boosheid want - hoe hard ik ook probeer om op het web niet op stofjes te azen - mijn kast loopt over van leuke printjes in zachte of koele textieltjes die smeken om verwerkt te worden. Is het een verslaving ? Misschien wel, maar dan wel eentje van de goede soort, zo meen ik. Een hobby is noodzakelijk in elk leven. Plak er maar het label 'rustgevend' op. Het hoofd leegmaken. Sommigen mediteren om dat te doen maar ik vrees dat dat voor velen nog een brug of twee te ver is, te spooky, te 'high' terwijl je focussen op één ding niets anders is dan een vorm van meditatie. Als ik tijdens mijn gestik er de aandacht niet bij houd, dan wordt de broek geheid een rok ! 

 

Buiten dat naaien mediteer ik ook op een andere manier. De ene dag al wat langer dan de andere, het ene moment al wat dieper dan het vorige of het volgende. Mediteren heeft niets met hippies te maken (zie ik er zo uit ?), het is de inhoud van je hoofd ordenen waardoor je je aandacht op één ding richt en dat kan alle richtingen uitgaan, dat ene ding. Voor sommigen is het lezen, voor anderen biljarten (zo hoorde ik ooit), voor de volgende het schrijven van mooie letters en voor de buurman in de vlam van een kaars staren. 
Mediteren gaat erom je gedachten te temmen en ze niet kriskras door elkaar te laten lopen en al zéker niet gaan multitasken ! Het is rust brengen in je hoofd waardoor je lijf herademt. De verstikking door teveel gedachten weghalen. Leren ademen op een tempo dat je lichaam aankan (6x per minuut is beter dan 16 x en da's aanpassen, jawel).
Geen stikstof maar zuurstof ! En die kan je voldoende vinden in wat je graag doet. Er is vast iets in het leven dat een flinke voorsprong heeft op al die dagelijkse gewoontes, iets dat ooit een droom was, iets dat broedt maar geen nest vindt... Je hoeft niet op de meditatiemat te gaan zitten als dat wat te ver van je comfortzone verwijderd is. Zet gewoon de deur van je hart open en laat het maar stromen, dat is al meditatie genoeg... En dàn ontdekken wat je graag doet, wat je altijd had willen doen... En dat dan ook doen ! 

Enjoy !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instinct 

Ik ben een héle grote dierenvriend. Ik ziè ook graag dieren. Niet zomaar in liefdesverband maar op het scherm of in de natuur, simpelweg omdat ik ze zo mooi vind om naar te kijken. Ik kan mezelf niet ontnemen héél erg verbonden te zijn met pluizige en fluffy wezens die onze taal niet spreken maar toch proberen om ons te begrijpen. Konden wij dat ook maar wat beter met hen. 
Zoals je weet is Finn gestorven. Dat heeft heftig ingehakt op mijn hart, vooral ook omdat zijn broer nu zo zoekende is. Hij kleeft aan me, die kleine man, en ik heb zelfs het idee dat hij nu wil zijn zoals zijn grote voorbeeld : veel slapen, bij zijn mensen zijn en dus vooral in de buurt blijven. Ik vertrouw op zijn instinct, het komt wel goed. 

 

Vanavond zag ik een documentaire over 'baby-animals'. Wat zijn wij mensen toch bekrompen doordenkers. Die piepkleine wezens denken niet, ze doèn. Ergens, ik-weet-niet-waar, maken eenden (jawel, éénden) hun nest twintig meter boven de grond in een steile boom waar ik toch eerder een familie eekhoorns zou verwachten. Eens uit hun ei vliegt ma eend uit het hol naar de poel onderaan die boom. Daar gaat ze wat roepen op haar kroost. Ik kan dat niet vatten, dat de schepping zoiets geschapen heeft, en ik kan véél hebben wat de schepping betreft, hoor. Maar goed, de kuikens wringen zich uit hun ei, gaan op de rand van het boomhol staan en laten zich simpelweg 20 meter naar beneden tuimelen. Instinctief spreiden ze wel hun piepkleine vleugels om de val wat te breken maar ik zag ze bijna allemaal nogal brutaal neerstorten in het struikgewas waarna ze nog veel en hard dienden te ploeteren naar de poel waar ma lag te roepen... Helden zijn het. 

 

En dan die reuzeotters ergens in Zuid-Amerika, hoe onlogisch de logica want die jongen zijn bang van water en willen helemààl niet zwemmen. Moeder en vader hebben de opdracht hun kroost dat te leren. Wààr is de logica ? Waar is het instinct ? Wie verzint dit ? 
Duizenden schildpadjes mogen het helemaal zelf uitzoeken : hoe uit hun ei te komen en hoe veilig in zee te geraken met al die kapers op de kust. 1 op 1000 haalt het . 1 op 1000 !!!  En wij maar zagen omdat het effe tegenzit ... 

 

Ons instinct is weg. We leven teveel op automatische piloot, neen ? Elke dag is dezelfde als we niet wat moeite doen om er verandering in aan te brengen. Ik meen de oorzaak te vinden in een tekort aan uitdagingen. We zijn een licht verwend ras. En zoals een dier dat verwend is, vergaat ook het instinct. Kunnen we weer leren voèlen ? Leren leren ook ? Wat niet noodzakelijk betekent dat we de tafels van vermenigvuldiging opnieuw uit het hoofd dienen te kennen, neen, ik bedoel 'bijleren' uit wat we horen, zien en voelen. 

'Wat de buik zegt is terecht'

heb ik ooit als een wijze raad opgepikt. En we zijn dat een beetje kwijt, he, dat buikgevoel. Nochtans is dat de weg naar een goed gevoel, zo meen ik. 

 

Oh ja, het kan ook luchtiger door het alledaagse kolonnetje te doorprikken met optimisme en triggers Zeker in deze tijden lijkt me dat een héél nuttig iets. De fantasie er even bijhalen om zo nieuwe dingen te creëren. Corona oftwel covid begint met een 'c'. Creativiteit heeft ook dat begin en is bovendien een langer woord met dus meer draagkracht. Als we naar ons instinct kijken van heel lang geleden, dan was er geen verveling, dan werd elk moment ingevuld met een 'doening' die noodzakelijk was om te overleven. We verschillen niet zoveel van onze oer-voorouders en al lijkt de vergelijking vergezocht, het kleine kreng corona biedt ons wel de ietwat gedwongen kans om er ièts van te maken. Het instinct van de mens, hoe ver het ook van ons verwijderd lijkt, staat nog altijd op modus 'overleven'. Daar doen we vanalles voor, en dat mag. Toch wil ik hier een oproep doen : het leven gaat niet om 'overleven', het leven gaat 'over leven'. 
Laten we maar eens terug gaan naar ons instinct en er naar luisteren. Laat ons maar weg gaan van wat we niet leuk vinden en iets zoeken naar wat ons hart verblijdt. Dat vraagt vertrouwen en ook wat moed, maar het is ons recht om gelukkig te zijn. 
Laat ons dus maar springen zoals die piepkleine eendenkuikens en vertrouwen op ons (verloren) instinct. Het komt écht wel goed. Eigenlijk, is alles al goed. 

 

Het zit allemaal in wat je gelooft, noem dat maar het menselijke instinct.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finneman

Hij was de meester van de buurt, de bewaker van de tuin, de playboy van alle kattinnen (die hem niets konden maken), de beste genoot van zijn mensen. En ja, elk dier is uitzonderlijk, net zoals elk kind dat is. Maar Finn had toch een streepje meer. Hij was de rust zelve. Nervositeit kende hij niet, hij beheerste het boeddhisme als geen ander. Zen. Altijd. Bovendien streefde hij naar rechtvaardigheid in elke vorm : neen, je eet niet uit een bakje van een andere kat. Neen, je betreedt geen tuin zonder toestemming van de eigenaar. Neen, je komt niet zomaar ongevraagd in iemands aura. Neen, je bent àltijd lief voor wie je lief is en zelfs ook voor wie je minder lief is (iedereen kon en mocht hem aaien). En je leeft hier en nu. Nu moe is nu rusten. Nu honger is nu eten. Nu een schoot, is nu een schoot. Nu spelen is miauwen tot de nepmuis uit de doos komt. 
Finneman... Vriend... 

 

Finn en Tommy kwamen bijna 13 jaar geleden bij ons. Een beetje gepikt maar daar zal Gaïa geen rechtzaak over uitspreken. Als kittens onverzorgd achterblijven in een ellendige regenbui zonder zorgen, dan mag je die poesjes redden en een thuis geven. Zo kwamen ze dankzij de kleuterjuf van Babseluk in ons huis terecht. Ziekjes, zwakjes maar moedig. Meteen naar de dierenarts die hen prikjes ten over gaf waardoor ze de volgende dagen de voorbodes werden van vreugde en liefde met Finneman als leider. 

 

Tommy heeft vaak, héél vaak, het onderspit moeten delven want in Finn heerste de heerser. Maar dat was goed, want ik ben er steevast van overtuigd dat ook katten communiceren en een hiërarchie hebben en daar is niks mis mee mits goed overleg. Ik ben er zeker van dat dieren dat beter kunnen dan mensen. Finn kon dat op sublieme wijze. Hij zette zijn broer pertinent op de plek waar hij diende te zijn, dat kon met een klauw maar evengoed met een lik. Tommy moest zijn wingman zijn, of hij dat nu wilde of niet, samenwerken was belangrijk en hij, Finneman, kon dat perfect dirigeren. Ze waren een superteam. 

 

Drie jaar geleden werd Finn ziek. Nierfalen. Medicatie. Speciale voeding. Stress vermijden. We deden het allemaal zo graag. Maar hoe vermijd je stress als de kattinnen ruiken dat de boss het niet meer zo goed aankan. Ik heb Queen Ross meermaals de stuipen of het lijf gejaagd en verder ons baasje veel binnen gehouden. 
De laatste tijd kwam 'Muisje' wat meer opdagen. Ik noem haar zo omdat ze zo teer en fijn en overal doorheen en op en over sluipt. Muisje is bijzonder charmant en geeft me vanop het terras (twee hoog) van de buren honderden oogzoentjes alsof ze wil beloven niet naar beneden te komen. Ze doet het wel, de kleine heks, 's nachts als het donker is. 
Vanmorgen vroeg heeft onze held een laatste gevecht met haar geleverd, dat bewijzen de witte plukken op het gazon en zijn afwezigheid in de garage als de man heel vroeg de potjes met korrels komt vullen. Argwaan. Maar als ik een uur of twee later de deur open om de poezenpootjes de trap te laten oplopen naar de warme woonkamer, klinkt de vertrouwde 'me-e-auw' van Finn en is alles goed. Ik maak me geen zorgen, de winter is immers lang en koud en donker en Finn slaapt dan graag veel. 

 

Als hij dan uiteindelijk wakker wordt, is het alweer donker en brengt Babseluk hem naar de garage om het nodige te doen. Tien minuten later daal ik af om groenteafval te deponeren op de composthoop. Daar ligt hij dan. Tegen de wasmachine aan. Enkele bloedspatjes op de grond. Ik weet het meteen... 
Hoe erg ook, ik kan daar en dan (en nu nog steeds) alleen maar dankbaar zijn. Hem aaien. 
Zijn bekje is halfopen, beetje bebloed. En aaien maar alsof hij het nog zou weten. En weet je, ik wéét dat hij het wéét. Ik geloof niet in de dood. Ik geloof in het leven. Waar ook. 

 

Dierenarts. Dat moet. Maar niet voor Tommy afscheid heeft kunnen nemen. Even een snuffel en dan op afstand toekijken wanneer ik de boss zachtjes zijn bandje uit doe. Dat wordt de relikwie. 
Ik hoef geen ceremonie voor onze vriend. Hij leeft in mijn hart en dat kan geen potje as verbeteren. Hoe erg het ook mag klinken, hij gaat in een massagraf maar ik wéét en voél dat hij al op de plek is waar hij wil zijn. In mijn tuin in de zogenaamde hemel, nabij mijn glazen huis met zadeldak, in de schaduw van de treurwilg in het mooiste groen. Daar springt hij weer als de tuinheld in het rond en speelt hij en dolt hij en wacht hij tot ik er ook weer ben. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen

Wintertijd betekent kaarsjes branden. Tenminste zo vind ik dat. Het brengt licht door een vrolijk vlammetje en hoe meer er van zijn, hoe liever ik het heb. Dat maakt dat ik zelf een speciaal schap gereserveerd heb in de kast om bergen van theelichtjes te stockeren: van 4 uur brandend tot en met kuipjes die het 8 uur volhouden. Hoe donkerder de dagen, hoe lichter mijn avonden wat betekent dat rond kersttijd er toch een twintigtal vlammetjes staan te blinken. Heerlijk. 

 

Wat ik wel opmerk is dit : de vlam op de lucifer wordt groter als ze zich deelt met het lontje van het kaarsje. Ik herhaal : de vlam op de lucifer wordt groter als ze zich deelt met het lontje van het kaarsje ! De vlam geeft zich door en wordt energetisch sterker. Het vuur op het lontje krijgt leven ! Hoewel de lucifer zich eerst ontpopt tot een kleine vuurstorm, nadat hij de vlam heeft doorgegeven, is het zijn tijd om te gaan. Hij dooft uit, die lucifer, maar met wat een finale ! En hij weet het, die lucifer, dat dàt hetgene is waarvoor hij mag dienen : om al zijn kracht door te geven en een nieuw vuur te maken. 

 

In een mensenleven gaat het ook een beetje zo. Leven doorgeven is zoals de natuur het bedoeld heeft, maar dat niet alleen want in elk leven komen mensen en gaan mensen. Nieuwe dingen dagen op en andere dingen belanden op de vuilnisbelt. Ervaringen worden opgedaan en wat niet meer bij ons hoort, sluiten we af. Elke dag geeft kansen. Het is aan ons om ze te zien. 
De grote troost is dat niets ooit blijft wat het is en dat kan dramatisch klinken maar alleen verandering en het aanvaarden daarvan scherpt de kwaliteit van een leven aan. Stel je maar eens voor dat elke dag dezelfde zou zijn.... 

 

Vuur zit in elk leven. In het jouwe en in het mijne. En we kunnen dat ook delen. Door enthousiasme. Door liefde. Door goèd te zijn elkaar. Door het roddelen uit te doven. Door kritiek weg te blazen. Door oordelen om te buigen naar de goede kanten. Maar ook door grenzen te bewaken want zo snel uitdoven als een lucifer willen we niet. Het is doseren en bewaren én geven hoort daar ook bij. Het kan niet ontkend worden dat wat we delen, groeit. De Mexican Wave is daar toch een prachtig voorbeeld van. En kijk maar eens welk vuurtje zich verspreid heeft in het zogenaamde rotjaar 2020 : de solidariteit, het medeleven, de contactloze contacten, de creativiteit... Het was (is) moeilijk, en toch, wij kunnen dat. 

 

In elk hart zit vuur. We kunnen het aanwakkeren, groter en grootser maken om zo nog meer liefde te verspreiden want niets is zo aanstekelijk als vuur en vuur is de vlam van liefde. Spreid het uit ! En je krijgt het terug want elk vuur geeft licht en hoe meer licht, hoe meer zicht. Wij kunnen dat, licht verspreiden... en op dat kleine lapje grond waarop we wonen dat licht te laten uitdeinen naar de buren en de buren van de buren en de straten verderop...om zo een ketting te maken, de hele wereld rond ! 

 

Het is écht niet om zeep ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Switch

Ik krijg een tijdschrift met de naam 'Switch' in de bus. Het is een gratis iets dat met ik-weet-niet-welke-regelmaat in de bus valt. Dat gaat al een hele tijd zo, zeg maar vele jaren en ik weet niet hoe het bij mij terecht komt (de postbode uit het vizier gelaten). Het zit in een plastiekje (en daar heb ik al een hekel aan), het formaat is kleiner dan een A4-tje maar groter dan een A5-formaat. Eens het doorzichtige, milieu onvriendelijke omhulsel bij de plastic afval is gedropt, belandt ook het blaadje ongelezen in de gele papiercontainer. Niks aan dat boekje lokt mijn aandacht, laat staan dat mijn interesse een adrenalineboost krijgt. Neen. 

 

WEG ERMEE !

 

Maar 'switch' vind ik een geweldig naam ! Eerlijk gezegd vind ik het zo'n oninteressant tijdschrijft onwaardig (wat een groot oordeel is dat ik hier vel want godweet hoe heerlijk de inhoud ervan is). 
Switch is een woord dat wij in onze Vlaamse taal niet zo mooi vertaald krijgen : 'ommezwaai', 'omkering', 'van richting veranderen', 'keren', 'draaien'... Het klinkt hopeloos saai en weinig sexy. 'Switch' daarentegen geeft toch wel blijk van wat 'sjwoeng'.
Switchen gaat vast veel makkelijker dan 'veranderen', 'een andere richting inslaan' of '180° keren' want dat klinkt allemaal bijzonder dramatisch. 

 

Switchen gaat dus veel makkelijker dan de vertaling. Kijk maar eens naar 2020, het is gewoonweg 2021 geworden en we hebben er niks moeten voor doen! Het gebeurt gewoon. 
Schakelen van versnelling 1 naar versnelling 2,  we denken er toch niet meer bij na ? Van VRT naar VTM gaat met één druk op de knop en meteen verschijnt een heel nieuw beeld op het scherm, zonder enige moeite. Geen haar op ons hoofd dat er toch aan denkt om bij 25° C nog oorwarmers en handschoenen te dragen, we switchen vlotjes mee met de seizoenen. Een cake in de oven halen we er braaf uit als de tijd verstreken is, we switchen van deeg naar gebak en malen er geen greintje om, in tegendeel. We switchen elke dag ontelbare keren...  

 

En toch, en toch... Hoe soepel om gaan met zoiets als tegenslag... 
Hoe covid plaatsen : als een complot of als een ellendig feit of als een reactie op het menselijk gedrag... 
Hoè dapper onze eigenheid verdedigen, of hoe meegaand zijn we... Durven we ons helemààl zelf laten zien zoals we zijn of spelen we spelletjes... (en dat kan leuk zijn, spelletjes spelen, ik ben er zot van maar bij spelletjes zit er meestal een verliezer en hoe gaan we dààr mee om... ?)
Op het pad blijven of liever opschuiven naar de populaire route... Blijven we star zitten of stappen we flink door...  Is het leven een doem of een eer ? Hoe hoog scoort verdriet ? Wat is de ranking van alledaags geluk ? 
Switchen is een alledaagse bezigheid. 

 

Ik ben niet de boze heks.  Ik wil motiveren ! Stimuleren ! Want àlles is mogelijk ! Als een (rot)jaar na 366 dagen (oh, het kreeg nog eentje extra !) zomaar ineens kan overgaan in een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en een nieuw nummer, namelijk 2021, kunnen wij dan niet 'switchen' ? Van tegenslag naar hoop ? Van complot naar besef. Van angst naar zelfvertrouwen. Van meelopen naar een eigen pad kiezen. Van slachtoffer naar held. Van verdriet naar aanvaarding. Van hopen naar weten. Van weten naar realiseren. Van het leven verfoeien naar het leven omarmen want er is geen groter cadeau dan wie je bent. 
Duikel 2021 in met deze intentie. Switch. We kunnen allemaal zijn wie we willen zijn, geloof me, we zijn daarvoor gemaakt !  

 

Maak er dus een toverwoord van ! Bij elke twijfel, bij elke donkere gedachte, bij elke fout (al is het al een fout), bij elk verdriet, bij elk zorgje, bij alles wat je leven niet zo fris beïnvloedt : SWITCH. Blijf niet hangen in die donkere zone, geloof in jezelf en wéét dat alles voorbij gaat, wat het ook is. Gedachten zijn daden in wording, vorm ze met vertrouwen. Switch naar het licht in de tunnel en de uitgang zal zich helder tonen. 

Een mooi, blij, goed, sterk, gezond en vooral een switchvol 2021 gewenst ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruzie

Ruzie. Het is nonsens. Onzin. On-zin. On-zin in het leven. Dat vind ik. En al heb ik me vele jaren van mijn leven meermaals schuldig bevonden aan die nonsens, het is al lang voorbij. Ik heb gewoon beslist om er niet meer aan mee te doen. Het is zo nutteloos. Het vreet aan je en de woede laait als een satanisch vuur steeds hoger op waardoor je je ziel verbrandt en niets meer is wat het dient te zijn. Alles wordt grauw, zelfs de helderste blauwe ogen. Rimpels krijgen carte blanche want bij ruzie hoort gefrons en fronsen is voedsel voor rimpels. Ik niet meer dus. 

 

Het zit ook wel omvat in ons groeiproces. Er gaat geen enkele dag voorbij tijdens mijn rondjes lopen op de speelplaats dat er vuurhaartjes dienen geblust te worden. Klokkenluiders, klikspanen en heimelijke versprekingen brengen me routineus naar plaatselijke aardsvijanden. Woorden uit de kindermond zijn hard en ongeborsteld. Ze snijden en tikken altijd tranen uit de ogen. Altijd. Rimpels zijn hier nog niet aan de orde maar het duister zit in de anders zo vrolijke ogen. If looks could kill... Het gekke is dat die onzin vaak gebeurt tussen een stel dat gisteren nog meldde boezemvrienden te zijn, BFF's, soulmates... en plots is het oorlog.  

 

Ik zet me meestal tussen de twee schreeuwende partijen en ik laat ze even begaan om te horen, of beter, te luisteren wat er zoal over en weer gegooid wordt. Dat is nooit een vredevolle groet of een lieve glimlach. Het verbaast me telkens weer over welke woordenschat die jochies beschikken en ik vraag me af of ze in de klas net zo goed zijn in taal. Ook opvallend zijn de verwijten. Bakken vol. Nooit eens 'ik' maar altijd 'jij'. Hand in eigen boezem is in de les Nederlands duidelijk nog niet aan bod gekomen.
Ik kom pas tussen als het te goor of te lijfelijk wordt. Ik pleit namelijk voor het zelf-oplossend systeem. Helaas, dat is nog niet geïntegreerd in hun kinderbrein. Dus ben ik pseudo-rechter en ik ga aan de slag met wat ik hoor en zie. Bijna altijd is het verdict : 
'Ok, de rest van de speeltijd houden jullie afstand van elkaar.'
Voor de gortige taal krijgt de spreker een standje plus waarschuwing om bij een volgende keer toch een groter gevolg te mogen ontvangen.
Schreiers geef ik een schouderklop : 
'Je bent niet wat hij/zij zegt dat je bent, je alleen maar jezelf en dat is prima.'

 

Amper 24 uur later zie ik de schelmen terug. Van ruzie geen spatje meer. Het licht zit terug in hun ogen, tranen zijn al lang opgedroogd en het spel gaat vreugdevol vooruit. De souplesse van een kind is gigantisch. Vergeving gebeurt zo spontaan, ook al hebben ze dat niet naar elkaar toe uitgesproken. Opeens is de boosheid weg, de ruzie opgelost en de vriendschap neemt het weer over. 
Over pakweg vijf jaar zal die 24-uursregel niet meer gelden. Het zullen er 48 worden of zelfs een week. Doe er nog eens tien jaar bij en ruzies breken harten, relaties en vriendschappen sterven voor altijd... Wie wil dat toch écht ? Als je het nader bekijkt, doet een ruzie niets anders dan pijn veroorzaken, hoe diep het ook is weggestopt in de kerkers van het hart... het blijft er zitten. 

 

Een kind kan vergeven, zelfs zonder woorden. Het pakt de bal op en wenkt zijn aardsvijand van gisteren om mee te spelen. 
Een volwassene heeft de bal weggeschopt, er is geen spel meer. Wat is het verschil ? Een tienjarige leeft hier en nu, het denken is hier en nu, niet gisteren of morgen. 
De grote mens is hier en nu kwijt en blijft hangen in gisteren en morgen terwijl het nu snakt naar actie, start, leven, léven ! Elke ruzie is onzin. Het ontneemt de zin van het leven. Praten helpt. Luisteren ook. En dan vergeven. Dat is echt niet zo moeilijk. Wat er gebeurd is in ieders leven, heeft een betekenis, dat mag herinnerd worden. Maar leven in haat en wrok ontneemt wel die betekenis. 

 

Ik doe al lang niet meer mee aan ruzie. Ik wil geen wrok of haat in mijn hart. Ik wil een bal om mee te spelen. Speel je mee ? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doriano

Ik ben geen voorstander van straffen. Ik ben wel helemaal pro praten. Vooroordelen kunnen alleen maar weggewerkt worden als je weet wat er gaande is en ik ben van mening dat dat alleen door communicatie mogelijk gemaakt kan worden. Als iemand een ander een vuistslag geeft en je zièt het, dan lijkt het logisch dat de dader werkelijk de dader is omdat net die punch op je netvlies kwam. Dat 'het slachtoffer' de 'dader' suf gepest heeft, wéét je gewoon niet. Afgaan op wat gezien wordt is géén goede zaak. Het is een ongegrond oordeel. 

 

Doriano is een nieuwkomer op mijn school (ja, sorry, 'mijn' school, ik voel me er gewoon hoe langer hoe meer met verbonden, het is niet egoïstisch bedoeld). Vierde leerjaar. Leuk snoetje. Hij brandde ook meteen op mijn netvlies en mijn trommelvlies hield zijn naam al van dag één vast. Vier keer kreeg hij die dag een berisping van zowel mij als mijn collega en meteen wist ik dat ik dat kereltje in de gaten diende te houden. Bij elke bestraffing knikte hij heel beleefd en zei hij dat hij het begrepen had. Toch duikelde hij telkens weer in een moeilijk parket. Dus werd hij geviseerd door mij, door mijn collega en door zijn klasgenootjes 

 

"Hij is brutaal. Hij vertelt gruwelijke verhalen. Hij doet ons pijn. Hij pest ons. Hij laat ons niet met rust. Het is een etter. Het is niet leuk met hem erbij. Hij moet weg. Hij is vervelend. Hij wordt altijd boos. ... "

 

De juf - met oprecht alle respect voor haar - meldde ons dat als Doriano boos werd op de speelplaats, we hem naar binnen, naar haar moesten sturen. 
Toen begon ik na te denken. Een kind dat boos wordt en dan naar de juf wordt verwezen, zal zich nooit goed in zijn vel voelen, wetende dat er mogelijk een straf boven zijn hoofd zou hangen. Ik weet ook niet of dat de bedoeling van de juf was, misschien zou ze hem wel liefdevol omarmen, wie weet (ook al is dat in coronatijden nauwelijks mogelijk).... Het zou toch prachtig zijn. 
Het ventje doet me op een of ander manier ook aan Siske de Rat denken. Beetje sjofel gekleed, altijd een korte broek aan (zelfs op deze bijzonder koude dagen), schoenen die wat te groot lijken en altijd ook die veters los. Elke dag ziet hij er hetzelfde uit en zijn kuiten blijven vuil.... Maar Doriano zit ondertussen wel onder mijn vel. 

 

Enkele weken geleden ging het goed fout. Een vechtpartij in de voetbalzone. Het fijne ervan ontging me  maar het was duidelijk dat Doriano schuld had aan de 1-0 achterstand. Nog voor ik binnen de witte lijnen kwam, schreed Doriano weg, richting metershoge haag die de zuidkant van de speelplaats begrenst. En dan komt het venijn heimelijk op de proppen. Hij wordt gestalkt. Of hij wordt aangestaard door klasgenootjes, zonder enige privacy terwijl hij heel hard probeert zichzelf tot rust te brengen. Uitdagen. Jeetje, wat kunnen die kids dat goed ! 
Ik meet mezelf een sneltempo aan en jaag al die omstaanders met kordate gebaren weg. Dan ga ik een gesprek aan met dat boze ventje. Neen, hij heeft niet opzettelijk de match laten verliezen. Neen, hij houdt er helemaal niet van om zo woedend te zijn. En neen, hij wil al helemaal niet naar de juf. Hij wil gewoon wat rust zodat de woede in hem kan kalmeren. Want hij weet het, hij wordt snel boos. Héél boos. Maar hij kan er niets aan doen, het zit gewoon in hem en hij WIL het niet. 
Ik leg mijn hand op zijn schouder en verzeker hem dat als hij nog eens zo boos wordt, hij naar mij mag komen en dat we het dan samen oplossen. Hij knikt. 
Als ik mij omdraai staan de klasgenootjes mij in groep aan te staren. Ze lijken me plots erg bezorgd en bestormen me met vragen over Doriano. Mijn antwoord is heel simpel  : 

 

"Hij is helemaal niet graag boos. Help hem daarbij."

 

Nog geen minuut later zie ik hem weer voetballen, brede glimlach, slodderende veters maar hij speelt weer.

Vandaag, weken na het voorval, loopt het opnieuw mis. Tja, liefdes in tijden van lagere school zijn ook niet min. De ene zijn liefje is het andere niet. Doriano en Daan gaan op de vuist. Jawel. Het kwaad is echter al geschied nog voor ik ter plekke kom. Ik zie de gebalde vuisten van mijn poullin. Meteen ook stormen enkele bezorgde klasgenoten naar met toe : 'Doriano'. Ik weet ondertussen dat Doriano bekeken wordt als de 'dader' maar ik weet ook heel goed dat Daan evenmin een heilige is. Dan zie ik ineens Juliette bij Doriano. Ze heeft haar arm om hem heen. Ze praten. Juliette ziet me komen en glimlacht. 
'We praten met hem, daar wordt hij rustig van.'
Juliette, 9 jaar oud, moederkloek van het vierde leerjaar en de wijsheid in kinderkleren. Zij heeft het helemaal begrepen. 
Ik check nog even : 'Alle goed, Doriano ?' 
Hij knikt, met een glimlach. Kijk eens aan.

 

En dan denk ik toch verder : hoe gaat het thuis met hem ? Waarom wordt hij boos ? Wat mist hij ? Welke overlast heeft hij te dragen ? Is hij gelukkig ... thuis ?  Ik mag geen vooroordelen scheppen, maar ik mag dat kind wel proberen te helpen. 

Praten helpt. Praten is zo belangrijk. Luisteren ook. Maar luisteren kan pas goed gebeuren als er gepraat wordt. Hoe moeilijk ook, woorden kunnen bevrijden. Niemand verdient het om te verdrinken in woorden die vast zitten, die niet uitgesproken willen of kunnen worden. We hebben allemaal leren spreken maar praten is een pak moeilijker. Bang voor de scha of schande, het bloot leggen van een zwakte wat helemaal geen zwakte hoeft te zijn. Trouwens, wat brengt het als je wegloopt van de woorden die je eigenlijk zo graag wil uitschreeuwen.... 

 

Lieve vrienden, praat. Met elkaar. Niet doelloos, geen blablabla. Maar betekenisvol. Oprecht. Helemaal van binnenuit. Dan wordt er absoluut gehoord, zelfs geluisterd, door wie ook. Dat weet ik zeker. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wintermoed

Mijn moeder leeft sinds 2015 in een woonzorgcentrum. Ze arriveerde in de lente, even na Pasen. Dat was ab-so-luut niet leuk, niet voor haar, niet voor mij maar nood breekt wet. Gelukkig was de winter nog veraf en lonkte de zomer met azuurblauwe hemels en temperaturen waar ze dol op is. Toen de herfst op de proppen kwam, had ze de boel al een beetje aanvaardt waardoor de winter wel te overbruggen bleek. 

 

Mijn moeder - en menig met haar, zo meen ik - houdt niet van de winter. Donkere dagen, koude, grijs, nat en als je niet oplet een hol waarin je verglijdt naar sombere gedachten. Eenzaamheid dreigt in de overtreffende trap. Hoop staat op het kleine pitje en kan nog nauwelijks aan de kook gebracht worden. Vreugde is verstopt en kan niet gevonden worden. 
Het enige lichtpuntje zijn de feestdagen. Plots is alles weer heel en helder ! Liefdevolle wensen lopen in overvloed over kaartjes en zoentjes naar ieder hart dat er zich voor openstelt ! Oudjaar is verre van een pijnlijk adieu ! Nieuwjaar schittert en straalt, overgoten met goede voornemens en hopen hoop ! 
En dan is het voorbij. Dag kerstboom. De lichtjes worden weer opgesloten in ver opgeborgen dozen. Kadootjes doen hun dienst of worden verhandeld. Het leven is weer net als voor het lichtpunt. 

 

Mijn moederke is een heel kranig dametje. Ze weet zichzelf altijd en overal wel een plaats te geven, op haar manier, weliswaar. Ze kan met de knip van een goochelaar haar verhaal omkeren om je niet de indruk te geven dat het wat tegenzit. Opgeven is voor haar geen werkwoord. Dat is goed. Zolang het kan. En dan moet er toch uiteindelijk hulp kunnen, durven, willen gevraagd worden. Moeilijk voor haar. 
Er zitten heel wat hindernissen op het parcours om zo ver te komen. Ik ben van mening dat Sintepieter ons niet wil ontvangen zolang we het traject niet netjes hebben doorlopen. Het lijkt me een beetje zoals ganzenbord of monopoly : ga terug naar start en probeer opnieuw. Omdat het voor mij voelt dat je het simpelweg diènt te doorlopen. Ook al is er angst (dat mag trouwens benoemd worden), het is geen schande, het is meer een 'kanskaart' om je op het levensbord, echt wel, toch wat verder te brengen. 

 

Ze weet dat, mijn moederke, ze durft nu te vragen en te praten zij het met een vleugje onrust ertussen geweven. 
"Als we deze winter maar doorkomen."
Ik zeg haar dat we dat doen. Elke winter passeert. Ook ondanks een klein onding dat heel veel roet over de aarde heeft gegooid. Dag na dag sijpelt dat donkere seizoen voorbij want tijd kan niet gestopt worden. 
Ze spreekt ook, mijn moederke, over gevoelens, over wat ze mist en wat toch wel héél goed is daar in het woonzorgcentrum. Ik zie in haar statistiek een stijgende lijn van aanvaarding en van moed ondanks de nakende winter. 
Wintermoed. 
Ze heeft het en als zij het heeft, kunnen we het allemaal hebben ! 

 

De winter is geen onding. De winter geeft de natuur rust en de mens ruimte om tot die rust te komen. Ondanks dat ik heel erg gesteld ben op stilte en dus niet bang ben voor het witte seizoen, verzamel ik dit jaar toch ook wat wintermoed. Want kerstmis, goddorie... dat ga ik dit jaar héél erg missen... 

 

 

 

 

 

 

 

Vlindereffect

Lang geleden in een ver land kroop een kleine rups richting een groene heester. Het was pokkeheet maar de rups wilde per se naar die groene heester. Niet alleen omwille van de schaduw maar vooral omdat het hoog tijd werd een 'strohalm' te vinden want er kriebelde zoveel in zijn hele wezen dat hij - vanuit zijn buikgevoel - wist dat het tijd was. Tijd om zich te settelen. Voor even. Enfin, dat even zou wel een hele poos worden. Rupsen moeten namelijk 'poppen' en die 'pop-tijd' vraagt wel meer dan een minuutje. 

 

Zo ver hij kon zien in zijn omgeving daagde geen enkele soortgenoot op. Hij moest dit helemaal alleen doen. Toch gaf hij niet op. Ginds stond die heester als een prachtig groen wezen naar hem te lonken. Hoe hard de zon ook op zijn borstelige rug schroeide, dit was zijn weg, er bestond gewoon geen andere. Hij kende ook niets anders dan dit en toch wist hij dat het ooit beter zou worden. 

 

De schaduw van de heester viel eindelijk over hem heen en hij glimlachte.
'Wauw', dacht hij terwijl hij even omkeek en die hele stoffige straat achter zich zag, 'dat heb ik gedaan. Ik alleen.'
Hij schuddehoofde want eerlijk, dit had hij van zichzelf niet echt verwacht. Voor een secondje of twee bleef hij in de eerste millimeters van de schaduw rusten. In zijn hoofd kwam de droom weer. Een droom die hem zo eigen was dat hij ermee geboren moest zijn, zo meende hij. Daarvoor zou hij àlles doen want dromen, zo geloofde hij, konden waar worden. 

 

Zijn lijfje kronkelde zich nog enkele centimeters verder tot aan de stengel van de heester. Het rook er heerlijk ! Er zouden ongetwijfeld op het juiste moment prachtige bloesems en vruchten uit groeien. Maar nu nog niet. De tijd was er niet naar. 
Hij trok zich op, met zijn laatste krachten - de stengel was immens steil - om dan op een beschut twijgje zijn pootjes samen te strengelen en zijn lijfje op te rollen. De rust was echt verdiend na die helse trip. Hij sliep. En sliep. En sliep.

 

Hij droomde. Hij droomde zijn droom. Ontwaken als een prachtige vlinder met oogverblindende kleuren en vleugels. Vleugels ! Om hem op te tillen boven alles wat hem het voordien zo moeilijk had gemaakt. Hij zou eindelijk vliegen ! Klapperen met die vleugels, de lucht in gaan en ver, ver gaan over al de grenzen die er ooit waren. 
Buiten zijn cocon waaide het hard en soms leek het dat het fijne draadje waarmee hij verbonden was aan dat twijgje, zou knappen. Maar het deed het niet omdat hij geloofde in zijn droom. De koude raakte hem niet want hij was warm ingekapseld. De regen maakte hem niet nat omdat het blad aan het twijgje al de druppels naar beneden loodste. Het was goed. Het was veilig. 

 

Met de lente kwam ook het ontwaken. Hij voelde hoe krap hij zat en zonder het goed en wel te beseffen, brak hij uit. De vleugels ontplooiden zich en hij stond alweer verbaasd van zichzelf. 
De heester had zich ingespannen om de kleine man een mooi welkom te heten : hier en daar nog een bloesem maar volop heerlijk geurende bessen.  De jonge vlinder verheugde er zich al op om te kunnen snoepen van de nectar. 
Ook de vogels hadden de heester opgemerkt en kwamen vrolijk kwetterend van de bessen eten om dan weer op te stijgen met in hun zog de fladderende nieuwkomer. Ze brachten de kleine man mee naar ongekende hoogtes en de meest wonderbaarlijke plekken. 

 

Beneden, op de begane grond, zag een wetenschapper hoe de vogels dat deden. Hoe de kleine vlinder zelfs dat deed : met de lucht opstijgen en verder gaan. Er waren vleugels voor nodig maar ook de kracht van de lucht. En zo begon de man te dromen... Hij tekende, knutselde, ontdekte... De mogelijkheden bleken onbeperkt...

 

Vliegtuigen, parasailers, windmolens, luchtballonnen, ... allemaal uitgevonden door de mens om de mens te plezieren en om dromen te overstijgen... 

 

Het vlindereffect - zo zegt het verhaal - bestaat eruit dat de slag van een vlindervleugel in Brazilië een tornado kan teweeg brengen in Texas.  Zo erg hoeft het niet te gaan. De boodschap is : hoe klein je gebaar in liefde ook is, het kan uitbreiden tot iets gigantisch ten voordele van de hele mensheid. 
Alles begint met een droom. 
En het volharden daarin. 
Niets is onmogelijk als we erin geloven. 

 

 

 

 

 

 

Potteke vol

Als het tot aan de lippen komt, of erger nog, tot aan de bril, dan is het potteke écht wel vol. Het moèt leeg, er is geen weg naast. Makkelijk is dat niet in tijden van corona, maar wèl noodzakelijk. Daarbij heb je hulp nodig van anderen, dat staat al helemaal buiten kijf. Social distance wordt dan wat moeilijk maar mits wat creativiteit kan dat toch gewaarborgd worden. Eerst uiteraard een afspraak te pakken krijgen wat op zich ook al niet simpel is, alsof de verbinding in de lucht door de aerosolen wordt verstoord. Blijven proberen is de boodschap. Je mag écht niet verzuipen. Volhouden ! 

 

De man heeft een lumineus idee ! Om het potteke niet nog voller te laten lopen, gebruikt hij een post-it. Alleen maar dat. En het helpt ! Babseluk en ik (en de man ook) gaan nu noodgedwongen op de badkamer plassen. Beneden lukt het niet meer wegens 'potteke vol' en het water dat letterlijk tot aan de bril staat. De badkamer is een verdieping hoger en dus nog eventjes veilig voor verstoppingen van welke aard ook. Het levert een extra training van de beenspieren op en de reminder op de WC-deur beneden wordt al snel geïntegreerd als een gewoonte want het boerke dat de pot mag komen legen, heeft pas een gat vrij de volgende week.

 

Ik mag het boerke alleen verwelkomen omdat de man uit werken moet. De waarschuwende woorden van mijn eega klinken luid en duidelijk : 'Hij doet zijn job, houd afstand en vraag een reçuutje maar verwacht verder niet te veel.' Wat zou ik buiten vriendelijkheid nog moeten verwachten? 
Daar is hij, met nekhaar dat vlechtjes kan verdragen (maar dat zie je tegenwoordig wel meer in deze kapperloze tijden), een mondmasker, netjes gedragen zoals het hoort. Een leeftijd heeft die man niet, enfin, ik kan er me geen bij bedenken. Grijze lokken geven geen garantie tot een wijze ouderdom en het feit dat hij maar moeizaam door de benen kan al evenmin. Maar hij doet inderdaad zijn job. Is zelfs bijzonder zorgzaam voor zijn materiaal. Een aaneenschakeling van slurven moet tot bij onze put geraken en kijk, hier en daar is zo'n slurf gewond geraakt en verzorgd met verband dat heimelijk veel op duct tape gelijkt en dus niet per se... euh... 'aalt-dicht' is. Sijpelt dus wat van onze pot op het trottoir en moeten mensen - gelukkig ook met mondmasker op zodat de geur wat minder penetrant is - een klein omweggetje maken. Maar de leeftijdsloze man doet verder tot de put van de pot helemaal leeg is. Hij spoelt alles nog netjes na met proper water en hoewel ondertussen zijn mondmasker meer op een kinsjaaltje lijkt, blijf ik vertrouwen hebben in de vriendelijkheid van deze redder in nood. 
Als de afrekening eraan komt, blijft onze vriend inderdaad vriendelijk. Hij trekt zelfs zijn kinsjaaltje weer op tot over de neusvleugels. En dan het reçuutje. Nu zie ik wat de man bedoelde. De blik, de stem, zelfs het mondmasker kreeg duistere trekjes waardoor de social distance moeiteloos van mijnentwege tot veel meer dan 1,5 meter gleed. Ik probeer te vergoelijken : iemand die altijd 'in de shit zit', kan het best moeilijk krijgen om voortdurend vriendelijk te blijven. Laat ik dan maar van achter mijn mondkapje deze Darth Vader petitie schenken want het bewijsje komt eraan, niet vriendelijk, maar wel met een 'goeiedag, nu kan je weer wat verder'. 

 

Het mag cru lijken maar het leven is als een wc. Je loost en spoelt door. Als je dat doet, gaat alles beter, heb je deugd van wat je kwijt bent. Niet te veel over alles piekeren, nadenken mag, maar dubben verdubbelt alles. Teveel papier in de pot is ook niet goed, he, dat geeft ook verstopping en dat blokkeert alles : de flow, de vreugde, de levenslust. Het maakt ziek. Het is dus belangrijk om stroming te hebben, om de 'sjas' goed te laten werken, om te kanaliseren. 

Deze tijden maken het niet makkelijk. Een klein, gemeen ding beslist nu over ons leven en we moeten ons aanpassen, zorgen voor elkaar (op afstand), leren leven met minder, meer naar onszelf kijken en minder naar een ander om oordelen niet te veel kansen te geven. Elk nadeel heeft trouwens ook een voordeel. Voor de ene is dat de ontdekking van een nieuwe hobby (I'm in to Chai Tchi), voor de ander komt er eindelijk tijd om te rommelen en op te ruimen... En al kunnen we nooit of te nimmer alleen overleven want we hebben de anderen echt wel nodig, zorg in de eerste plaats goed voor jezelf. Voor die WC in je. Spoel door. Kijk om je heen, er is immers àltijd iets moois te zien. En als de pot toch vol is, pak dan maar een doos Kleenex en snotter het eruit (dat is trouwens de omgekeerde beweging van de 'sjas' en het voorkomt ook verstopping), daar is niks mis mee. Vervolgens goed in en uit ademen en dan weet je het weer : 'het potteke is leeg' en je kan weer verder. 

 

Zorg goed voor je WC. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gedonder

Ik ben van de trap gedonderd. En het was een stevige dreun. Ik zou perfect de schuld in een ander stel schoenen dan de mijne kunnen schuiven (wat ik eerlijk gezegd wel een tel of twee gedaan heb) maar zolang niemand mij geduwd, getrokken, geslagen of gedwongen heeft, ben ik en ik alleen degene die hier aandeel in heeft. 

 

In die tel of twee ging er heel wat door mijn hoofd. 
Wie in godsnaam belt om 21.20 uur nog tenzij het een noodgeval is ? Daarbij dacht ik onmiddellijk aan mijn moederke in het WZC. Zou ze gevallen zijn ? Ziekenhuis ? Corona ? Neen, moederke had het heel goed in haar kamer daarginds want de stem die door de hoorn galmt, ligt héél ver van die van de verpleegsters die ik ook bij stem toch bijna allemaal wel kan herkennen. Neen, deze stem geeft me de kriebels. Eens per jaar hoor ik haar en er valt verder geen speld tussen te krijgen. Ze vraagt altijd wel heel beleefd hoe het met me gaat en ook of alles ok is met Babseluk. Onmiddellijk daarop volgt de eeuwige herhalingszin : 
'Mijn zoon zei me dat ik nog eens naar jou moest bellen om te horen hoe het met je moeder gaat want wij waren toch goede vriendinnen.' 
Eén. Mijn moeder was een goede vriendin van hààr moeder en eigenlijk niet zozeer van deze dame in kwestie. 
Twee. Ik weet zeker dat haar zoon dit nièt zei omdat ik die woorden bij elk belmoment weer te horen krijg en ze denkt waarschijnlijk dat ik dat vergeten ben van die vorige keer, en die keer daarvoor en daarvoor.... 
Ik moet haar niet. Helaas. Voor haar. 

Het is ook hommeles in haar familie en dat vind ik - oprecht - jammer want familie, dat kan zo mooi zijn. Enfin, om nog binnen die twee tellen te blijven... Ik ga bij telefoontjes altijd naar beneden (wij wonen op een belle-étage) omdat Babseluk horendol wordt van het gebabbel tegen een zwart, plastic ding. Ik probeer beleefd te blijven en me te haasten om uit de woonkamer te geraken waardoor ik mijn leesbril vergeet af te zetten. In de laatste fracties van die twee tellen misstap ik mij... en in mijn val denk ik 
'stom mens, laat me toch met rust' ! 

 

Ik kom hard tegen de grond terecht en voel mijn knie kennis maken met de stenen vloer terwijl ik heel erg probeer de telefoon niet te lossen (hoe beleefd kan een mens zijn !). Ik duik tegen het ijzeren tafeltje dat met hels geknars een centimetertje of vijf verschuift om uiteindelijk met mijn hoofd tegen de deur naar de garage te belanden. Mijn leesbril vergeeft het mij niet en duwt zich met alle kracht in mijn voorhoofd. Ik proef gelijk bloed. 
Oh, Happy Halloween ! 

En ondertussen ratelt zij verder op haar gezapige toontje. Voor haar niks aan de hand.
Pijn doet anders wel iets met een mens. Het blijft niet zitten waar het zit, het kruipt rond en springt bijzonder graag in de stembanden. Zij heeft zich vast rot geschrokken van mijn boosaardige melodie. Ik heb haar kortaf verduidelijkt dat het welletjes is. Ze lijkt dat enigszins te begrijpen maar sluit dan in dezelfde toonaarde af : 'Als deze corona-ellende voorbij is, dan kom ik je vast een keertje opzoeken.' Ik duw het rode hoorntje in en alles in mijn schreeuwt : 

NEEN ! Dat doe jij nièt !!! 

De vloer kleurt gespikkeld rood en de pijn in mijn knie is niet te harden. Het beste dat ik op dat moment kan doen is effe pauzeren en diep in en uit ademen. Gelukkig dat Babseluk niet komt piepen. De man had wel iets geroepen maar dat drong nauwelijks tot me door wegens het creepie wezen aan de lijn en mijn valpartij die stopsels in mijn oren stopten. 
Eenmaal in mindere trilmodus wil ik terug de trap op. Waarlijk een gemist fragment voor een horrorfilm : bloed, kruipen en sissende geluiden van ingehouden woede en pijn. Hoewel... de woede bedaart al snel ergens halfweg die trap want ik besef heel goed dat de dame in kwestie niet de oorzaak van mijn val is. Ik en ik alleen heb daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen. Dat zegt mijn kapotte leesbril ook. Die wilde helemaal niet gedragen worden op een trap. Door mijn stommiteit heeft hij nu fin de carrière en dat is niet leuk. Dus ik en ik alleen. 

 

Ik ga haar nu ook niet terug bellen om mijn excuses aan te bieden voor mijn nogal pittig taaltje en dito toontje. Neen. Dingen gebeuren. En ze gebeuren altijd met een reden. Ik zie hier voor mezelf nogal wat verklaringen : 
* draag geen leesbril op een trap
* neem voorgoed afstand van iemand die je energie wegsnoept
* zoek een beter evenwicht tussen rushen en relaxen 
En mogelijk is het ook een mooie aanbieding om mijn assertiviteit wat op te krikken. Ik kan nogal 'braaf' zijn. 

Zo zit het leven vol lessen. Al spreek ik liever over aanbiedingen of uitnodigingen want niemand verplicht je uiteindelijk om mee te doen met wat er op je pad komt. Maar mocht ik dat nu in de toekomst aan mijn laars lappen en mijn nieuwe bril weer op mijn neus houden als ik de trap neem, mocht er weer een vervelend telefoontje komen en ik weer niet de moed had om er finaal een einde aan te maken omdat de beller niet past in mijn leven, dan is de kans groot dat ik nog wel eens een keertje naar beneden donder. 
Ik leer graag. Dit was een mooie les... uitnodiging... aanbieding... 

 

Ondertussen gaat het beter met mij. Niks gebroken alleen een brokkenparcours aan kneuzingen. Het universum is mild geweest. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boeddha's kookboek

Ik heb niks met het getal 18, laat staan met 108, maar zoals geweten zijn nullen niet altijd wat ze lijken te zijn. 

Ik heb het kookboek van Boeddha gekocht. Al is mijn kookzin gedaald naar een zekere vorm van noodzakelijkheid, dit intrigeerde me wel. Wàt at Boeddha ? De mens is in het jaar 543 voor Christus gestorven op 80-jarige leeftijd wat toèn ongetwijfeld stok- en stokoud was. Dus moet die kerel wel veel kennis gehad hebben over hoe jezelf goed te voeden... op elk vlak. 

 

Er zijn vele voorstellingen van Boeddha : een dunne, een dikbuikig, vrolijk bolleke en eentje tussenin. Daar zijn verklaringen voor. De dunne, dat was in de tijd van zijn ascetische levenswijze : Spartaanse dril om zo weinig mogelijk te eten, koude te trotseren, slaap te minimaliseren en vooral bezig zijn om taai te worden. Neih... En dat dacht Boeddha ook na een tijdje. 
De bolle buik toont Boeddha in overvloed want overvloed is altijd wel ergens tegenwoordig geweest (en meestal ook slecht verdeeld). Sommige theorieën zeggen ook dat de dikke buik van onze vriend gevuld is met energie, levensvreugde en kracht. Kijk maar naar de sumoworstelaars, die zijn net zo. 
Dan heb je de tussenin Boeddha. En dààr zit de kern van het boeddhisme : matigheid. Onze Westerse wereld zit opgescheept met een fout begrepen bolbuikige Boeddha want overvloed rolt uit elke supermarkt, webshops, plaza's en noem maar op. Ascetisch gedrag is hier nauwelijks te zien. Maar tussenin, lijkt dàt niet goed ? Niet te veel, niet te weinig. Blij zijn met wat we hebben. Geen zorgen om wat we niet hebben. Wat een luxe ! Boeddha was een goede leerling die meester werd. 

 

Wat vertelt het kookboek na deze intro nog meer ? 
12 uur aaneensluitend vasten. 

 

HUH ??? 

 

Geen paniek ! Elke dag heeft 24 uur waarvan we er (ongeveer) 8 slapen. Dus kunnen we wel 4 uur voor het slaapwel zonder knabbels, neen ? Niet chipsen voor de TV, bijvoorbeeld. Niet frisdranken op zo'n moment telt zeker mee. Snacken gebeurt uit verveling of uit gewoonte. Wat boeit, laat niet knabbelen. Stoppen met zappen is misschien al een goede tip. En geef toe: TV hoèft niet. Een goed boek en wat muziek staat hoger op Boeddha's lijstje. Bovendien heeft je lijf 's avonds rust nodig. Eten verteren is ook werken, al voel je het niet, je binnenste machines doen het wel. Dus 's avonds een slotje op de slokdarm is geen slecht idee. 

 

En dan die 18 en die 108, wat daarmee ? Het zijn blijkbaar boeddhistische getallen. 1 staat voor het begin van alles (of God). 8 staat voor de eeuwigheid. 0 staat voor volmaaktheid of het streven daarnaar. 
Ik lees daarover in het boek iets heel bijzonders: wil je iets bereiken in je leven, stel dan je doel en houd het 18 dagen vol. Dan ben je 'gestart' en als het je lukt die periode te overbruggen, dan ben je op weg om dat 'eeuwig' vol te houden. De 0 geeft de extra uitdaging want als die tussen de 1 en de 8 komt te staan, ben je aan het streven naar het volhouden en het doorbreken van iets waar je vanaf wilt om naar een nieuwe, betere gewoonte te gaan en die nooit meer los te laten. Let wel, maak je een foutje in die periode, dien je wel helemaal van vooraf aan te beginnen... 

 

Het is een motivatie, een uitdaging of zoals dat tegenwoordig heet : een challenge. Het kan helpen iets te volbrengen wat al een eeuwigheid op de loopband ligt en er telkens weer afvalt. Dat ga ik ook doen. Een paar weken geleden gleed namelijk heel heimelijk een decaatje tussen mijn maaltijden. Koffie snakt in mijn ogen ook naar chocolade. Gaan we meteen met twéé dingen in de fout. Zo'n foutje is rapper geïntrigeerd dan buiten gegooid. Ik zal er dus nu eens werk van maken. En ja, ik weet wel, een deca en een chocolaatje, kan dat nu zoveel kwaad ? Dààr begint het excuus. Ik deed het daarvoor niet, dus ik kan best zonder. Het pàst ook niet echt bij me, een kopje en een snoepje. Echt niet. En ik ben hélemaal niet ascetisch. Ik heb mijn uitgebreid gamma aan voedingsmiddelen die me kwik en fit houden en waaraan het mij aan niets ontbreekt. Het voelt zeker beter zonder deca en chocola. Hier start mijn 18-daagse challenge ! 

 

Oh ja, de recepten van Boeddha dan. Eerlijk, het valt wat tegen. Blijkbaar leefde Boeddha in 5 landen : India, Nepal, Tibet, Japan en Vietnam. Globetrotter dus. Dat geeft verschillende recepten van héél euh... uitheems naar min of meer toegankelijk. Ik zie mezelf geen boterthee drinken of anderen presenteren. In zout ingelegd sesamzaad lijkt me niks voor in mijn keuken. Umboshi vind ik nergens en het lijkt me ook niet echt smakelijk (in zout opgelegde pruimen). Hier en daar vind ik wel een uitdaging zoals misosoep en een linzenschotel. Maar toch, ik denk dat de hedendaagse Boeddha het beter doet met de algemene basisregels : eten volgens de seizoenen, vers koken, matig eten, genotsmiddelen zoveel mogelijk vermijden (tja, de koffie, het wijntje, het chocolaatje...) Bovenal, zo durf ik te spreken in naam van onze held : luister naar je lijf. Maar écht luisteren. Wat vraagt het ? Geef het dan maar. Met mate. MET MATE. Dan zit alles goed. 

 

Dus wat leerde ik uit het kookboek van Boeddha... 
Matigheid is de bron van alles. 
Het gaat je goed. 
Neem mate. 
En geniet. 

 

 

 

 

 

 

 

Spierkracht 

Medio zomer 2020 wilde mijn linkerarm niet meer meedoen. 's Morgens, op een mooie dag trouwens, bleef hij liever lui hangen. Achterwaarts manoeuvreren dat ging nog een beetje, al de rest was weggesmeten energie én pijnlijk. Dat leidde me na een kort bezoek aan de huisarts over een visite bij de radioloog naar de kinesiste. 
'Fijn', dacht ik, 'lekker gemasseerd worden.'
Leuk vooruitzicht maar zéér domme gedachte. De dame in kwestie, bijzonder professioneel en gedreven, masseerde niet zo maar drukte nogal wat. Enfin, drukken is niet het juiste woord. Knijpen lag meer in de buurt. Venijnig pitsen ook. Graven in de onderste lagen van alles wat met mijn schouder kon te maken hebben, klinkt evenmin slecht.  

 

Zeer vreemd dat dat gedoe me niet direct veel beterschap bracht. Dus deed ik het een beetje op mijn eigenste manier : babbelen tegen mijn soldaten.
"Geef acht ! Ruim op !"
Dat leek mij beter te helpen dan de pijnbank.
Na drie bezoekjes werd er begonnen met oefeningen. Alweer geen massage ! Gewichten heffen, ja ! 2 kg boven mijn hoofd tillen ! Hopla ! En met de fijne afsluiter : 
"Dat moet opgedreven worden naar 5 kg."
Hallo ? Ik wil gemasséérd worden ! Niks dus. Oefenen, elke dag  tot een vlotte 20x tegen volgende week. Dan maar petflessen gevuld met zand en heffen ! 
Kijk, ik ben best wel sportief. Ik kan er ook niet tegen als mijn spieren niet moeten werken. Een trekpaard wordt ook heel ongelukkig als het alleen maar mag grazen. Ik ben niet vies van inzet, ga dagelijks stevig wandelen, heb jààààren Bodystyling gedaan en fitness- en danscentra zijn mij niet vreemd. Maar die massage had ik wel graag gehad. 
Restte mij niets anders dan 'de schouder weer sterk te maken'. Zwaaien met die flessen ! In het Kruidvat vond ik in de solden nog een stel halters aan de helft van de helft van de prijs : 2 euro, dat kon ik niet laten liggen en met veel gezwoeg zeulde ik ze mee naar huis waar ik oefende, 30° C of niet : oéfenen !

 

De kinesiste bleef me maar pesten met haar venijnige vingers maar ik gehoorzaamde braafjes en na enkele weken zwaaide ik met gemak de 5 kg boven mijn hoof (enfin, 'gemak'). Die arbeid deed zo'n deugd dat de ontstoken pees het onderspit begon te delven en ik geraakte stilaan heel gerodeerd in de dagelijkse oefeningen... Goed, goed, goed ! En dan kwam de allerlaatste sessie. Ik voelde nauwelijks nog pijn, mijn arm en schouder zaten weer helemaal in het gelid. Voor ik de deur van de praktijk uitging kreeg ik nog de boodschap mee : "Blijf de schouder trainen, houd ze sterk !"
"Ja, hoor !"
Deur dicht. 
We zijn vele weken later. Er zeurt iets in mijn linker bovenarm. Niet erg, maar toch opvallend genoeg. Ik moet niet ver nadenken over hoe dat komt. Spieren trainen ? Waarom ? Ik heb mijn sessies afgewerkt en ik kan weer alles met veel gemak doen...
Gemakzucht dus....

 

Gemakzucht is het tegenovergestelde van wilskracht. Discipline is eerder de strenge vorm, de militaire dril, waar ik helemaal niet van houd. Maar wils-kracht is toch wel een mooi woord. 
De-kracht-van-de-wil.
Die wil ik wel !
Wist je dat wilskracht een spier is ? Eentje die je net zo hard kan trainen als die vezels in mijn bovenarm. Geen enkele dokter of kinesist kan die anatomisch vinden, dat kunnen we alleen zelf... in ons hoofd. Wilskracht heeft een toverspreuk nodig die zo goed als àltijd werkt : 
'het moèt, anders ga je er aan'
Dan lukt het geheid. Niet altijd, maar toch vaak. En ik heb nog iets ontdekt. De toverspreuk is zoals de veer van Dumbo. Je dènkt dat je die nodig hebt, maar dat is niet zo. Je kan beter die spier in je hoofd trainen. Stilaan. Starten met 0,5 kg ('vanaf nu snoep ik per dag 5 bollekes in plaats van 10') om een week later over te schakelen op 1 kg ('nu nog 1 bolleke per dag') en volharden om zo door te gaan naar 2 kg ('alleen op zondag nog een bolleke'), en dan de volle 5 kg ('bye-bye bollekes, ik kan zonder jullie'). 
Overbelasten van de spieren werkt volgens mij niet maar gestaag opbouwen maakt elke spier sterk. 
Stallone startte ook maar met één kilootje en kijk waar hij nu staat ! Naffi begon ook maar met enkele tientallen meters. Wilskracht begint klein maar eindigt altijd groot !  

 

Vind een uitdaging en maakt jezelf stèrk ! 
Good luck !

 

 

 

 

 

 

 

Boeventronie versus lichtblik 

Vandaag stond ik netjes te wachten in een zijstraat van de Bergstraat, de grote winkelstraat van Heist, waar ik woon, om deze in te rijden, richting werk. Er kwam namelijk een file van voetgangers aan en die laat ik uiteraard, hoffelijk als ik ben, passeren. Toen viel het met ineens op. Ook al is het nu al màànden alom tegenwoordig, lijkt het helemaal ingeburgerd en een must-have voor Jan en Alleman : mondmaskers ! Elk gelaat droeg er een. Allemaal. Netjes in de rij, de een na de ander. 
De verscheidenheid viel me ook op : creatievelingen pikte ik er zo uit met hun home-made-in-een-leuk-stofje-gemaakt mondmasker, de meesten liepen echter met zo'n wegwerpding en hier en daar glipte er eentje tussendoor met 'dat van de staat'.
Hoe bizar ! 

 

Nog geen jaar geleden zouden we ietwat de spot hebben gedreven met al die Chinezen terwijl we luidop dachten : 'niet met den deze...' en kijk nu. We doen het allemaal. Enfin, het merendeel en vooral in de Bergstraat waar het 'moet' wegens 250 euro boete die anders boven je hoofd komt te hangen. Maar wat me nog meer opviel : hoe het gelaat veranderd door zo'n lapje. Alleen de ogen zijn nog zichtbaar. De expressie wordt zo anders alsof er een hele bende boeven de boel komt overnemen. De glimlach wordt onzichtbaar. Je hoeft zelfs je tanden niet meer te poetsen als je geen zin hebt, geen mens die het nu nog kan zien (of ruiken). 
Lipstick is not done want het bevuilt je kapje nog meer dan de bacteriën die er blijven in plakken. Misschien gaat een mens nu wel meer bewust ademen omdat de zuurstof het al wat lastiger krijgt om naar binnen te gaan. Maar dat is allemaal niet zichtbaar, de boeventronie wel. 

 

Ik zag een baby in zijn vertrouwde kinderwagen die erbarmelijk begon te huilen toen zo'n boef zich naar het jochie toeboog, waarschijnlijk met de beste bedoelingen maar zo zag die kleine het niet. Er kwam een doek naar hem toe, geen glimlach, geen herkenbare stem, geen mimiek... Je zou voor minder de hemel ter hulp roepen. 
Ik denk dat het belangrijk is om van de nood  een deugd te maken. De commercie ziet dat ook en legt kapjes in de etalages of in hun marktkraam vol met vrolijke tekeningen en originele ontwerpen. Mijn eigenste naaimachine heeft er meer dan 200 gestikt, allemaal vrolijk en uitnodigend tot een glimlach. Bestellingen lopen nog altijd binnen en ik naai ze met plezier omdat ik wil dat de glimlach blijft, zowel voor wie ze draagt als voor wie er naar kijkt. Want de échte glimlach ligt niet om de mondhoeken, de échte glimlach ligt in de ogen. Het licht dat eruit straalt, de schittering ! Een glimlach kan je faken : mondhoeken optrekken kan iedereen. Het licht in je ogen laten,  staat gelijk aan de waarheid. Ogen blijven immers de spiegels van de ziel. 

 

We zullen nog lang met dat mondkapje in dialoog moeten gaan. Mag ik daarom vragen om het licht in je ogen te trainen. Zet de schakelaar aan van het moment dat je uit je bed stapt (en ja, dat mag eerst echt wel met een dimmer zijn) om dan, tegen de noen, als de zon haar top heeft bereikt, ook dat licht in je ogen op volle toeren te zetten. 
Straal ! Schitter ! Blink ! 
De wereld omarmt je met gelijke blikken en brengt zo een mooiere straling over onze wereld. We kunnen dat ! Doen dus ! Iedereen en alles wat leeft, zal je dankbaar zijn ! 

 

Je bent meer waard dan je denkt. 

 

 

 

 

 

 

 

Een dankbaar hart 

Hij is klein, zwart en één en al glimlach. Helemaal nieuw op de speelplaats maar hij kroop door zijn spontane blik en niet af te remmen glimlach heel diep in mijn hart. Naam onbekend. Geen behoefte aan. Alleen die smile, diè is belangrijk. Hij is alom te zien op die gigantische speelplek. Gaat in de aanval met de zesdejaars om een doelpunt te scoren en even later staat hij met de girls van het vijfde te shaken. Zijn huis is zo donker als de nacht maar hij straalt als de zon. Ik ben fan ook al mag ik geen voorkeur laten blijken, diep in mij verblijdt zijn vrolijke hart het mijne. En ik ben niet alleen. De oude rot (mijn collega) heeft hem ook opgemerkt en kan alleen maar beamen dat je je ogen van dat jochie écht niet kan afhouden. Wat een vreugde ! 

 

FLORE 

 

Vorig jaar was zij ook een nieuwkomer. Dat ging er niet zo vrolijk aan toe en nu weent ze nog steeds om elk mogelijk streepje onrechtvaardigheid dat haar zintuigen opvangen van spelende kinderen die echt zelf wel die akkefietjes kunnen oplossen. Flore verdraagt het niet. En ja, ze heeft nog een hele tijd te gaan om aan te sterken maar het zou een bonus zijn mocht dat proces zich nu al beginnen te voltrekken. Haar handvol vriendinnen wanen zich heldhaftig als ze de boel nog een beetje opkloppen en me telkens aan de mouw komen trekken om het gruwelijke onrecht af te straffen. Het zou beter zijn één buddy te hebben die haar kon opkrikken met een dosis woorden die haar wat meer zelfvertrouwen en ruggengraat kon geven. Ik kruis mijn vingers daarvoor. 

 

THE GANG

 

Artuur, Ferre, Flor, Tuur en Bram blijven dezelfde bende vol grappen en grollen die soms al eens flink uit de hand lopen. Ik sta mezelf niet toe om in een lachen uit te barsten maar iets in die kerels haalt me toch telkens weer onderuit. Zelfs met een mondmasker op verraden mijn ogen dat ze me weten in te pakken met al hun ondeugd... én charmes ! O wee, de meisjes die ooit hun pad kruisen ! 
Hoe noem je die, zo'n jongens die een vinger hebben waar je zomaar omheen gezogen wordt ... ? 

 

BILLIE  EN C°

 

Billie. Vorig jaar doopte ze me om tot 'Juf Pluizenbol' vanwege mijn autosleutel die aan een dikke, fluffy sleutelhanger uit mijn jaszak danste. Nog steeds komt ze tegen mijn billen titsen om dan met veel geschater weg te rennen. Een schoonheid, al moet je daarvoor vooral naar binnen kijken, maar dat zit helemaal snor bij Billie. 
Merel is de pechvogel van dienst. Vorig jaar stapte ze het schooljaar in met de rechtervoet in het gips, dit jaar met de rechter pols. Maar Merel kan dat hebben. Die vliegt wel uit. 
Anissa plakte vorig schooljaar aan mijn zijde, elke speeltijd opnieuw, wat ik, eerlijk gezegd, soms héél vervelend vond. Nu speelt ze met haar klasgenootjes. Ze is gegroeid, letterlijk en figuurlijk. Dat telt mee om vooruit te komen. Ik ben blij voor haar (en voor mij). 

 

IK

 

Als ik zo aan de zijlijn van de speelplaats het hele tafereel overschouw, komt eerst de nostalgie opdagen. Al die kinderen die spelen, lachen, dansen... Even komt het verleden weer tot leven en word ik ook weer dat meisje op de speelplaats van de lagere school. Onbezonnen. Een speeltijd duurde uren ook al was het maar een kwartier. Tijd bestond uit een andere dimensie dan die ik nu ken. 
Maar ik ben blij. Zo blij om die kinderen bezig te zien op die gigantische speelplek waar ik toezicht mag houden. Het is een eer. Een eer om die jeugd bezig te zien, ze aan te moedigen, ze soms toch ook een klein stukje verder te helpen op hun weg, hun glimlach te mogen delen en ook hun leed te mogen verzachten. 
Ik heb een droomjob. 
Mijn hart klopt alleen maar dankbaarheid.
Mercie, jeugd, dat ik deel mag uit maken van jullie leven ! 

 

 

 

 

 

 

 

Muizenissen 

Hij deed het weer. Onze grijze minitijger. Een muis onthoofden en deponeren op de mat voor de deur. Het was effe geleden, die kale-staart-beestjes zullen ook wel last gehad hebben van de hittegolf. Ze hebben zich duidelijk herpakt en gaan nu weer naarstig op zoek naar een brokje of kruimeltje, liefst afkomstig van de tuintafel waarop we ons avondmaal genuttigd hebben. Dat is natuurlijk buiten ons tijgerbeest gerekend ! Tommy is een jager. Hij doet dat grondig, zoals het een kat betaamd. Op de loer gaan liggen en de staart laten zwiepen als de aanval nabij is om dan met een lenige sprong zijn klauwen in de grijze vacht te planten. Vervolgens speelt hij het favoriete spel van poezen : catch and go. De spelregels zijn simpel : ik pak je, vervolgens ontsnap je, ik pak je opnieuw maar ik zet nu even een nagelkrabje op je muizenlijf, dan ontsnap je weer en pak ik je opnieuw met nog een extra nagelkrabje. Wie het eerst opgeeft is de verliezer. Dat is meestal de kleinste. 

 

Maar hij heeft mededogen, Tommy de Kat. Als het muizenwezen te zwak is om nog te ontsnappen, onthoofd hij het. Ineens de doodslag. Gedaan met lijden. 
En dan ligt dat onthoofd lijk op de mat voor onze deur waarop geheid een mensenvoet het restant plet tot een verzameling muizenrestjes. Tommy zit erbij en kijkt ernaar met grote ogen. Ik begrijp dat instant en lieg me meteen te pletter : 
'Flinke poes ! Goed gedaan ! Muis gevangen ! Flinke man ! Flinke poes !'
Dan volgt mijn beloning : kopjes en staartpunten gaan lans mijn enkels terwijl een luid gespin de vreugde van het poezenhart mijn oren laat bereiken. Zielig voor de muis. Heerlijk voor de poes. Gemengde gevoelens bij het baasje. 

 

Ik ben helemaal niet bang van muizen, alleen wat schrikkerig omdat ze zo snel zijn. Als dierenvriend heb ik ze meer dan eens gered uit de klauwen van onze huistijgers al zou ik ze nu niet per se in huis nemen. Of in mijn hoofd want daar zitten muizenissen namelijk graag. Er is veel te eten en het is er warm. Meestal beginnen ze ook als kleine dingen en omdat er zoveel aandacht aan gegeven wordt, kunnen ze al eens uitgroeien tot gigantische wezens met slagtanden en een drakenstaart die alle vreugde uit je hoofd wegslingeren. Ze komen ook vaak tot hun hoogste vorm van levendigheid wanneer je het liefst wil slapen. En dan komt die slaap niet. Sta je moe op. Ben je humeurig. Maak je je voortdurend zorgen want muizenissen geven je dat nu eenmaal, daar leven ze van. Muizenissen zijn on-dingen. 

 

Natuurlijk komen er al eens vraagtekens en zorgjes in het leven opdagen. Maar ze voèden, is géén slim idee. Zo worden ze vet en nemen ze héél veel plaats in waardoor het gezonde verstand wordt geplet. Als je ze geen aandacht geeft, verhongeren ze en verdwijnen ze wel. Op nièts in het leven staat een zekerheid. Vat willen hebben op elk moment is een utopie. Hoe meer controle wordt afgedwongen, hoe meer de richting een doolhof wordt. 
Als zo'n muis in een nis in je hoofd kruipt, dan zijn er twee mogelijkheden. 
1) Heb vertrouwen en wéét dat alles een oplossing heeft. 
2) Neem er een koe bij. Pak die stevig bij de horens en doe wat je dient te doen. 
Angst lost niets op, actie lost zowat alles op. We maken het ons vaak moeilijker dan het in werkelijkheid is want de meeste problemen lossen zichzelf op (mits wat geduld). 
Bovendien, nachtrust is héél erg belangrijk om fris door het leven te gaan. Zet dus een muizenval in je hoofd en ga denken aan wat leuk, mooi en goed is. Moeilijk ? Moeilijk gaat ook ! Alles waar je goed wilt in worden, vraagt training. Waarom, trouwens, bestaat de uitspraak : 'er een nachtje over slapen' ? 
Om die muizenissen te strikken !  

 

Laat gedijen. Het lost wel op. 

 

 

 

 

 

Nummers 

De man heeft het nummer '60' opgespeld gekregen. Dat komt omdat hij in 1960 geboren is, exact 60 jaar geleden. De vorm van de cijfers geeft een mooi werkje van gebogen lijnen : rondingen, die een mens op die leeftijd al eens kan krijgen. Kan. Niet noodzakelijk altijd. De man heeft de voorbije maanden één zesde van die rondingen laten verdwijnen door de strenge blik van de behandelende arts. Zo zie je maar dat de rondingen niet noodzakelijk een gevolg zijn van leeftijd maar dat ze eerder bang zijn van een zekere dwang. 

 

De mijlpaal van 60 levensjaren kan in deze tijd helaas niet uitbundig gevierd worden. Het gebeurde wel, maar heel rustig doch niet onopgemerkt in onze microbubbel.
De onder-buurvrouw zag de gigantische cijferballonnen tegen het venster plakken en kwam spontaan met een hartelijke wenskaart onze brievenbus opvrolijken.
De collega's riepen van ver vreugdevol 'hoera' en deden zich tegoed aan Leonidasverleidingen en Delacrelekkernijen.
Wat de smartphone betreft, die stond niet stil terwijl ook nog de mailbox flink met bubbels, toeters en bellen werd volgepropt.
Ondertussen stond de rode wijn klaar en werd de 'mijlpaal' opgevrolijkt met nog wat meer geslinger. 

 

Schol en santé gingen binnenshuis gezwind van start terwijl het lievelingsgerecht in de oven stond te garen. Gezien de man niet houdt van verjaardagstaart had ik als dessert een duo van appelcakecarreetjes voorzien. Daar passen ook kaarsjes op. Cadeautjes mochten evenmin ontbreken ! Een centje voor de 'tuinhuisspaarpot' en een kistje met flessen vol druivensap van een iets betere kwaliteit. 
Het was een klein feestje maar het was er eentje want 60 zal hij nooit meer worden... 

 

Waarom besteden we zoveel aandacht aan die ronding achter een cijfer ? Mijlpalen ? Ik weet het niet. Uiteindelijk wordt hij ook geen 20 meer of 30... en al schreef ik op ons verjaardagskaartje : '60 is het nieuwe 40', ook die 40 wordt hij niet meer. Trouwens, is niet elk jaar een mijlpaal?
Het zit 'm allemaal in het hoofd. Leeftijd is een cijfer maar géén weergave van wiè je bent of hoe je je voelt. Jong zijn doe je in je hoofd en in je hart, niet volgens de nummertjes op je paspoort. Het is zo cliché en toch ligt een vierde van de wereldbevolking wakker van zijn of haar leeftijd. Sommigen gaan zelfs zo ver om die leeftijd proberen terug te draaien met veel chirurgische ingrepen. Waarschijnlijk ogen ze dan beter maar is hun hart mee gelift ? Heeft de ziel ook een knopje kunnen omdraaien om weer met veel frisheid het leven aan te pakken ? 
De meesten van ons zijn wel wat ijdel en dat mag wel een beetje, zo meen ik. Maar gewoon wat meer positiviteit geeft het mooiste 'platische' resultaat dat je je maar kan voorstellen! En het is gratis ! Zet dus 's morgens je glimlach op, draai de tuner in je hoofd op goede vibes en gà-à-à-à-à !

 

En dan nog wat over die rondingen na een cijfer. 0. 0 is een bizar cijfer. Niemand krijgt ooit nummer 0 op zijn rug geplakt bij een wedstrijd. Alsof het ongeluk zou brengen of je de enige, echte, overduidelijke loser zou zijn. 0 heeft een merkwaardige kwaliteit. 0 op zich is niet veel. Als 0 op je rekeninguittreksel staat, heb je problemen. Maar zet 0 achter eender welk ander cijfer en de waarde ervan wordt plots vertienvoudigd ! Magisch, noem ik dat. 
Ik wil best een 0 zijn want zo kan ik blijkbaar toveren. Geen enkel ander cijfer kan zoveel aan meerwaarde schenken dan 0.
Oh ja, in de numerologie heeft 0 zelfs de betekenis van : 'je bent nooit alleen, je bent sterk en gesteund'. 
Kijk eens aan ! 

 

Beste vrienden, schuw geen verjaardag. Het is een cadeau van het leven. Schuw ook die 0 niet want ze geeft je meerwaarde. 
En vooral : plak positiviteit in je agenda en pas het toe. Alles heeft immers een betere kant. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herexamen 

'Kom in september maar terug!' 
Het is een uitspraak die maar zelden graag gehoord wordt. Voor studenten is het meestal wat dramatisch, ook al lag het in de lijn van de verwachtingen, de hoop stuit toch liever op een zorgeloze zomervakantie. Voor sommige breintrainers is het een lichte opluchting : tweede kans, oef. 
Het is - zo meen ik - àltijd wel pech dat daar een zomer op het altaar wordt gelegd. Waarom kan het niet zijn : 'kom in januari maar terug'... maar dan moet er voor velen al geblokt worden... Herexamens blijken nooit op een goed moment te vallen. 

 

Enfin, ik vond het allerminst erg dat er op 29 juni jongstleden tegen mij gezegd werd : 'kom in september maar terug'. Dat betekent dat mijn vast contract nu binnen handbereik ligt ! Het klonk bijzonder muzikaal in mijn oren, véél mooier dan 40 jaar geleden toen de zomervakantie mij slachtklaar in de ogen keek. Ik had het al lang voor de eindexamens opgegeven. Wetenschappelijk tekenen. Wiskunde. Fysica. Horror ! Bloederige folteringen doemden mij voor de ogen wanneer ik een of andere stelling moest leren. Iets uit mijn hoofd leren was wel peanuts voor mij maar dàt dan ook toepassen in een oefening ? Helaas. De spoken hadden me in hun greep en ik bleef vér weg van die uitdagingen. 
De ergste engerd sloop doorheen de lessen wiskunde. Ik ben nooit een cijferfreak geweest maar ik wil wel moeite doen als het mij op een duidelijke, verstaanbare, respectvolle manier uitgelegd wordt. Dat kon de leerkracht niet zo goed en al heb ik het hem al lang vergeven, vergeten zal ik het nooit. Dat hoeft ook niet want vergeten is niet meer weten en niet meer weten is stilaan doodgaan en daar ben ik nog lang niet aan toe. 

 

De leraar fysica was dan toch een beetje meer mijn held. Hoewel ik nogabollen begreep van wat hij allemaal duidelijk, verstaanbaar en respectvol uitlegde, de lat van elektrische klokken, snelheidsberekeningen en alles wat ik ondertussen veilig vergeten ben, lag boven op de bonenstaak van Sjakie : véél te hoog. Maar de man had toch enige sympathie voor mij. 
Het beruchte eindexamen ging volgens openboeksysteem. Dus waarom zou ik me suf studeren ? De antwoorden op de vragen doemden echter niet zo gemakkelijk op in dat dikke boek. Hier en daar kon ik wel wat neerpennen maar bij de vraagstukken liep ik - alweer - vast. De heer Frans Verlinden, empathisch als hij was, wilde mijn zomer niet op het altaar zien belanden en sloeg de bladzijde open waar ik de formule voor die oefening kon vinden. 
Helaas. 
Er stonden 3 verschillende formules en dat waren er twee te veel voor mij. Juli en augustus op de slachtbank ! 

 

De leraar wiskunde kende geen medelijden en had al lang beslist dat zijn handboek mijn zomerlectuur zou worden. Terwijl ik mijn best deed (toch wel) en mijn nonkel (professor in de fysica) mij de nodige bijlessen gaf (waarbij ik veel te vaak 'ja' zei terwijl ik 'neen' bedoelde), naderde de dag des oordeels. Voormiddag wiskunde. Vergelijk het met een mislukt beslag, daar kan je ook geen cake mee bakken. Namiddag fysica. Mondeling nog wel. En daar zat Frans, glimlachend en good-looking zoals altijd. In juni had hij een vragenlijst meegegeven waarop de antwoorden behoorden gekend te zijn op dat heilig moment. 
'Kies maar twee vragen uit.'
Ik viel bijna van mijn herkansingsstoel ! Natuurlijk koos ik de twee waarop ik het antwoord knal uit mijn hoofd kende, waar geen formules aan te pas kwamen, waar ik kort en bondig kon op antwoorden. Ik slaagde met de volle 100 % ! 
Wiskunde daarentegen ging ver onder de beoogde helft die behaald diende te worden maar gemiddeld had ik mijn herexamens overwonnen ! 

 

Zo kreeg mijn leven een nieuw paar schoenen om verder te stappen. En om de zoveel tijd wordt mij weer een nieuw examen aangeboden. Soms slaag ik en soms heb ik een herexamen aan mijn been. Niet altijd in de zomer want ze ploppen heel onverwacht op, die toetsen,  en dan moet ik weer wat bijleren om te slagen bij die tweede kans. 
Het is toch bizar dat er zoveel aandacht besteed wordt aan schoolse prestaties terwijl het hele leven één college is, tjokvol met nieuwe lessen (die ik liever 'aanbiedingen' noem). Het leren stopt nooit en dat zou het ook niet mogen doen. Het zou saai zijn mocht alles blijven zoals het is, er zou geen vooruitgang geboekt worden en we zouden mogelijk nog als holbewoners leven. Geboren worden betekent een lange reeks van onzichtbare handboeken die passeren, waarin fouten mogen gemaakt worden en verbeteringen niet met rood maar met liefde worden aangebracht. Om zo te groeien, om een nieuw paar schoenen te kunnen aan trekken en een weg te kiezen die beter stapt. 

 

Maak dat ze passen, die schoenen, en stap goed ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijsheid

Waar zit wijsheid ? Waar komt het vandaan ? Hoe krijg je het ? Wat is het eigenlijk ?
Wijsheid klinkt een beetje magisch, zo vind ik, alsof Merlijn naast je staat en hij met een drankje die speciale eigenschap helemaal belangeloos aan je overhandigd. Zou het ? 

 

Volgens de tandarts zit wijsheid in je tanden. Die achterste, die het laatst je gebit komen versterken. Ik probeer ook te begrijpen waarom ze die 'wijsheidstanden' noemen. Is het omdat ze plots uitschieten op het moment dat je de zogenaamde wijsheid in je zou hebben ? Want geef toe, op die bijtertjes staat geen leeftijd. Ik ken iemand die ze pas na haar dertigste mocht verwelkomen. Meestal ligt dat vroeger, inderdaad, tijdens de puberteit of net erna. Zijn pubers dan wijs ? Daar valt veel en hard over te discussiëren. Pubers gaan nu eenmaal op hun gevoel af, verzetten zich tegen elke vorm van autoriteit, lappen regels liefst aan hun laars en ze vinden hun waarheid de enige echte én juiste. En zo doen ze ervaring op om te groeien en groei, dat is belangrijk in een mensenleven. In deze context blijkt wijsheid dus te bestaan uit : op je snoet belanden, recht krabbelen en doorgaan. Hoe meer struikelpartijen, hoe meer ervaring er wordt opgescharreld en hoe meer kennis in het koppie gaat. Is kennis dan een vorm van wijsheid ? I don't know, maar het doet me wel denken aan de titel van een boek dat ik lang geleden onder mijn neus zag passeren, niet gelezen, maar ook niet vergeten : 

 

'ALS JE ZO SLIM BENT, WAAROM BEN JE DAN ZO ONGELUKKIG ?'

 

Dus besluit ik dat intelligentie helemaal niet gelijk staat aan wijsheid. Ik ben geen filosoof en ik heb ook die behoefte niet (meestal delf ik met verve het onderspit als ik tegenover zo iemand sta) maar om effe terug te komen op die tandarts die beslist heeft om die naam legaal te maken. Ik kan niet geloven dat het gaat om de leeftijd waarop je tot wijsheid komt. Misschien gaat het wel om de wijsheid die in die tanden zit en waardoor je dus wijzer wordt... maar waarom moeten die er dan tegenwoordig ook zo vaak weer uit ? 
Enfin, het woordenboek erkent de term 'wijsheidstand' en geeft geen verdere uitleg dan dat het een fysisch verschijnsel is in de mond. En nu is dus Babseluk aan de beurt. Ze moeten ('het is een moetje, mevrouw') eruit. 'Onder verdoving, uiteraard'. Jaja, maar voor Babseluk is dit toch wel een heftige onderneming. Véél erger dan bij mij destijds waar 'niet onder verdoving' vier gezonde kiezen zomaar plaats moesten ruimen voor die 'wijze bijters'. 
Voorlopig ziet ze het nog zitten wegens 'verdoving' maar daarmee is die tandenkous nog niet af. 
Dat is een zorgje, ja, maar dit zorgje heeft een positief vleugje : eens gebeurd hoeft het nooit meer. 

 

Om verder leed te voorkomen aan al de volgende 'slacht'offers : kunnen ze die tanden geen andere naam geven (help mee denken)
zoals 'wegwerptanden', 'plaatsmaaktanden', 'miserietanden', 'nietnodigtanden' of 'rotzooitanden' ... Dat is ver weg van de wijsheid die ze verondersteld worden in zich te dragen en zo weet je tenminste waaraf en waaraan. 
Je had het waarschijnlijk al door dat ik niet geloof dat wijsheid in tanden zit en al evenmin in een intelligentiequotiënt. 
Wijsheid draagt volgens mij echt bij aan gelukkig zijn. Wijsheid - zo zegt het woordenboek - is 'de kunst om in alle omstandigheden juist te handelen'. En wat juist is, is datgene dat je in je hart voelt waar je blij en warm van wordt. En dat houd volgens mij in dat je een ander niet aandoet wat je zelf niet wilt aangedaan worden, dat je altijd probeert goed te doen door te helpen waar mogelijk is, dat je vergeeft (vergeten hoeft niet, het hoort bij de ervaring) want vergiffenis is toch wel een héél hoog goed, zo meen ik. Misschien aansluitend nog deze : draag zorg voor jezelf, je lichaam en je ziel want wat je aan jezelf niet kan geven, kan ook niet bijgebracht worden aan en ander en zo kan de wijsheid niet verder gaan. Ik ben er zeker van : 

 

ER ZIT EEN MERLIJN IN ONS ALLEMAAL ! 

 

 

 

 

 

 

 

Turkmenistan 

Mea culpa ! Ik, met mijn grootspraak over het feit dat ik niet op reis diende te gaan om de wereld te kunnen zien en ontdekken. Wel, ik kom op mijn woorden terug want : net terug van een trip naar Turkmenistan. Ik weet het, het klinkt bizar, enerzijds mijn radicale ommekeer en anderzijds de keuze van het land. Maar soms gebeuren er dingen in ons leven die met een vingerknip het brein met al zijn intenties 180° kunnen laten draaien. Het stràfste is dan nog dat alleen Babseluk en ik die reis gemaakt hebben omdat de man weer aan het werk is (wat wel mocht na 6 maanden ziekenverlof). 
Toegegeven, Babseluk is énorm geïnteresseerd in eender welk land op onze wereldbol. Ze wil er àlles over weten. Dat begon in het vijfde leerjaar toen ze met halve dagen naar school ging omdat de overprikkeling 'té' was. Voormiddag netjes taal en cijfers leren en in de namiddag gingen wij thuis op de computer 'globetrotten'. We maakten samen een kleine landenencyclopedie die nu nog steeds in gebruik is. Leerzaam. Leuk ! En de nood aan reizen werd daardoor ook wat ingelost en op termijn niet meer voelbaar.  

 

Begin deze week viel er een enveloppe in de bus met daarin een landkaart, een groot stickervel vol met plakbare 'pins' en een overschrijving om geld te storten voor SOS World, een organisatie die de wereld wil verbeteren door overal de honger te stillen en het water drinkbaar te maken. Ik krijg véél, héél véél van die 'fanmail'. Ik kan het namelijk niet laten om te doneren. In mijn bureaubakje is een gleuf die al die overschrijvingen herbergt, laatst gekomen sluit ook laatst aan. Elke maand neem ik de vier eerste er uit en schenk ik 5 euro per overschrijving. Dat doet deugd aan mijn ziel en mijn portemonnee kan dat wel aan. Ik gééf dan ook zo graag. 
Het resultaat is een domino-effect want elke maand zitten er meer envelopjes in de bus, met meer overschrijvingen maar ook met meer cadeautjes want dat doen ze dan ook, die organisaties : je verleiden om te doneren. Ik wil het me niet afvragen of mijn 5 euro hun kosten dekt. Ik wil gewoon écht helpen en als ze daar geschenkjes willen aan spenderen, dan is dat hun keuze. Zonder doe ik het toch ook.  

 

Maar goed, daar was die landkaart met dat stickervel en Babseluk die zich steendood verveelde. Dan gaat mijn brein te keer... 
"Babseluk, we gaan onze landenencyclopedie vervolledigen !"
Meteen enthousiasme ! Dat we dààr niet eerder aan gedacht hadden ! Landkaart open, pin geplukt, ogen dicht en plakken ! Knal in Turkmenistan. Turk-mé-ni-stan !!! Jeezes ! Dat was zuchten. Maar ja, niet aan te doen. De reis werd geboekt door het internet te consulteren en zo leerden we veel, héél veel.
Wat een mooi land ! Véél woestijn, dat wel, maar woestijn is mooi. Bovendien zijn daar kraters in de woestijn, zomaar in het midden van het zand zitten er gigantische gaten die een magisch vuur uitsturen. Volgens de legende zijn ze de toegang tot de hel maar daar doe ik niet aan mee : ik zie liever het wonder van de natuur.  
Het eten lust ik ook wel (want daar ben ik héél secuur op) : pilav zie ik wel zitten en manti ook (haha, wat is dàt, he) en ik ben helemaal smoor op Okhal-Teke. Dat laatste is wel niet eetbaar (en wie het doet, moet volgens mij de verdoemenis in!). De Okhal-Teke is een paard, hét symbool van Turkmenistan. Een raspaard zonder enige concurrentie, zelfs straffer dan een Arabische volbloed en veel mooier dan mijn Shire-droompaard. 

 

Zo'n kleedje als de traditionele dames-outfit wil ik ook wel. En Babseluk wil vooral die vlechtjes in haar haren die niet eens vlechtjes in de haren zijn maar heel vernuftig aangeknoopte, wollen spinsels op het hoofddeksel die reiken tot ver beneden de lenden. Hey, kunnen we dat zelf ook niet maken ? 
Het enthousiasme druipt eraf ! We zijn verknocht aan Turkmenistan ! Nu de taal nog leren. Hopla, snel naar Google Translate. Helaas... Google is dan toch niet zo slim als verwacht. Turkmeens kan niet gehoord worden, wel gelezen maar dat is een karwei om de slappe lach bij te krijgen : zoveel medeklinkers na elkaar of streepjes, krulletjes en bolletjes die ons hoofd doen duizelen. Maar kijk, vinden we toch iets waarvan we menen het redelijk goed te kunnen uitspreken : 

 

We zijn weer thuis maar Turkmenistan heeft ons hart veroverd. En we zijn vertrokken voor een wereldreis, pins genoeg en een landkaart die snakt naar ontdekkingen. De computer staat super-safe klaar en we reizen digitaal naar alle landen van deze mooie wereld. Geen gevaar voor Corona, geen uitstoot, geen afval, alleen maar enthousiasme en heel veel kennis die we opdoen. We amuseren ons weer en moeder Aarde is vast ook blij met deze vorm van globetrotten. 

 

 

 

 

 

Kattenkwaad 

 

Queen Ross is back. Ik heb die kat nochtans de stuipen op het lijf gejaagd, neen ? Ze is terug. Smikkelend en smakkelend aan de eetbakjes van onze viervoetige huisgenoten. On-voor-stel-baar. 
Goedgelovig als ik ben, meende ik dat ons poezenstel nu wel veilig was en naar believen hun bakjes konden ledigen. Niks daarvan. Hoe meer de tijd verstreek, hoe leger de bakjes geraakten. Nu mag je weten dat ik die bakjes zodanig vul dat ze hun hongergevoel daarmee voor de komende 5 weken kunnen stillen en er dus àltijd wel rest is. Maar de laatste weken bleek die rest steeds minder te worden. Halfvolle bakjes kan ik nog aanvaarden maar volledig lége bakjes ? On-mogelijk. 

 

En dus begon de jacht opnieuw. Camera's in de aanslag. Queen Ross bleek echter een slimme kat. Of kattin, wat volgens de man vàst wel zo is want niks is zo leep, zo geraffineerd , zo stil, zo heimelijk als dames in een kattenvacht. 
Een hele avond camerabeelden bekijken in zomertijd bleek ook vermoeiend. De dagen lichtten lang op en hare majesteit wist dat goddorie héél goed. Ze kwam voortaan bij nacht. Het leek hopeloos. De volle emmer die al een eeuwigheid buiten stond - want we zouden de koninklijke hoogheid graag verwelkomen met een verkoelend bad - stond al enkele dagen terug droogjes in de garage op de vertrouwde plek. 
Maar zoals het gaat met elke boef die overmoedig wordt, gebeurde het onwaarschijnlijke. Babseluk had het in de gaten en fluisterde me op een doorsnee avond het alarm toe : 'Ze is er'. Achteraan in de tuin, heel koninklijk lag ze daar te genieten van haar machtspositie. Onze helden hadden zich namelijk verscholen onder de tuintafel en zo overschouwde mevrouw het tafereel waarvan ze zeker leek te zijn om alweer de hoofdrol op zich te nemen. Alles wat ooit gebeurd was, leek te zijn vergeten wat op zich een mooie geste mag wezen... tenzij het bedoeld was als een levensles. 
Ik stelde me verdoken op en ik wist dat ik véél geduld zou moeten hebben. En dat loonde. Geduld loont àltijd. Ze sloop dichterbij, vlotjes, zonder enige angst. Ik zag vanuit mijn schuilplaats hoe onze twee viervoeters zich nog kleiner maakten onder de grote tuintafel en ik werd er een beetje nijdig van. Dan paradeerde madame zonder pardon de garage binnen en begon aan haar feestmaal. Ik paste meteen dezelfde tactiek toe en klemde langs buiten de deur dicht. Paniek in de koninklijke ogen !  

 

Nièmand, maar ook nièmand komt aan mijn 'entourage'. Wie dat doet, zal het geweten hebben.
Ik ging de garage langs de andere deur in en sloot die ook zorgvuldig af. Daar stond ik weer, oog in oog met miss bella. Ze is mooi, oh, ja, maar dat deerde me niet. Buiten zag ik twee paar groene ogen vragen om hun avondmaal te redden en dus dèèd ik dat. Ik stak een hele litanie af tegen dat ros geweld ; dat Finn een zieke poes is, dat die géén stress mag hebben omdat zijn systeem dan gaat falen, orders van de dierenarts. Ik praatte als een psycholoog, pedagoog en vergunde me zelfs de status van rechter. 
'Je stopt er hier en nu mee ! Begrepen ? De straf volgt !'
Ondertussen had ik de zieltogende emmer met zeer fris water gevuld, predikend tegen het hoopje pels dat zich héél erg gevangen voelde. Emmer vol. Deur mocht open.
'En nu eruit !!!'
Zoals de vorig keer vond ze ook nu de weg niet en sprong ze hopeloos tegen het raam aan, in een reflex kieperde ik de emmer om. Splash ! Raak ! Met kletsnatte staart rende hare majesteit de tuin in. Dit moest vreselijk vernederend aanvoelen en meteen bekroop me een schuldgevoeltje. Oh, ik ben echt te soft voor deze harde poezenwereld. 

 

Ze is dus weer weg, de Queen. Maar voor hoe lang ? Leerde ze de les ? Of is haar honger nog te groot ?  Ergens bewonder ik haar om haar lef en durf. Maar stelen ? Dieren beseffen niet dat ze dat doen, het is de mens die dat concludeert. Ik dus. Het is een ongeschreven wet dat elk beest doet wat het dient te doen om te overleven, ook al is het een aan-niets-ontbrekende-koninklijke-hoogheid. Instinct noemen ze dat. Ok, maar hier ben ik de mens met een verstand dat niet toelaat dat mijn huisgenoten het onderspit dienen te delven voor een flamboyante dame met allures. Ik verdraag géén onrechtvaardigheid. Stelen is nièt juist. Zelfs niet als het om kattenkorrels gaat. En ja, oordelen is zo gemakkelijk tot het je zelf overkomt want het is een natuurwet : wat je een ander aandoet, krijg je onvermijdelijk terug... 
Ik verwacht dus ooit, ergens, een koude douche... als het dan maar op een warme dag is ! 

 

 

 

 

 

 

Oikido

Ik lees heel graag. Ik lees zoveel mogelijk (en dat is minder dan ik zou willen). Vroeger las ik heel veel spannende verhalen en ook wel wat fantasy. Dan kwamen de biografieën wat ging van Anne Frank tot Diana Spencer. En tussendoor was er altijd de vakliteratuur die het nu helemaal heeft overgenomen naar schrijfsels waarvan ik hoop iets te leren. Hans Peter Roel is momenteel érg in de aanbieding ! Onze noorderbuur heeft wel een héél bijzonder leven waaruit ik veel opneem zoals het geheim van toeval en de kracht in jezelf. 

 

Ik ben niet zo'n globetrotter en dat is Hans Peter wel. Hij ging/gaat de wereld rond en schrijft daarover omdat die plekken hem wat doen. En ik snap dat, ik heb ooit ook wel her en der een speciale trilling gewaar geworden maar ik ben ervan afgestapt, van dat globetrotten. Moet een mens de wereld zien ? Misschien, als dat op je bucket list staat, dan moet het zeker maar het staat voor mij niet op mijn verlanglijstje. Ik mis het niet. Ik geniet van een ander soort gereis, vanuit mijn zetel, kijkend naar de prachtige documentaires op de beeldbuis.

 

Hans Peter vindt ook woorden uit, tenminste dat denkt ik omdat ik ze niet terugvindt op Google. Eentje ervan is 'oikido'. Volgens zijn verhaal is het een Japans iets dat staat voor datgene dat in jouw leven door niks kan verstoord worden omdat je precies dàt wil bereiken. Voor de ene is dat een kind en de zorg daarvoor, voor een ander is dat een ferrari, de volgende wil een moderne missionaris worden en de wereld verbeteren en voor een zonderling is dat om in een ander lichaam te mogen leven. Oikido maakt dat die ene de concentratiekampen wèl overleefde en de andere niet. Oikido geeft zoveel kracht en doorzettingsvermogen want je hebt een doèl en nièts gaat je stoppen tot je dat doel hebt bereikt. 

 

Heb jij een oikido ? Ikzelf heb er eentje in de maak. Ik heb Babseluk uiteraard, ik pief iedereen opzij die haar in de weg staat maar ik voel diep in mezelf nog een ander oikido (want je kan er meer dan één hebben maar nooit meer dan twee omdat dan teveel energie verloren gaat).
In deze Westerse wereld is het oikido in onmin geraakt. We hebben alles, we leven een behoorlijk saai leven want elke dag lijkt op de vorige. Durven we nog wel ons 'ding' te doen ? Bang voor de achterklap want status in ons land is belangrijk. Zijn we nog wel ons hele zelf ? Ik wijs geen vinger, het is maar een vraag, hoor. Voor mezelf weet ik dat ik toch nog wat beter en meer en anders kan en wil. Ik moet het nog effe netjes ordenen. 
Doe je mee ? Zoek je mee naar jouw oikido ? Dat ene iets dat je zin en doel geeft in het leven, waarvoor je àlles doet om het te bereiken. 

 

Oh, ik ben nog iets vergeten. Een oikido heeft een zijkantje. Het heeft eigenlijk pas échte groeikansen als het de wereld dient en niet alleen jezelf. Volgens Hans Peter Roel wordt je méér geholpen door het universum als je iets beoogt dat de wereld helpt. Dat hoeft niks groots te zijn, liefde voor je familie of vrienden is al voldoende want liefde is altijd goed. Een ferrari op je oprit mag maar zal een tegendeel vragen. De lotto winnen ? Jawel, dat kan en mag als je er een ruim deel van besteedt aan wat de maatschappij ten goede komt. Egoïsme is namelijk een afvallige van oikido. Het komt vroeg of laat om zijn loontje vragen.
Er staat trouwens ook geen leeftijd op oikido want oikido's kunnen ingevuld worden waardoor er nieuwe ontstaan. Dat zal altijd zo zijn. Er staat geen einde op. Je kan je kracht zetten op mobiel blijven, op sociaal blijven of minstens op hoopvol blijven. Je dient er alleen in te geloven en vertrouwen te hebben en het écht willen. Een vraagje (of twee of meer) aan het universum is aan te raden. Daar zit écht de hulp die je wilt krijgen. Noem het een gebed maar het kan net zo goed een eenvoudige vraag zijn.
Ik vind het een mooie boodschap van Hans Peter Roel. En ik geloof in zijn theorie maar niemand hoeft mij daar uiteraard in te volgen. Eigenlijk is het heel eenvoudig : zoek eens uit van wat je gelukkig wordt en doè dat zo vaak mogelijk. Ik vertel niks nieuws. In je hart wist je dat al, neen ? Allez, aan de slag. Olé oikido ! 

Knip de olifant

Ik heb een dikke boon voor olifanten. Geen idee hoe of waarom maar ik vind ze gewèldig. Mogelijk ligt dat bij de letterkoekjes die héél lang geleden door een slurf uit mijn handje werden opgeslurpt in de Antwerpse Zoo. Ik heb er nog foto's van. Kleine uk voedt grote olifant. Heerlijk! Ik kan het stofzuigergevoel nog oproepen en ik hoop dat de letterkoekjes de beestenmaag geen ongemak heeft bezorgd.
Er staan op mijn dressoir ook twee leuke 'armaturekes' van olifanten. Moeder en kalf. Ze staan er vanaf de lente (na het paasgeel) tot het weer tijd is om 's avonds gezellige kaarsjes op te lichten. Hoe zwaar ze ook zijn, de olifanten, ze geven me licht.  

 

Het zijn bijzonder intelligente beesten. Er wordt niet voor niks gesproken over een olifantengeheugen. Hoe klein hun ogen ook zijn, des te groter zijn de grijze cellen in hun gigantische kop. Doe je hen kwaad, dan weten ze je wel te vinden want 'an elephant never forgets' maar dat geldt ook als je goed voor hen bent. 
Ze kunnen ook echt rouwen, dat is bewezen want hun familiegevoel is mogelijk groter dan wat sommige mensen bezield. Hun huid is dik - het zogenaamde olifantenvel - omdat ze moedig zijn en hun ding doen en omdat ze zoveel kunnen trotseren. Ze doen daar niet moeilijk over. Het grootste landdier vind ik dan ook echt groots. We kunnen er wat van leren, zoals we van vele dieren iets kunnen leren. 

 

Soms krijg je in je leven ook een en ander over je heen gegooid dat zo groot en overweldigend is dat je niet weet hoe of waar te beginnen. Een golf van opdrachten, taken of zorgen overspoelen je en als je niet kan zwemmen, verzuip je. Daar is een oplossing voor ... en die wèrkt !
Enkele jaren geleden volgde ik een ééndagscursus bij een coach gespecialiseerd in timemanagement. Ik verwachtte dat ze mijn overladen pad zou effenen want ik voelde me nogal rap 'vol'. Het was een succes.
Ze zette een gi-gantische olifant voor me. Zo groot als ie maar groot kon zijn. En ik mocht ernaar kijken. 
Enkele seconden later gaf ze me een schaar en zei : 'Knip 'm.'

 

Ik had een mooie foto gekregen waar onze slurfvriend héél imposant naar me stond te kijken. 'Knip 'm'. Ik kon dat niet. Hoe zou ik dat moeten doen? Zo'n fantastisch dier in stukken knippen en er een puzzel van maken? Neen, hoor ! Maar dan kwam de handleiding...
Als er een monster van een probleem op je afkomt, als je het niet meer ziet zitten omdat er zovéél gedoè je ochtend verpest, als je een hoop werk over je heen krijgt en als je daar geen uitweg in ziet, dan moèt je de olifant knippen. Daarmee wordt bedoeld dat je het probleem, het gedoe, het werk opdeelt in kleinere stukken. Nièmand kan in één keer een hele berg verplaatsen. Neen, kijk het probleem goed aan en splits het op. Zie het als een olifant. Gigantisch groot maar opdeelbaar : oren, hoofd, slurf , poten, lijf en staart. Ga eerst voor wat je duidelijk lijkt, voor wat je meteen aankan (de oren ! knip weg !), dan ga je je concentreren op het volgende, meest noodzakelijke (de slurf ! knip weg !), zo komt er weer meer ruimte vrij en heb je een betere kijk : wat kan je nu aanpakken ? Los op en knip weg. Zo ga je door tot alleen nog de staart overblijft. Dan is het nog slechts een niemendalletje. 

 

Laat je dus nooit overdonderen door 'te veel'. Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zie het als een olifant. Het beest is slim en weet hoe iets op te lossen. Je knipt hem in kleinere stukken en zijn wijsheid helpt je het probleem te respecteren en op te lossen. Vervloek het niet want alles heeft een reden. Het gaat trouwens tegen je tekeer als je je er tegen verzet, net zoals een olifant dat zou doen en zo krijgt je nog meer weerstand. Aanvaard in de eerste plaats wat op je afkomt en begin dan aan de oplossingen. Knip de olifant. Je doet hem geen pijn en je helpt jezelf. 

Good luck ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scheetspleet

Excuus voor de titel. Het is wel niet zo erg als je waarschijnlijk nu visueel voor je ogen krijgt. Niks te maken met een WC of een bruintje in de broek. Neen. Het is veel en véél kleiner, bijna onzichtbaar. 
Trouwe volgers weten dat we vorige zomer een flinke kolonie vleermuizen onder ons dak in het Stenen Huis wisten te huizen. Dat was even paniek. Een bende van meer dan 150 batmannetjes vonden ons huis de beste locatie om een uitgebreide familie te stichten. In de winter zijn ze weg, dan zoeken ze een winterslaapplek op maar de zomer lokt ze telkens weer terug naar hun habitat: onze dichtgemetselde - op één spleet na - zolder. 

 

Na al die weken verboden bezoek aan ons Stenen Huis, viel er dan wel een en ander meer op omdat de aandachtspunten zich wat verlegden. Alles moest namelijk nagekeken worden. Naast een variatie aan lijken in de vorm van pissebedkarkassen en gaasvliegvleugels, een gigantisch web van stofdraden en welig tierend onkruid vond de man nog wat anders. In onze slaapkamer nota bene. Muizenstrontjes ? Neen, nog kleiner. Welk beest lost kakjes kleiner dan een muizenstrontje die we kennen van de chocoladeversie ? Yep. Een vleermuis. Of beter : vleermuizèn. Neen. Het is niet zo erg als je nu denkt, ze zaten niet in huis. Ze zaten terug op zolder. Een zolder die niet bereikbaar is wegens geen toegang. Maar er zijn wel spleten en minuscuul kleine holletjes en godweet wat ingenieus gedrag zo'n vleermuis heeft. Ze laat haar scheetjes doorheen spleetjes, recht onze slaapkamer in !

 

Hoe goed kan zo'n beest mikken ? Ik mag er trouwens niet aan denken hoe het op die toegemetselde zolder gesteld is aan vleermuiskakjes. Vorige zomer vond ik het allemaal nog ok.  Je mag trouwens zo'n beesten niet uitroeien, dat is bij wet verboden. Ik was er zelfs heimelijk trots op, op dat bat-geslacht. Maar nu, met de covidtoestanden, vind ik het wat minder comfortabel te weten dat er tientallen vliegmuizen boven ons hoofd slapen, eten en kakjes laten die dan nog in onze slaapkamer  belanden. Het is niet massaal, hoor, ze gaan blijkbaar niet allemaal op dezelfde pot, maar het is niet zo fris om het te weten en te zien... gelukkig niet te ruiken ! 

 

Pluspunt : misschien zijn we daardoor wel covid-proof geworden... Ik ga mijn hand daar niet voor in het vuur steken maar wie weet moet ik Van Gucht effe bellen en met Van Ranst eens skypen. 
De man heeft ondertussen wel de siliconenspuit genomen en de onzichtbare spleet gedicht. Hopelijk zijn wij dan van de vleermuisshit verlost en zitten de beestjes met een gigantisch verstoppingsprobleem van hun sanitaire instelling. Helaas. 
Ik wens hen geen kwaad toe, de vleermuizen, integendeel, ik wens hen een plek toe in de natuur die helemaal aansluit bij hun behoeften. Ik denk niet dat onze zolder dè place to be is. Het gebeurde immers vroeger ook al dat een van de jongeren hun plek naar boven niet vond en door onbezonnenheid of pubergedrag de woonkamer binnen kwam en daar wachtte hen niet echt een leuk onthaal... 
Anderzijds blijft het Stenen Huis ook wel gevrijwaard van muggen. In meer dan 10 jaar hebben we er misschien 5 geteld. Mogelijk is dat mede door de gevleugelde kakkertjes die zot zijn van dat gespuis. 
Het is dus dubbel, zoals alles twee zijden heeft. Laat ons maar kijken naar de beste kant van het dubbeltje. Altijd en overal, met alles. 

 

Er is altijd een keuze. Kies maar voor het positieve, het zal je blijer maken en als je er het nut niet van inziet, weet dan dat zwart donker is en wit licht en dat we zonder licht niet kunnen leven. 

 

 

 

 

 

Moordmachine 

Wij hebben een POW36777. Het hoofdpersonage in het boek dat ik momenteel aan het lezen ben, heeft een zwarte Porsche en 
een rode Ferrari. Mijn eerste lief had een oranje Kawasaki waarmee ik achterop door de straten van Heist sjeesde. Rox is de favoriete machine van Babseluk. Een blitse, blauwe racewagen, vol van vernuft én voorzien van een stem en gevoelens. Tja, dat is moeilijk te overtreffen. Maar toch, wij hebben een POW36777. Chinese makelij. Ja, ik weet het, die Chinezen, he, maar soms zorgen ze wel voor verrassingen... 

 

Goed gezien. Het is een grasmaaier. Er bestaat geen groter geval op benzine dan dit exemplaar. En de eer om dat monster te volgen ligt bij mij. De man kan en mag geen gras maaien. Orders van de geneesheer. Dus mag ik de POW3677 besturen met mijn frêle handen. En ja, wij hebben zo'n beest nodig om die ongeveer 1000 vierkante meter gras tot een gazon te brengen en te houden. Ik spreek over het lapje grond in de Ardennen, om en rond ons Stenen Huis. Het is mooi, hoor, als het kortgeschoren in de zon grasgroen ligt te blinken. Maar na het Covidgedoe staat dat gras wat langer dan een normale weide zonder beest. Enfin, ik zie het wel zitten, de metamorfose van steppe tot grasmat. Zeker als ik de moordmachine even test. De rode 'teugel' staat voor de gas, de zwarte 'teugel' maakt dat het beest zichzelf verder trekt. Ik moet dus niet eens duwen, ik word getrokken. Het doet me denken aan mijn jaren van paardrijden en de eer die ik ook kreeg om met de vinnigste viervoeters het bos in te stuiven. De teugels halen de cowgirl in mij helemaal naar boven ! 

 

De POW36777 heeft een 'uitspuwhol'. Hij maait meedogenloos elke grasspriet en gooit 'm dan, samen met vele soortgenoten, rechts weer uit op het nog niet gemaaide gras. Dat maakt dus dat je gras maait maar ook weer een gigantisch bed van gesneuvelde sprieten opzij gooit. Als je er bij de volgende toer over heen rijdt, gooit onze vriend alweer een hoopje naar rechts. Het probleem is dat bij het steppegras de berg die gedropt wordt zo hoog is dat zelfs onze P0W36777 er niet meer overheen kan. Dan moet je keren en andersom verder rijden. Met een mustang denk ik dat het simpeler is om te keren dan met dit Chinees geval. Enfin, het lukt wel. Ikke sterke mie. 

 

Wat me stilaan echter meer  begint op te vallen (want de concentratie ligt vooral op het volgen van het juiste spoor om geen misvormd dambord te maken van dat grasveld), zijn de tientallen, honderdtallen, mogelijk duizendtallen piepkleine wezens die zich in dat gras verscholen houden. Kevertjes, vliegjes, wantzjes, vlindertjes... Ik zie ze opeens in volle paniek opvliegen en wegduiken, vluchtend voor een gevaarte dat niet anders te beschrijven valt als een monsterachtig moordwezen met vlijmscherpe ronddraaiende messen en een lawaai dat voor hen als een aardbeving in de oren moet klinken. Stel je voor ! Je ligt rustig in je 'kot' en opeens hoor je iets oorverdovend naderen, je weet niet wat het is en je gaat eens piepen, dan zie je een ongekende machine naderen, zooooooo gigantisch groot, heb je nog nooit gezien, het komt recht op je af en onderaan dat monster draaien wieken en die knippen zonder verpinken alles op hun weg in stukken. Dàt kom op je af ! Het is duizenden keren groter dan jezelf en je kan geen kant op als je geen vleugels hebt... 

Ik ben een moordenaar. Ik rijd met een moordmachine. Daar zie ik het blauwe vlindertje, zo klein en teer en in eenvoud niet te overtreffen. Ik meen dat hij een kans heeft met zijn vleugels maar neen !! Hij doet niks ! Ik kan niet zomaar stoppen, mijn beest zit in volle galop !! Daar gaat ie... naar de messen... Er blijft waarschijnlijk zelfs geen vlindervleugelpoeder van over, die zo veelvuldig gebruikt wordt door de magische wezens in de boeken van Babseluk.

 

Ik ben een moordenaar. Ik rijd met een moordmachine.

 

Als de steppe is gekortwiekt en de hoopjes geknipt gras in nette strepen over het veld liggen, mag ik gaan rijven. Rijven heeft niks met paardrijden te maken. Rijven is zéér manueel. En je moèt rijven, wil je een mooi gazonnetje hebben. Dus ik rijf. En ik rijf. En ik rijf. En ik blijf meer dan een uur rijven. De holte tussen mijn duim en wijsvinger is ofwel verdikt ofwel uitgediept, dat kan ik niet inschatten, maar er is in elk geval wel ièts gebeurd daar. Mijn duimen die de steel omklemmen zijn compleet gevoelloos. De moed zinkt me toch wel effe in de schoenen als ik merk dat er daar en daar toch nog strepen uitgooisel liggen. 

 

Rijf. Rijf. 

 

Niet denken. Gewoon doen. Niet in de lelijke-woorden-modus kruipen. Positief blijven . En rijven. En zo gebeurt het dat alles toch netjes in hoopjes is gerijfd. Tientallen hoopjes van triljarden grassprietjes die nu in de kruiwagen moeten om naar de composthoop te gaan. Neen, we zijn nog niet klaar. En dan gaat de foute gedachte zich toch vastzetten in het hoofd. Voordien had het buikgevoel het voordeel met het vertrouwen en het weten dat het allemaal wel zou meevallen. Mijn buik is mijn beste vriend maar nu moet ik 'm toch effe uitsluiten en naar mijn brein luisteren. Dat geweldig gekronkel van zenuwpezen die me aanmoedigen om het slachtoffer uit te hangen : " 't is warm, ik ben moe , ik heb honger want ik heb zelfs mijn lunch overgeslagen, ik heb vast 20 blaren op mijn handen zitten..." Maar toch doe ik door. Ik heb namelijk weinig keuze. Door de beentjes en hup elk grashoopje in de kruiwagen en dan richting composthoop.

Precies op 4 uur en 55 minuten klok ik af. Bestoft, bezweet, afgepeigerd, hongerig, dorstig... maar ik hèb het gedaan. En al zei ik in een vorige post dat het me niet gauw zou overkomen, me afpeigeren en vol stress proppen,  dit zie ik als een training want beweging is nodig en gezien ik nog niet naar Bodystyling kan, is dit een mooi substituut. Dat wordt bevestigd door mijn buik die naar mij glimlacht en zegt : 'ga maar douchen, knap je wat op, eet een hapje en geniet, het was een lastig moment maar het is voorbij, dat behoeft geen natrap'. 

Dus ik douch, ik knap me wat op en ik eet een slaatje. Dan ga ik kijken en ik zie een gazon. Ik glimlach want mijn buik heeft het gewonnen van mijn hoofd. Ik ben niet kribbig, ik ben blij. Hoewel het niet mijn gewoonte noch bedoeling is om bugs te doden, het is evenmin mijn gewoonte om mijn brein te volgen wanneer mijn ego daar om vraagt. 

En als bonus nog dit. Op de trap zie ik de spin zitten. Ze zit stil, doodsbang voor de grote-mensen-voeten en ik ben heimelijk bang voor haar. Maar ook daar spreekt mijn buik : "ze is ok" en ik laat haar. Ze mag haar vrijheid. Ik heb al genoeg van haar soortgenoten gedood vandaag. 

 

 

 

 

Bubbel

Als je er gewoon naar kijkt, naar het woord zelf, is het wat grappig, zo vind ik. Kijk naar de lettercombinatie en dan naar de uitspraak. Het maakt toch vrolijk, he. Ik hou ook wel van bubbels. Vooral in een glas maar ook in mijn badje of zelfs met de bellenblaas. Het schept een lepeltje vrolijkheid in het moment. Nu het 'kot' aan wat populariteit moet inboeten, komt de bubbel aandraven. En of we blij zijn, neen ? Schep 'm goed, die bubbel ! 

 

De bubbel ten huizen mezelf blijft klein. De man mag nog steeds niet aan het werk en Babseluk blijft voorlopig nog klasloos. Voor mij komt er een kleine verruiming want er moeten schoolbanken ontsmet en herschikt worden en gezien ik een soort propagandaprogramma voor mezelf aan de school had voorgelegd (azend op een vast contract) en 40 mondmaskers in Eftelingstijl heb afgeleverd, kwam begin vorige week de vraag of ik dat wilde doen. Yep, dat wilde ik. En dus fiets ik weer gezwind richting Itegem. En daar is het veilig, jawel, want ik wrijf en schuif solo. De bubbel ten huize me, myself and I is dus uitgebreid in locatie maar niet in concentratie.

 

Anderzijds is er in onze nauwe omgeving ('tuin') ook een bubbel ontstaan. Een merelgezin wipt, fladdert, landt en stijgt op en van onze grasmat. Ik kan er lang naar kijken, naar dat familietafereeltje. En wat me opvalt is dat de kroost van vier een verscheidenheid is in karakter zoals dat ook bij de mens gebeurt. Eentje is bijzonder eigenzinnig, lapt het voorbeeld van zijn moeder aan zijn staartveren en gaat zijn eigen gang, tot de afstand blijkbaar toch wat te groot wordt en hij hop hop hop weer wat meer richting gezin gaat. Een andere wil nog bijna letterlijk onder moeders vleugels kruipen. Bang. Ja, er zitten twee katten in de tuin. De onze. Maar dat zijn watjes. Werkelijk. Ze doen geen veer kwaad. En de andere twee mereljongen imiteren het gedrag van hun moeder feilloos. Prikken in het gras om een worm boven te krijgen, effe checken of de omgeving nog veilig is en dan weer een sprongetje verder wagen. Als moeder het welletjes vindt, vliegt ze op naar de verwilderde tuin hiernaast. Zo kan je zien welk jong het luchtruim kiest want ze zijn nog niet allemaal klaar met hun vliegbrevet. Mooi om te zien. Een merelbubbel. Ieder wezen doet het op zijn eigen manier. Dat behoeft geen oordeel.

 

Anderzijds kan je ook wel iemand weren uit je bubbel. Ik vind dat héél belangrijk om mee te delen. Ok, nu dienen er keuzes gemaakt te worden omwille van de veiligheid van humane gezondheid. Maar eigenlijk zijn er altijd wel bubbels geweest. Groepjes van mensen die het samen goed vinden. Of lijken goed te vinden. Of dienen goed te vinden. En dan is er moed voor nodig om die bubbel rein te houden. Voor jezelf en je dierbaren. Hoe moeilijk het ook is, het bepaalt véél van je verdere leven.

Neem nu, heel simpel, Queen Ros. Ken je haar nog ?  De rosse, langharige, ijdele, zelfingenomen kat die zowat elke nacht de dure dieetbrokken en papjes van onze viervoeters kwam leeg sloeberen. Ja, ik weet het, ik liet haar begaan. Maar toen mamselle dat twéé keer per nacht (in de late avond en de vroege ochtend) begon te doen en onze poezen aan de Klaagmuur (lees binnendeur) hun ontevredenheid en honger uitten, was voor mij de maat vol. Ze moest eruit. Uit de garage en de kattenbubbel. Ik zou dat wel eens regelen. Ik, als ultra, giga, mega, XLLL-grote dierenvriend.  

 

Ik kan er een spannend verhaal over schrijven maar ik houd het kort. Het is me gelukt. Ik heb de Queen de schrik van haar leven bezorgd. Ze is safe and sound, dat garandeer ik je. Ze is alleen wel... in de overtreffende trap van haar poezensokken geblazen met als gevolg dat ze op verrassende wijze  uit de poezenbubbel gekeild is. En de dankbaarheid van onze katten is wonderbaarlijk. Een speelsheid die we maandenlang niet meer gezien hebben. Het zou een gevaar kunnen worden voor de merelbubbel.... 

Enfin, laat ons onze bubbel wijs kiezen en niemand in gevaar brengen. Laat ons kiezen voor wie ons blij maakt, voor wie we vanuit ons hart willen zorgen en laat ons maar afscheid nemen van wie daar niet toe behoort. Het mag. Neen... eigenlijk is het een noodzaak voor je eigen geluk. En dat geluk is écht het hoogste goed ! Have a nice bubble ! 

 

 

 

 

 

 

 

Souplesse

Het is nodig. Soepelheid. Nodig om niet stram te worden in lijf en leden. Bewegen is daarom geen overbodige luxe in onze Westerse wereld. In de juiste mate, natuurlijk, want er zijn altijd mensen die net nièt kunnen stil zitten en blijven gaan tot ze merken dat de beweging hun soepelheid heeft ingehaald waardoor ze (noodgedwongen) dienen te rusten. Zal mij niet rap overvallen. Ik ben eerder het type dat er vanuit gaat dat morgen ook nog dingen kunnen gedaan worden. 

Elke dag maak ik een wandeling, alleen of met Babseluk. Als laatstgenoemde erbij is, durf ik te zeggen dat we cardiotraining hebben! Ze is nièt bij te houden! Haar tempo is afgestemd op haar sprookjesverleden waarbij ook een Klein Duimpje met gigantische laarzen passeerde... 

Verder doe ik regelmatig wat lenigheidsoefeningen waarbij ik als doel stel dat mijn vingers met gestrekte benen de grond nog kunnen aaien en mijn nek laat ik elke ochtend een tiental rondjes draaien. Enfin, ik probeer het fysiek soepel te houden. 

 

Mentale rekbaarheid hinkt dan weer een beetje achterop. Verandering vind ik niet altijd zo tof. Maar ik merk dat het 'kroontje' iedereen dwong naar een andere gewoonte. En - zo zou blijkt wetenschappelijk - wordt een verandering een gewoonte na 3 tot 4 weken. Dus de verandering is al een gewoonte geworden. En ik voel me er comfortabel in. Gewend geraakt aan de verandering. Echt wel.

Ik kan het trouwens best hebben, de rust, de stilte. Het onthaasten van de mens (met uitzondering van degenen die in de zorg staan/lopen en degenen die de benen onder hun lijf uitracen om de online bestellingen in orde te krijgen). … Het is altijd wel de buts met de buil, voor de ene gaat het beter, voor de andere gaat het in mineur.

Maar de aarde heeft rust nodig, de mens heeft rust nodig en de wereld in zijn geheel heeft meer souplesse nodig. Niks meer moeten, veel meer mogen! Meer leuk en minder beuh!

Einstein : 'alles is energie'. Dus ook ons denken. En dat wordt bepaald door dingen die gebeuren in onze omgeving. Als die energie donker en zwart is, kan er moeilijk licht doorheen. Met een energie die blij en licht is, straal je als de zon! En net dat laatste is wat we nodig hebben : zonlicht! Geen leven zonder dat! Dus mag de souplesse buigen naar datgene waar jij blij, licht en zonnig van wordt! Het màg trouwens, dingen doen waar je blij van wordt! Geen wet die dat verbiedt! 

 

Lieve mens! Niets gebeurt zonder dat het hoort te gebeuren. Ga effe zitten en bekijk de dingen voor jezelf. Waar heb je meer soepelheid nodig, waar zit je stram ? Misschien bèn je nergens stram, dat kan perfect, maar toch effe checken. Waar kan je stretchen? Waar kan je 'toegeven'? Waar dien je 'minder te geven' om krampen te voorkomen? Er is maar één leven in de persoon die je bent. Lééf het ! Stretch! Maar ga niet in de kramp! Zet de controle en de 'moet' opzij. Jouw leven is gigàntisch groots en daar kan geen enkel verzet tegenop zolang je je er niet krampachtig tegen verzet. Houd brein en hart soepel en dein mee op het ritme van wat je vreugde verschaft. Zo komt alles goed. Echt. Zo komt àlles goed. 

 

Groentjes

Ik ben er zot van. Van groentjes. Eén dag zonder groentjes is een dag niet geleefd voor mij. Ja, ik heb dat wel een beetje, dat gezondheids-freakerige-gedoe. Maar geef toe, groentjes kan je toch niet wegdenken uit het dagelijkse menu. Nu de 'kroon' heerst, wordt ook de immuniteit onder de loep genomen en het komt tocht telkens weer terug dat groentjes (vezels) onze soldaten bewapenen. Dus eet groentjes ! Elke dag ! Véél ! Ik, als freak (geef ik toe), streef naar minimaal 6 variëteiten verdeeld over 2 maaltijden en/of tussendoortjes. Mijn soldaten salueren blij en dat voel ik ! 

 

De natuur is plots ook groen geworden. Ineens is alles 'dicht', geen gaten meer tussen de takken, de hagen, de grassprietjes of gazonnige perken. De lente laat zich niet in met 'kronen' tenzij de kroontjes van ontluikende bloemen. Zie ze gaan, de knopjes, klaar om te ontkronen in een prachtig kleurenpalet. Het mooiste groen zit altijd in de lente want de natuur die moèt winnen. 

 

Een ander groentje ben ik zelf. Op mijn leeftijd zit het grijs graag in mijn haar te knabbelen. Ik heb een goede kapper met héle goede, natuurlijke producten die dat grauwe kleurtje lang onder controle kunnen houden. Maar helaas geen hele lockdown. Ben ik ijdel ? Bwa... toch wel een beetje. Laat ons zeggen dat ik op zoek ga naar een oplossing en als ik die écht niet kan vinden, zal ik mij daarbij neerleggen want aanvaarding is ook een mooi ding. Eerst gekeken in de supermarkt. Daar was de keuze nog beperkt tot nachtzwart of vijftig tinten rood. Toch maar nachtzwart genomen maar niet gebruikt. Ik vertrouw het niet als de handleiding zegt dat er eerst 'moet getest worden' want stel 'een allergische reactie'. Dan haak ik af. 
Het internet dan maar. En daar toch een natuurlijk middel gevonden. Vermits ik geen kappersopleiding heb gehad en nog nooit een kleurtje op mijn kop heb gezet, durfde ik pas na 2 weken - toen de grijze glans toch écht wel vervelend opvallend begon te worden - potjes te openen en aan 'het smossen' te gaan. Hoè in godsnaam kan je dat ook doen zonder ? Maar goed, een klein uurtje later toonde ik weer 10 jaar jonger want grijs was door een groentje weer zwart geworden. Dan nog effe de schaar er in. Waarom ook niet ? Mijn kapper doet dat toch ook zo ? Heel bizar was dat mijn kappersschaar (ooit online gekocht toen Babseluk nog een ukje was en haar froufrou moest bijgeknipt worden) toch niet precies deed wat dit groentje wilde. Korter werd kortst... en eigenlijk... heel eerlijk...'t is anders ! (Maar het kon erger !)

 

In de tuin zit nog een 'groentje'. Ze is fantastisch mooi. Ze hoeft haar haar niet te kleuren want ze prachtig naturel ros. Ze is ook groot, dat vinden wij hier allemaal. Niet boosaardig, helemaal niet. Ze lijkt wel een koningin. Hola ! Finn en Tommy (onze poezen) zien het groene blad er ook wel van in. Normaal is elke indringer dè vijand. Geen enkele kat waagt het om een tweede keer in onze tuin te komen. Queen Ros wel. Ze mag dat. Onze poezenmannen zijn zo door haar ingenomen dat ze elke ochtend (vroeg, vroeg, vroeg), hun etensbakjes met peperdure dieetvoeding (tja, zieke kat, weet je wel), komt leeg sloeberen. Dat mag want ze is jong en mooi en groen achter haar oren want ze weet nog niet dat de man zich traint om een sloef achter haar aan te gooien. Die sloef kan nog effe op zich laten wachten wegens langzaam herstel en kleine mobiliteit... Ikzelf ben niet zo sloeferig van aard. Veel te veel beestenvriend, ook al sloebert de indringer mee uit onze poezenpot. 

Enfin, groen is de kleur van de hoop. De lente kleurt het zo om de winter te kunnen vergeten en uit te kijken naar wat beter is. Ook als is het een lente met hiaten, de zomer komt echt wel. Elke dag kleurt het groen wat dieper en dus met meer hoop en vertrouwen. Als we maar opletten, uitkijken en geen domme dingen doen. Mag ik daar ook nog bovenop gooien dat 'teruggaan' geen optie is. De 'kroon' zegt het ons : verander. Durf maar een groentje te worden en te veranderen in al die dingen die je niet fijn vindt. Want het begint altijd en immer bij jezelf. Goed in je vel zitten is de aanzet tot een kettingreactie van positieve energie, het werkt namelijk heel aanstekelijk. En wat de wereld nodig heeft, is energie die stroomt, die licht is, die ver-licht en die goedheid zaait. Het zit allemaal in ons maar we weten het niet altijd zo goed.  

 

Tijd genoeg dus nu om een 'groentje' te worden … 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kroon op het werk 

Het blijft hangen, het is onvermijdelijk in elke dag, bijna in elk moment want je moet er over nadenken hoe je het volgende minuutjes of uurtje gaat aanpakken om veilig te blijven. Neen, neen, geen paniek maar toch enige voorzichtigheid geboden. De vijand is namelijk onzichtbaar. En al wou ik er niet over bla-blaën, het laat me even niet los omdat het toch zo ingrijpend is. Niet eens voor mezelf want ik ga buiten, doe boodschappen (hetzij in een andere sfeer), ik ga wandelen, ik doe de was en de plas, haal af en aan voor de man die nog steeds slecht te been is en ik heb dus geen greintje van een seconde de tijd om me te vervelen of extreem te vervreemden. Iets wat tussen vele muren toch wel de nieuwe huisbaas werd... 

 

De solidariteit is groot en dat is prachtig. Het kàn wel als de nood hoog is en  - ik zou bijna zeggen - als men bang wordt. Angst is soms een goede geleider maar ik meen dat empathie, medeleven en zorg een betere factor blijken voor volharding in wat van ons gevraagd wordt. Bewustwording ook van wat we kunnen veroorzaken als we onbezonnen het leven zomaar leven. Ik ben geen filosoof of bioloog maar ik meen dat de mens zich te onovertroffen waant wat de natuur betreft. Een virus is een ding van de natuur. Een mens ook. Veel groter, stoerder, slimmer... (???) maar evenzeer zoveel dommer dan een beestje dat zich wil voortplanten en heerser van de wereld kan (en volgens mij écht niet 'wil') worden. Onzichtbaar, snel en venijnig maar het ding doet wel wat het denkt te moeten doen : overleven en voortplanten. 

 

De mens is nièt oppermachtig. De natuur wel. De mens kan pas leren uit de wetten van de natuur. En remember : er was eerst een natuur en dan pas een mens. Eigenlijk is de mens de kroon op het werk van de natuur maar evenzeer is hij - de mens - de grootste vloek tégen de natuur. Bossen kappen, zeeën vergiftigen, beton gieten, ertsen uitbuiten, gas de lucht in blazen, winstbejag... De mens is nièt goed bezig en in de middeleeuwen zou men spreken van 'de straf van God'. Maar het is geen straf. Het is een hardleerse les. Er waren al zovele herhalingstoetsen die mooi opgelost werden en dan prompt verticaal geklasseerd de vuilnisbak in gingen. Diezelfde mens wist wat er zat aan te komen en toch deed die mens niets. Een kleine meerderheid vocht dapper tegen windmolens en kreeg dus geen gehoor. Het is simpelweg de wet van 'oorzaak en gevolg'. Alles maar echt àlles wat je doet, krijgt een gevolg en die verantwoordelijkheid dient gedragen te worden. Dat klinkt niet zo happy en ik voel me daarbij ook niet zo happy omdat ik vrees dat na dit 'ongemak' de wereld weer gewoon zijn gang zal gaan... met alle gevolgen ...

 

Corona, heet het dan nog. Kan je een mooiere naam verzinnen voor een virus dat de wereld in pandemie zet ? 'Kroon'. De kroon op het werk om de mens tot inzicht te brengen want ik geloof zowaar dat alles een reden heeft en dat toeval helemaal niet zo toevallig is. Dit belangt ons allemaal aan. Hoe onrechtvaardig het ook lijkt (ik hoop uit de grond van mijn hart dat al dat verdriet een plaats krijgt) maar als we allemaal ons steentje bijdragen om het virus te begrijpen en het zijn eigen plekje terug te geven in de natuur, veilig, weg van de mens want hoe het ding ook dood en ziekte verspreid, het is nièt zijn habitat. Laat me maar geloven dat het ding eerder gelukkiger was, klein en weggedoken, niet bewust van al die prooien... wat een energie moet het niet vragen om zich op zo'n tempo voort te planten. (Ik word al moe bij die gedachte !). 
Het gaat om het inzicht, om het respect voor de natuur, voor de dieren. Beseffen dat een wereld vol mensen maar zonder bijen ook gewoon dood gaat... De natuur heeft het recht zich te verdedigen. Laten we ons haar maar helpen ! 

 

En blijf vooral glimlachen ! Dat heeft de mens dan weer heel erg nodig. 

 

 

 

 

 

 

Covidities

Klinkt goed, he. Klinkt niet eens eng. Klinkt alsof er iets leuks in zit. Zelfs mogelijk iets lekkers. Neen ? Ik vind van wel. Ik heb het namelijk zelf verzonnen. Covidities staat voor al de leuke dingen, bemoedigende dingen, positieve dingen die je ziet, doet, voelt tijdens het Covid-19-tijdperk. Zoals : 

 

- witgoed buiten hangen want bemoediging kan iedereen gebruiken, zeker in de zorg

- beertjes achter, voor, onder, boven ramen kiekeboe laten doen want het geeft een doel aan al die wandelende kids, inclusief hun ouders (oh ja, Babseluk en ik zijn fan !)

 

- duimen omhoog voor de politie want ze doen nuttige controles (al lijkt dat niet voor iedereen zo)

- facebook dat dol draait van foto's uit de oude doos

- zijn we trouwens ooit vriendelijker geweest tegen elkaar op straat bij de wandeling, ook al is er afstand ?

- een groot blad met 'dank u' op de vuilnisbak en - zakken en zie 'm glimlachen, de vuilnisman

- online gaat de poëzieketting verder (gelieve mij niet meer aan te schrijven, ik ben namelijk uitgeput aan vrije mailadressen)

- you tube staat bol van liedjes en gekheden opdat we het lachen niet zouden verleren

- werkloze koks gooien zich op 'feed the nurses', hoe cool is dàt !

 

Is er plots ook niet een groei aan sociale initiatieven om te helpen : mondmaskers maken, boodschappen doen voor wie het niet kan of mag, weer allemaal samen aan tafel ontbijten, de postbode mag weer échte brieven brengen...

Ik merk dat onze Roemeense buurman die al enkele maanden zijn vriendin heeft verlaten omdat 'het niet meer ging', haar weer komt opzoeken. Ze heeft namelijk geen auto, geen werk meer, spreekt geen halve zin in onze taal en loopt dus compleet verloren in de chaos... maar nu niet meer, zie ze gaan, die twee, hand in hand...

Solidariteit is zo mooi. En respect ook. En creativiteit zeker... vooral dat laatste is schijnbaar oneindig : wat men allemaal verzint om kids bezig te houden, om de tijd te vullen en om niet te zeuren. 

Want zoals Etty Hillesum zei... (Kennen jullie Etty ? Ik heb al haar dagboeken gelezen - meer dan 800 blz - en ik kon er nauwelijks in stoppen. Een gewone vrouw in WO II,  Joodse in Amsterdam. Elke week werd haar wereld kleiner maar in haar hart werd ze alleen maar groter. Ze stierf op 29- jarige leeftijd in de gaskamers van Auschwitz... Het Nazi-virus was net nog wat gemener en 'nazisisme' klinkt meerdere donderslagen minder leuk dan covidities, zo meen ik.) 

Etty dus : 

"Al blijft ons nog één nauwe straat waardoor we mogen gaan,
boven die straat staat toch de héle hemel !"

En die hemel is blauw. Zorg goed voor elkaar en verzin nog véél covidities ! 

r

Handsfree

 

't Zijn toestanden, he. We zijn 2020 en kijk wat ons overkomt. Een beestje dat het best goed zou doen in een stripverhaal als een engerd eersteklas, zo klein zelfs dat het blote oog ferm in de luren wordt gelegd en toch heeft dat kleine ding de wereld ingepakt. Wat eerst een ver-van-mijn-bed-show leek, staat plots aan de voordeur te kloppen. 

 

MAANDAG 

 

Ik stond op de speelplaats van mijn werkplek. Kiddies die om een of andere reden toch niet thuis kunnen blijven, hebben opvang nodig. 11. Met zoveel waren ze. 11. Op een gigàntische speelplaats. En nog komt daar onenigheid van en mag ik brandhaartjes blussen. Oorzaak : verveling. De echte vriendjes zijn thuis en nu is het spelen geblazen met 'slechts' schoolgenoten. En dus ging mijn brein aan het werk en stond ik die namiddag bij Zeeman een hele voorraad bellenblazen in te slaan.

 

DINSDAG

 

Die ochtend moest ik buiten komen. Niks aan te doen. Postkantoor, krantenwinkel, apotheker... op een of andere manier gaat het gewone leven ook nog zijn gang. Maar ik was gewapend met plastic handschoenen (ook nog gisteren mee gepakt in de Zeeman, zo'n 300 stuks... ja, sorry voor dat hamstergedrag). Staat iedereen, inclusief het personeel mij aan te staren... enfin, niet mijzelf maar vooral mijn gecoate handen. Is ongemakkelijk, ja, maar soms ben ik érg op mijn veiligheid gesteld. 
Bij de krantenwinkel werden mijn ingepakte vingers al onthaald op een 'slim idee' en mijn gemak werd daardoor ook wat comfortabeler. De apotheker stroopte de nodige lijm om mijn handsfree gedrag : "u bent een voorbeeld". Dus, lieve lezers, please do ! Draag handschoenen bij het buitengaan en doe ze uit bij het binnengaan van 'je kot' en deponeer ze in de zak voor plastic afval. Voor één keer zal het milieu je niet scheef bekijken. 

 

WOENSDAG

 

Met de man op controle naar het ziekenhuis. Telefonisch bericht gekregen als 'prioritaire patiënt' en dus gaan we maar, gewapend met onze handschoenen. De inkom lijkt een scène uit 'Outbreak' : geïmproviseerd onthaal met ingepakte ontvangers. De rest van het ziekenhuis is nogal desolaat... vreemd. 
Maar de man krijgt goed nieuws : de voet mag de vloer weer raken, voorzichtig aan natuurlijk, maar dat betekent wel dat herstel in de opmaak is. 

 

DONDERDAG 

 

Ik kijk erg uit naar mijn middaguurtje met de 11. Bellenblazen in overvloed en ook nog een pakje of 2 stoepkrijt. Ik verwen graag. Zelfs de grootste schelmen kan ik wel koest krijgen met iets 'nieuw'. Een uurtje voor ik mijn fiets op wil richting school komt het telefoontje. Ik mag niet meer. Enfin, mogen is misschien een groot woord, er zijn gewoonweg geen kiddies meer om te verwennen met bellenblaas of krijt. Jeezes.... Ook dat nog. Klein corona-kreng ! Wat wil je eigenlijk van ons ? 

 

VRIJDAG

 

Ik stond vandaag te wachten in de rij. Buiten. Netjes op 2 meter afstand van mijn voor- en achterganger om wat zuiver, vers vlees te kopen bij de plaatselijke slager die zijn eigen runderen groot brengt zonder antibiotica of ander spul maar die helaas hun einde vinden in een slachthuis (waarbij hij altijd aanwezig wil zijn omdat hij het beest geen stress wil bezorgen...). Ik ben een lilliputter wat vlees eten betreft maar ik ben fan van zijn assortiment. Nu echter wel buiten wachten op mijn beurt. Handschoenen aan. Zo moet het ook min of meer geweest zijn in de oorlogsjaren. 

 

OORLOG

 

Vechten vind ik maar niks. Vroeger vond ik het stoer. Maar stoer is niet hetzelfde als sterk. Sterk is de dingen aanvaarden, kunnen plaatsen en er op de juiste manier mee omgaan en daar is meestal geen gevecht bij nodig. De vijand hier en nu is onzichtbaar. Ik kan handschoenen dragen maar daarbij komt de vraag wel op : kan de vijand mij zien ? 
Ik geloof dat niet. De vijand is stekeblind. Hij gaat op goed geluk. Dat moeten wij ook doen maar net even anders : blijf gelukkig en vreugdevol in wat je doet, in wat je ziet, in wat je leest, in wat je voelt want als dat weg valt,  komt stress opduiken en stress is een vriendje van de onzichtbare vijanden. Het ondermijnt elk perfect draaiende systeem en prikt gaatjes zo piepklein dat de onzichtbare vijand zomaar  kan binnen komen. 
Heb vertrouwen en ban de angst. Wees wèl voorzichtig en volg de regels. 

 

Het komt allemaal echt wel weer goed. 

 

 

 

Echt wel.

 

 

 

 

De Woeman en het Fantje

Soms heb ik veel fantasie. Beetje vaak 'soms'. Kijk ik daarnet door het venster en wat zie ik in de - voor een keertje eens geen grijze massa - blauw met witte wolken bevlekte lucht ?
Een Woeman die dreigend oprijst boven het dak van de achterburen. Beetje meer naar rechts zie ik een kleiner wolkending dat me doet denken aan een laagpotig, minislurfachtig wezen dat ik maar meteen de naam 'Fantje' geef. De Woeman heeft zijn titel te danken aan een boeman die in de wolken zijn terreur wil zaaien door kleine wolkjes in het nauw te drijven. Tenminste, zo interpreteer ik het . 

 

Het Fantje lijkt zich te willen terugtrekken van dat 3-hoog monster. Maar onderschat nooit een Fantje. Hoe klein ze ook zijn, ze moeten het niet hebben van hun lengte of volume maar van de grootte van hun vertrouwen op een goede afloop.
De Woeman wordt al wat dunner merk ik, al is hij nog best imposant vergeleken met het kleine grut voor hem. Wat zou hij dat joch graag omver blazen met zijn dikke wolkenwangen. 

 

Waarom zou hij dat willen doen ?

 

Zou hij geloven in zijn postuur dat groot en sterk lijkt ? Zoekt hij troubles voor de fun of zoekt hij aas om zijn machtshonger te stillen ? Heeft hij gebrek aan zelfvertrouwen en blaast hij zichzelf daarom op ? Of zoekt hij gewoon een vriendje en weet hij niet hoe dat aan te pakken ? 
Ik weet het niet, ik spreek geen wolkentaal (maar ik ben wel pro Fantje want als mens is een voorkeur en oordeel rap gemaakt en ik ben nogal geneigd om te supporteren voor de underdog).
Ik spreek wèl mensentaal en toch begrijp ik vele van deze - toch intelligent benoemde wezens - helemaal niet in hun gedrag naar anderen toe. Alsof het belangrijk is om steeds weer gelijk te hebben (er zijn miljoenen waarheden die allemaal een drager hebben), alsof het noodzakelijk is om groter, grootser, machtiger te zijn dan een kleine medemens (macht zit in het hoofd, 'grootte' zit in het hart), alsof het nuttig is om verschil te maken tussen stand, rang, kleur en rijkdom (eens de ziel naar Boven gaat, zijn we allemaal weer 'ziel')…..

 

Trouwens, als de Big Bang werkelijk ons begin was, dan zijn we ook afkomstig van dàt wat voor de Big Bang was : een eenheid. En dus, zo meen ik, als mijn eigenste waarheid, dat zelfs de verst verwijderde mens nog 'familie' is. 
Als ik mezelf bekijk als het Universum en die ene persoon die ik niet zo leuk vind, toch moet zien als een deel van mij, dan beeld ik me in dat hij/zij dat vervelende grijze haartje is dat zich moeilijk laat indekken door de kleuring bij de kapper. Of de dronkaard op de hoek van onze straat... laat hem dan maar een piepklein sproetje op mijn rug zijn (ja, toegegeven :  dan zie ik hem niet), of de vluchteling die de hel heeft meegemaakt en nu zit te wachten op een strand in niemandsland... Hij mag een wimper zijn...

Groot of klein, machtig of nietig, rijk, arm, mooi, lelijk, oud, jong... als we allemaal vanuit hetzelfde komen dan zijn we toch niets anders dan gelijken ? En misschien heb jij ook ergens een engerd als een stipje op je rug. Je hoeft hem niet op het voorplan te zetten, hij is er eenmaal... Oh, ja ! Je kan hem laten weg laseren maar dat doet pijn en geeft nog een litteken (hoe klein ook) waar je dan weer mee zit...

 

De Woeman weet dat nog niet maar Fantje wel. Als ik nog een keertje over de daken kijk dan zie ik hoe Fantje dichterbij gekomen is en de belager zowaar te slim af was omdat hij geloofde in de grootte van zijn hart. De Woeman is drieledig opgesplitst. Links zie ik een grote dinobek, in het midden een soort adelaar die een wanhopige Nessiewolk achterna zit... 
Het houdt niet op, nog niet direct. De race naar hebzucht en graaicultuur zal nog wel effe doorgaan. In de lucht en op aarde. Maar we kunnen altijd beginnen bij onszelf en voor iedereen een plekje voorzien... Op onze rug, als een wimper, een gekoesterd zomersproetje.. Of als de schittering in onze ogen ! Waarom niet ? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FORMULE  F. C.

Ik was slecht in chemie. En in fysica. Laat de wiskunde ook al maar achterwege. Cijferige formules kon ik niet vatten. Voor velen had en heeft het nut, voor mij niet. Het is iets dat mijn leven niemendal aan meerwaarde geeft. Boekhouders, economen,  wetenschappers en ingenieurs kunnen waarschijnlijk niet zonder maar ik hoef het niet. Ik probeer andere formules te integreren die met letters en feeling te maken hebben. Zoiets als een wijze uitspraak. En wat voor mij wijsheden zijn, hoeft niet per se in elke huiskamer een tegeltje aan de muur te worden want elk heeft zijn leven waarbij ook de nodige aanbiedingen horen (ik spreek niet graag over 'lessen', dat doet me teveel denken aan al de wetenschappelijke toetsen van destijds) en dingen die bijdragen om het leven rijker te maken. Vandaar ook mijn 'facebookiaanse quotes'.

 

Al lijkt het leven daardoor een zeer serieuze aangelegenheid te worden, ik kan me niet voorstellen dat dat werkelijk de bedoeling is. Zelf draag ik, jawel, een zekere ernst in mij en ik meen voor mezelf te mogen zeggen dat ik slechts een middenmoot ben wat humor betreft.
Een mooie formule die een zekere vorm van glimlach, lach en geschater in zich draagt, is relativering.  Maar die moet je in jezelf ook durven zoeken en dat is niet altijd makkelijk. 
Omdat we op deze globe leven, krijgen we dan al eens hulp uit onverwachte hoek : de buur, de kameraad, de leerkracht, broer, husband of zus, maar toch ook vanuit het scherm, klein of groot. De lach die laat relativeren. En ook dàt is voor elk van ons verschillend : wat de ene hilarisch vindt, is voor de andere scha en schand of ronduit stupide.

 

 

F.C.  Annex 'De Kampioenen'. Een 'pottenstampersploeg' van kameraden die elkaar onderuit halen maar binnen het halfuur weer de beste vrienden worden. Het hele leven wordt door deze bende tentoon gespreid : jaloezie, machtsdrang, ijdelheid, egoïsme, liefde (te weinig, te veel...) maar vooral vriendschap. Het komt allemaal aan bod met de nodige humor en (zelf)reflectie. You love it or you hate it maar de populariteit van deze reeks spreekt boekdelen. Het ontspant en als je wat dieper kijkt, kan het je raken.

 

Vandaag film 4 gaan kijken met Babseluk. Tjokvolle zaal, klein en groot, man en vrouw, grappig en ernstig, de variatie was ongezien. En wat wordt opgemerkt bij de eindgeneriek als er weer licht komt in de donkere bioscoop : blije gezichten! Nergens een norse blik en massaal veel smiles en glinsters in de ogen die anders mogelijk wat triester staan. Dat doet een stel acteurs die al jaren meedraaien in een sitcom op TV en ondanks rimpels en minder makkelijke movementen, hun ziel leggen in dat wat vreugde brengt bij wie zij nog nooit gezien hebben : de kijkers in de zaal. Dat welt dankbaarheid op in mij. 
Babseluk, die het herhaaldelijk uitschaterde maar het soms ook véél te spannend vond, herademde met een brede smile en ik ben blij om wat ik zag en voelde : mensen die mensen willen blij maken. 
Geloof me, de formule werkt. Wat je ook hebt aangekruist in de meerkeuzevraag, het geeft altijd een positieve vibe.

 

 

Elk moment heeft ongetwijfeld zijn eigen formule. We zijn allemaal verschillend maar ik ben er enorm van overtuigd dat er overal, op elk moment wel een juiste formule te vinden is om blij te zijn, om moed te vinden en om te doen wat moet gedaan worden. Het enige dat daartoe kan leiden is opmerkzaam zijn. En genieten. Maar ook relativeren. En af en toe kampioen zijn, niet voor een ander, maar voor jezelf. Want jij bent voor jezelf ook maar de enige die de formule kan toepassen. Wat gebeurt, gebeurt. Aanvaarding is een mooi begin. Relativering volgt. Oplossingen komen écht wel zolang je ze niet aanvecht. Het leven helpt je. Geef het even tijd en alles valt weer in de plooi.

 

In ons leven zijn we allemaal kampioen ! 

 

 

 

 

 

 

 

VETE(R)S

Het is een courante vraag op de speelplaats : "Juf, wil je mijn veters knopen?" Dat gebeurt bij kleine maar ook bij grotere kinderen. De kleine omdat ze het nog niet onder de knie hebben, de grotere omdat de knoopjes zodanig zijn aangetrokken waardoor veters schijnbaar gedwongen worden met elkaar 'in de knoop' te liggen. Meestal krijg ik de euvels wel opgelost, ook al duurt het een poosje bij de reeks 'dubbel geknoopte veters' : rustig blijven is hèt middel bij uitstek. 

Rustig blijven is ook een goed ding bij de kleine vetes die ontstaan tussen al dat spelend grut. Niet één middag gaat voorbij zonder ruzie. Er is altijd wel wat dat nergens overeenkomst vindt : te veel ballen, te weinig ballen, afgenomen ballen, over-de-haag-gesjotte-ballen, verkeerde scores in het voetbal, verkeerde indeling van de ploeg met overlopers tot gevolg, jaloerse meisjes, huilende meisjes, ingepikte vrienden en vriendinnen en bovenal : 'het-is-allemaal-zijn/haar-schuld'. Ja, ik werk maar 6 uur per week maar ik werk hard aan het oplossen van zulke vetes.

Pesterijen kunnen daar heimelijk doorheen sluimeren. Nauwelijks op te merken en dus schijnbaar in het niets verdwijnend. Tot ouders de telefoon richting directie rood kleuren. Dan wordt extra aandacht vereist. Want wàt noemt een achtjarige 'pesten' ? De ogen worden extra bewapend en de voelsprieten worden uitgezet. Ik zie niks, niemendal van pesterijen. Wel een verdrietje dat ik aanspreek en hopelijk wat heb kunnen verzachten. Een eenzaamheidje daagt ook op maar dat valt weer in de plooi als het - even afwezige - vriendinnetje weer over de speelplaats dartelt. Maar pesterijen ? Neen, echt niet en dat wordt na enkele minuten door het doelgroepje ook beaamd : "neen, hoor, wij hebben geen ruzie, wij zijn dikke vriendinnen... alleen tussen onze mama's zit het scheef..."

 

HOOR IK DAT GOED ?

 

Volwassen dames die hun kinderen willen opzetten tegen elkaar ? De kinderen lossen hun kleine vetes zelf op terwijl de ouders nog effe olie op het vuur storten want "onze dochter mag niet meer spelen met..."... wat bij twee vriendinnetjes een ongemak veroorzaakt dat ze nog binnen diezelfde speeltijd aan hun laarsjes lappen.
Ik sta op de speelplaats om de rust te bewaren, om het spel en de interacties tussen die rakkers in de gaten te houden met de bedoeling om niets te laten escaleren. Ik doe mijn job graag, heel graag en ik vind het fantastisch als de jeugd bij een schermutseling naar me toe komt met de vraag : "krijgen we de kans om het zelf op te lossen ?". NATUURLIJK ! Maar als ouders daar dan met hun wijsvinger naar elkaar dreigen, dan stel ik mij vragen... 

Vetes, groot of klein, hebben mijn inziens geen enkel nut. Vooral niet wanneer een blokje wrok als een geniepigerd komt aankleven want wrok laat zich niet zo makkelijk versieren tot vergiffenis. Wrok ontstaat uit woede en durft al eens uit te monden in wraak. Ik heb niks tegen de letter 'W' maar Vrede, Vergiffenis en Vriendelijkheid klinken toch een heel stuk mooier en voelen ook zoveel beter aan. En jawel, er zitten gore kerels in het beleid op deze wereldbol en het excuus is dan ook gemakkelijk gemaakt om mee te doen maar de wijsheid (hela, een mooie 'W') zit'm vooral in de kleine wereld om ons heen, neen ? 
We zijn als dominosteentjes. Het goede in ons schuift moeiteloos door naar wie in onze omgeving staat. Negativiteit doet helaas hetzelfde. Ik wil geen slechte doorgever zijn. En ik hoop jij ook niet. 
Dus weg met vetes die als te strak geknoopte veters niet meer los geraken door al die boze gedachten.
Boosheid is een lelijkerd. En de wereld is zo mooi.
Zullen we ?

 

 

 

 

VALENTINUS

Hij was een priester die aan iedereen die hem om raad kwam vragen een bloem gaf. Hij had een groot hart, priester Valentinus, hij wilde echt ièdereen helpen. Zo trouwde hij koppeltjes waarvan de ene helft heftig christelijk was en de andere helft niet omdat hij vond dat liefde ver boven de regels van het Vaticaan stond. Het kostte hem zijn kop. Letterlijk.
Het laatste wat hij deed voor die gruwelijke daad was de dochter van zijn gevangenisbewaker een kaartje geven met onderaan zijn naam : 'Valentinus'. Hij wilde haar namelijk wat moed geven omdat ze blind was en er geen geneesmiddel beschikbaar bleek.
Dat verklaart dus de kaartjes en de bloemen. 

 

Valentinus. Geen Romeo dus maar een devoot pastoor. Oeps ! Einde romantiek ? Laat het maar een troost zijn voor alle singles die dat liever niet zouden willen zijn. Voor die stervelingen ligt de druk deze dagen al hoog genoeg. Hoor ik net nog op de radio :
"tegen vrijdag elke vrijgezel een lief!"
Vind ik hoogst ongepast. Hoe kan je nu in godsnaam iemand verplichten een partner te zoeken, te hebben laat staan te houden? Liefde laat zich nooit verplichten, dan zou het geen liefde meer zijn maar zelf-, heb- en ikzucht.
Geluk zou ook niet mogen afhangen van 'dat lief'. Ik ben ervan overtuigd dat geluk in elk hart klaar zit om er uit te komen, maar dan moet het verstand even op vakantie gaan zodat we kunnen kijken, voelen, ruiken en horen wat er om ons heen aan schoonheid is. Voor wekelijkse lezers val ik in herhaling maar het is door de herhaling dat iets kan toegepast worden, zo meen ik. 
Een streepje blauwe lucht in deze wintermaanden, de geur van vers gebakken pannenkoeken en de smaak die daarop volgt, de dagen die toch al meer dan een uur langer willen bestaan, een spinnende kat op schoot... 
Als je zulke dingen écht voelt, gaat het deurtje open en stroomt een wolkje geluk zomaar door de aderen. Zonder lief. 

 

Ok. 14 februari heeft sowieso een leuker aura dan 1 november. En ook toegegeven, al dat rood in de etalages fleurt het winderige en waterige van de voorbije weken toch wel wat op. Oh ja, een mea culpa omdat ik de refter van 'mijn rakkers' volgepropt heb met rode hartjes en toebehoren. Heel ondeugend van me want daar komt bij die schelmen dan toch enige blozerij aan te pas. Schattig. Er zit bovendien zero winstbejag achter wat we wel kunnen gissen in die etalages. En mijn beste excuus om de refter op te leuken is vooral om de grijze muren te camoufleren met fun en variatie en soms wat ondeugd... Dat doet het geluk stromen vanuit de kinderharten. Zonder lief. 

 

Enfin, beste lezers, mocht je toch een lief hebben die je boven alles lief is, dan ga ik je zeker niet beletten om dat vrijdag in rood en roze en glorie te vieren. Maar ik hoop vanuit de grond van mijn hart, die ook bezaait is met bloemen, dat je dat lief van je op elke andere dag ook oprecht graag ziet, niet omdat je dat zou willen maar omdat het écht zo is. 
En hef het glas dan misschien ook eens op pastoor Valentinus, de goeierd die de liefde toch een heel bijzondere dimensie gaf. 

Happy Valentine's day ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

REUNIE

De man is weer thuis. Herenigd met vrouw, kind en poezen. Voet flink omzwachteld en 'in de goot'. IJszakjes worden af en aan gehaald evenals koffie, water, bokes, kaften met paperassen en kabeltjes om smartphone en fitbit op te laden. Niet dat die laatste veel stappen zal tellen, het helpt hem alleen om de tijd in de donkere nachturen te kunnen inschatten. Verder is het maar een klein beetje anders dan voorheen. Gewoon weer aanwezig zijn alleen al draagt bij tot een gekende gang van zaken...

 

Babseluk ziet haar 'collega's' ook weer op de stageplek. Al gaat ze daar elke maandag naartoe, ze werkt er dan meestal wel samen met dezelfde persoon. Nu, tijdens de driewekelijkse stageperiode, is de variatie weer groter en dat is een vreugdevol en aangenaam weerzien. Haar aanwezigheid tussen de 'collega's' laat de gekende gang van zaken eveneens weer vlotjes rollen...

 

 

Voor mezelf was er idem dito een reünie gereserveerd. Veertig jaar na het verlaten van de middelbare school laaiden de herinneringen in alle hevigheid op en werd 'whatsapp' heet geblakerd met heen en weer berichten van 'oude' klasgenoten. Een vriendelijk vragen om naar de oudleerlingendag te komen kon eerder vertaald worden naar een 'geen-enkel-excuus-is goed' en dus waren we talrijk aanwezig. En niet alleen wij, als oud leerlingen, maar ook de oud leerkrachten kwamen graag weer in het zicht. Bizar hoe na veertig jaar de titularis niet meer werd aangesproken met 'mevrouw' maar vlotjes met de voornaam. Dan kan, dat mag, dat moèt. Vooral in onze situatie. Jawel, wij hadden een streepje voor, zoals we op die reünie nog hoorden van Frieda : 'Er zijn twee klassen die perfect in mijn geheugen en mijn hart passen : mijn allereerste klas en jullie.'

 

6WB 1980

 

We hadden ook een mooi verbondje, hoor, 6WB. Ik had namelijk een toneelstuk geschreven over de armoede en het onrecht in de 19de eeuw, naar aanleiding van een geschiedenisles, vermoed ik nog, want de tijd veegt al eens door het geheugen. Frieda, onze titularis, zijnde historica en taalkundige, was er op gesprongen als Studio 100 op Daans. De zusters van het aangesloten klooster hadden geen enkele keuze dan hun rood fluwelen salon af te staan aan de buhne in de turnzaal. 25.000 Belgische franken verzamelden we in 5 voorstellingen en dat ten voordele van de arme kindertjes in Brazilië. 
Dat schiep inderdaad een uitzonderlijke band. De internen (die al een heel hechte kliek vormden) hadden nood aan de externen die mee in het project dienden te stappen om het succesvol te maken. Ze kwamen na de schooluren vol enthousiasme mee plannen, oefenen, installeren... Niet één iemand die zeurde. We waren de hechtste groep van de ganse school. Zeker weten. Dat project was de speciale lijm om iets te smeden dat ervoor zorgde dat we op de oudleerlingendag bij elkaar zaten alsof we pas vier dagen geleden afscheid van elkaar genomen hadden. Vriendschap is daar de samenvatting van. De herinneringen lieten dat nog maar eens blijken. 

 

Vriendschap. Is dat niet een héél groot woord? Zelfs een màchtig woord? Het zit hier in huis want de man is meer dan romantiek en de dochter meer dan 'dochter'. Het zit in dames die veertig jaar geleden afzwaaiden en eigenlijk elkaar nooit hebben los gelaten. 
Vriendschap. Het zit overal. In de babbel met de buur, de smile van de cassière, de kopjes van de kat, de knuffel van je kind, je vriend....
Vriendschap. De sidekick van liefde.
Mooi, he. 

 

 

 

 

 

 

 

 

OK

De man heeft wat voor. Hij heeft al vaker wat voorgehad maar deze keer is het toch echt wel 'pffffff'. De man is verpleger en weet dus veel over wat hij al heeft voorgehad en ook nu voorheeft. Dat de rug een zwak punt is daar 'pffffft' hij al niet meer om, daar komt hooguit een zucht aan te pas, hoe ellendig het ook is. Afgescheurde spieren is ook balen maar met de nodige rust en disciplinair trainen, herstelt dat zich zonder enig verder gevolg. Een geforceerde rechterpols die het beu is om het lijf te dienen, tja, da's sakkeren en dat vermenigvuldigt zich pittig als daar een gips omheen gaat. Maar zolang de benen het blijven doen, is de man mobiel en blij want de bips zit niet graag lang op dezelfde plek. 

 

Helaas heeft het noodlot deze keer toch een doeltreffende worp tegen dat onderstel gegooid. Flink raak zelfs. Ik ken niks van medische termen maar het gaat erom dat de voetboog de voet niet meer kon houden en dus doorgezakt is. Laat ons zeggen : een plotse platvoet. Enfin, zo plots is dat niet gegaan, het was als een verraderlijk bruggetje dat wankel stond en het dan plots toch begeven heeft... of zoiets. Het vervolg is : operatie, 'goot', gips, gips en kiné. In tijdsduur gaat dat zo : 5 uur, 2 weken, 4 weken, 6 weken en 3 maanden. Dat wordt dus bedtijd voor een hele poos....

 

Eén gelukje. De diagnose viel in november 2019. De beslissende machten spraken hun verdict uit in december 2019. Pas midden januari 2020 deden de uitvoerende machten wat in hun macht lag. Dat gaf ons toch enige tijd om de verdrinkingsneiging door protestgolven en ongeloof te kanaliseren waardoor we ons op heden weer in vlak water bevinden. Want ik geef toe, er waren enkele weken dat de leuze van happy-at-home binnenshuis niet erg veel aanhang had. Wat ik niet in mezelf wist aanwezig te zijn, was er plots toch en redelijk heftig : chagrijn, wanhoop, zelfs een tikkeltje verwijt... stel het samengevat maar als 'angst'. De man die zoveel nood heeft aan 'bezig' zijn met handen én voeten, de dochter die niet gewend is aan de alom tegenwoordigheid van de man en ik, die nogal erg gesteld is op stilte en rust.... En dan plots de paniek : wat gaat dàt geven ?

 

Enfin, zoals gezegd is de zee opnieuw vlak en kan een mens weer zwemmen en boven blijven door het besef : alles, maar echt àlles gaat voorbij. De grootste euforie en de ellendigste ellende. Niks blijft zoals het is. En elk (voor)oordeel wordt vaak onderuit gehaald door de realiteit waardoor het allemaal 'wel meevalt'. De omgeving suggereerde dat in volle ijver maar mijn ego wilde dat niet echt aanvaarden omdat de ervaring niet gelinkt was aan de omgeving. Iedereen voelt wat hij voelt en dat is voor iedereen anders.
Maar goed, ik zwem nu. Het water is vlak en zelfs niet koud. Ik zwem vlotjes... nog een beetje bang voor de kwallen die zich mogelijk in het stille water schuilhouden maar ik zwem. En de man zwemt ook, zij het vanop het bed, en de dochter zwemt eveneens, op de euforie van de naderende stage. Allemaal hoofdjes boven water. Er zijn ergere dingen. Absoluut. 

 

Het komt wel OK met de man die uit de OK (*) kwam. En het is OK om even dat ego toe te laten. Het is zelfs helemaal OK om angstig te zijn. Maar het is nog meer OK om te aanvaarden wat onvermijdelijk is. Het is wat het is en het is niet eens dramatisch. Het is aanpassen en leren en groeien. Volgens mij een mooie reden van het menselijk bestaan. Ik vind dat helemaal OK
We fiksen dat wel weer. 

 

(*) operatiekamer, he ! 

 

 

 

 

 

JUF PLUIZENBOL

Ik heb de eer 8 jaar internaat in herinnering te hebben. Dat behoeft geen medelijden. De vraag kwam namelijk van mezelf. In grote adoratie voor een buurmeisje zag ik mijn ideaal groeien tussen schoolbanken en chambretten. Dat ging een aantal jaren zelfs heel goed maar vroeg of laat moest daar toch wat rebellie aan te pas komen. Ik ga daar hier en nu niet te veel van opdelven want het is uiteindelijk toch allemaal goed gekomen.

Buiten leerkrachten voor het schoolbord waren er evenzeer veelvuldig aanwezig de substituut moeders, ook wel nonnen genoemd. Je hoort mij nochtans geen kwaad woord zeggen over deze dames. Echt niet. Nu toch niet meer. Destijds, toegegeven,  meer dan een keertje. Er tuimelde zelfs al eens een 'nickname' over de tongen. Bijnamen zoeken was destijds een leuke nevenactiviteit van het studeren en kerkelijke liederen zingen al moet eerlijkheidshalve gezegd dat de begeleiders van het tweede deel toch net wat meer vatbaar waren voor alternatieve benamingen. 

 

Het liefste nonnetje bleef wie ze was. Nooit één woord disrespect gehoord over haar noch uitgesproken door mijn mond. Ze was werkelijk 'moeke II', maar nooit werd ze zo genoemd. Ze bleef altijd die ene zuster W.  met een hart voor kinderen (lees pubers) die puur liefde uitstraalde.  Maar de verscheidenheid in een klooster is even uiteenlopend als de leden van een knutselclub. Zo was er 'de Pest'. Statig. Belezen. Met een deftige nonnennaam maar als ze verscheen, druisden we weg waar we maar weg konden geraken : in de studieboeken, in de WC of onder de dekens... Nochtans heb ik zelf nooit wat te vrezen gehad van haar maar als goedgelovige tiener danste ik mee op het ritme van de roddels.

'De Stier' was nog zo'n gezegend iemand. Ze deed nachtbewaking op de slaapzaal van de hogere jaren. Klein, gedrongen en nogal een nors - en voor zover ik me herinner - vierkant gelaat met kleine, blauwe ogen. Ze sliep schuin tegenover mij. Ook over haar geen extreme oordelen... of toch... die keren dat ze me wilde leren poetsen. Ik had namelijk nooit zin om mijn chambretje te vegen en te schrobben (ik ben niet poetsmanisch) en zuster Stier had altijd commentaar op mijn geplets.
"Hoe doet je moeder dat dan?" vroeg ze me (waarschijnlijk met de beste goodwill ter wereld).
Mijn antwoord was best brutaal en ik mag me gelukkig prijzen dat ik geen opdonder kreeg.
"Dat weet ik niet, wij hebben een poetsvrouw!"
Allemaal niet goed gecommuniceerd : onze poetsvrouw was mijn tante. Ze had verzet nodig na het overlijden van haar man én haar dochtertje waardoor mijn moeder haar ons huis liet onderhouden...
De Stier was volgens mij ook niet de gelukkigste vrouw ter wereld. Hoe ging dat vroeger trouwens : non worden. De keuze leek me duidelijk niet de hare...

 

Enfin. Sinds 2 september sta ik als 'opvoedkundige' onder andere op de speelplaats van een lagere school. De kids zijn uitgelaten en heel speels  wat mij oprecht verheugt. Hoewel, zowat elke 5 minuten (ik heb het in mijn hoofd nageteld) staat er wel een jongen of meisje bij mij met een vraag : 'ju-uuf' of 'ma-aar' en dan begint het verhaal over oneerlijke praktijken in het spel of zwaar verraad tussen BFF's. De eerste weken hoorde ik het soms tuuten tot in Tokyo omdat ik geen besef meer had dat een lagereschoolkind problemen kan maken over futiliteiten. Wel dus. Nu noem ik mezelf ervaren en zie ik met een oogopslag wanneer er binnen de 5 seconden een smekende of woedende blik mijn richting komt aandraven en kan ik door de nodige observatie al inschatten waarover het zal gaan.
Als er een bijnaam mij zou toekomen meen ik mezelf - in alle bescheidenheid - 'Juf Justitia' toe te kennen wegens oordelen te verdelen en vrede te sluiten maar natuurlijk is dat te hoog gegrepen voor een dametje of heertje van 8...
En echt, ik heb er in al die maanden geen fractie van een seconde aan gedacht dat ik een bijnaam zou kunnen krijgen... Maar ik heb' m... 

 

JUF PLUIZENBOL

 

Hij klinkt gelukkig niet als 'De Pest' of als 'De Stier'. Hij klinkt pluizig. Dat komt omdat mijn autosleutel aan een dikke pluizenbol hangt. Vermits ik nergens mijn spullen kwijt kan (tenzij ik een handtas of rugzakje meeneem op de speelplaats wat mij écht onlogisch lijkt) zit mijn autosleutel dus in mijn jaszak. De 'pluizenbol' hang eruit en heeft veel bijval van de derdejaarsmeisjes. De derdejaarsmeisjes die toch ook een vijfdedeel van de bewakingstijd opslokken door te knuffelen met deze juf... Verwarmend voor elk en iedereen. Een enkele ziel uit het vierde jaar vindt diezelfde weg. Van het vijfde niemand en al helemaal niet van het zesde. 
Ik heb dus een hartverwarmende job. Soms ook eentje met een zucht en een - hopelijk - opvoedkundig aspect. Maar vooral hartverwarmend. Met dank aan de pluizenbol en de meiden die 'm hebben opgemerkt. 

 

 

Een bijnaam... Hij is er om een reden. Een pluizenbol, een boze blik of een schrikwekkend bewind. Je hebt 'm rapper dan je wil, zo'n bijnaam. Mensen die je naam niet kennen maar je gezicht en je doen en laten wel opmerken, geven je in een gewoon gesprek een toenaam... Laat ons dus maar een voorbeeld zijn en véél licht en pluizenbollen tentoon spreiden. 

En glimlachen. 

En niet teveel roddels strooien.

En goedhartig zijn. 

En het geluk naar je medemens mikken.

En nog wat meer glimlachen.

En behulpzaam zijn.

En geloven dat het goed is... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HET VOORNEMEN

Humo. Ken je dat blad ? Je moet ermee overweg kunnen, met die Humo(r). #'s allerhande zouden er kunnen uit voortvloeien maar goed, het is nu eenmaal de Humo. En toch staan daar straffe dingen in, naar mijn mening, heel dicht bij de waarheid en zelfs realistisch te noemen. Bijvoorbeeld : 

 

"Wie een goed voornemen breekt, is een zwakkeling.
Wie er een maakt, is een dwaas."  (F.M. Knowles)

 

Voornemens. Jarenlang heb  ik hardvochtig volhard in het perfectioneren van de voornemens na het middernacht dat nieuwjaar inluidde. Even hardvochtig liet ik ze klakkeloos varen na enkele weken met een of ander onbenullig excuus dat op niks wees dan zwakte. Maar zo is dat niet. Een voornemen heeft de draagkracht van onvermijdelijk falen in zich. Voornemen valt immers eenvoudig te ontleden in 'voor' en 'nemen'.  

 

Je neemt je voor iets te nemen. 

 

Dat wordt moeilijk. 'Nemen' is namelijk niet altijd toegestaan. Vaak (heel vaak) moet je betalen voor je iets mag nemen. 'Voor' betekent dat je positief staat tegenover wat je wilt nemen ... maar ... waarvoor je wel iets dient te betalen om het te krijgen want zomaar iets nemen is gelijk aan stelen en dat mag niet. En de prijs kan soms hoog zijn waardoor enige neiging ontstaat om af te bieden. Maar wij, Belgen onder elkaar, zijn van nature geen afbieders.
Vermits we geen gehoor krijgen op ons marketingsysteem van het afbieden, moet het onderspit gedolven worden. Niks dus van : 'ik probeer het maandag wel weer' of 'ik laat àlle pralines maar de chocolaatjes bij de koffie behoud ik' of 'start to run maar ik doe dat als een walk to the next café'... Zo zijn we toch een beetje, he... 

 

Dus doe dat niet ! Maak géén voornemens. Maak beslissingen ! Kijk alleen al naar het woord,  het kan zelfs niet opgesplitst worden in bestaanbare delen. Er komt zomaar een beetje meer 'doen' aan te pas. Een beslissing niét volbrengen is veel moeilijker dan een voornemen in de wind slaan. Over een voornemen dat niet gehaald wordt, kraait weinig of geen haan. Er worden gewoonweg massaal grappen over gemaakt. Maar een beslissing niet ernstig nemen, dat haalt al eens de krantenkoppen. Kijk maar naar de politiek...

 

Beslissingen nemen doet nadenken. Voornemens zijn bevliegingen. Beslissingen zijn liefde. Voornemens zijn verliefdheid. Het eerste is blijvend, het andere vervliegt... 

 

Het is nog geen Blue Monday, dus schrappen maar die voornemens om ze te smeden tot beslissingen. Beslissingen zijn doordacht en haalbaar. Voornemens zijn wensen en idealen die mooi en fijn en goed zijn in gedachten maar zelden verder geraken. Beslissingen zijn steviger gefundeerd en gaan niet zweven, ze leunen dicht aan bij beloftes en die willen niet geschonden worden.

 

 

Ik maak al jaren geen voornemens meer (en vraag er ook niet naar bij anderen). Ik maak evenmin nog beslissingen tussen 31 december en 2 januari. Ik houd me liever bij die andere traditie van 'gelukkig nieuwjaar, beste wensen en vooral een goede gezondheid' met in de ondertoon :

 

'ik hoop dat je de kracht hebt om in elk moment toch wat geluk te vinden, ik wens je vreugde en liefde om het leven te léven en ik duim ervoor dat je gezondheid vanuit je hart en ziel gediend wordt.'

 

Ik weet het, ik zou het zo moeten zeggen maar deze zin is wel heel lang en voor die uitgesproken is, ben ik al lang verslonden door uitbundig gezoen... Maar bij deze dus...

 
Nog een kleine P.S. : èlke dag kan een beslissing genomen worden. Zelfs elke minuut of seconde. Het nieuwe jaar alleen gaat er niet veel aan veranderen, vrees ik. Het zit gewoon in ons. Wat. Wanneer. En hoe. 

Gewoon beslissen, doordacht en met resultaat. 

Succes ! 

 

 

 

EEN HEMELS KERSTVERHAAL

Kerstmis. Magie. De mooiste tijd van het jaar. Licht. Lach. Het hoort er allemaal bij. En dat zou echt zo moeten zijn. Hoewel, elk jaar opnieuw zal dit feest voor sommigen anders zijn dan de voorbije jaren omdat voor één persoon minder gedekt wordt, één cadeautje minder onder de boom ligt. Iemand is niet meer hier... en wordt gemist. Ik schreef onderstaand verhaal voor al deze mensen en vooral voor de familie, vrienden en leerlingen van een geliefde leerkracht die haar vrije wil gebruikte.
Er bestaat een Lichtplek. 

 

EEN HEMELS KERSTVERHAAL


Hij was tevreden, de kerstengel. Hij had op aarde gedaan wat hij kon en daar nam hij, zoals altijd, vrede mee. Het moeilijkste bleef elk jaar wel weer de vrije wil van de mens te respecteren. Daar mocht en kon hij niets aan veranderen. De aarde bleef nu eenmaal een plek waar de bewoners keuzes maakten en daarbij ook de gevolgen ervan moesten leren onder ogen zien en in het beste geval er dan iets mee doen. 'Leren' noemden de mensen het. 'Groeien' in engelentaal. 

 

De kerstengel was langs elk huis gegaan en hij had getracht het Licht naar binnen te brengen, niet in de huiskamers maar in de harten van de mensen die er leefden. Dat kon heel makkelijk als die harten hem uitnodigden. Moeilijker werd het als het hart twijfelde. Dan straalde hij nog wat feller opdat hij toch gezien kon worden. Enfin, 'gezien'. Mensen 'zagen' hem nooit maar 'voelden' hem meestal wel. Als de twijfel dan werd opzij gezet omdat het Licht met zoveel warmte kwam binnen druisen, dan liet de vreugde die ontstond in het menselijke leven de hele hemel oplichten zodat de engelenkoren dan voluit konden gaan want het geluk van de mens is hun hoogste goed. 

 

Soms moest de kerstengel goed luisteren omdat hij noch gastvrijheid noch twijfel tegen kwam maar wel ongeloof, wrok en zelfs haat. Daar werd hij moe en verdrietig van maar het hoorde nu eenmaal bij de job. Hij stuurde het Licht en luisterde dan goed. In vele gevallen kon hij het wel horen, de vraag van zo'n ongelovige boosheid :  of er iemand zou zijn die liefde en vriendschap zou kunnen brengen of wat begrip zou kunnen tonen en dat verblijdde de kerstengel zodanig dat hij prompt tot actie over ging en onverwachte kaartjes in de bus liet vallen of - zoals gisteren - een kleine kitten in de tuin dropte om de eenzaamheid van een pubermeisje op te heffen. Maar als de mens hem niet toeliet, dan moest hij dat respecteren en verder gaan, zonder meer. 

 

Nu had hij even rust en genoot hij van het azuurblauwe uitzicht dat zich voor hem uitspreidde doorheen de muren van zijn hemelhuis. Witte donswolken passeerden wollig en daar kon hij erg van genieten.
Dan werd er op de deur geklopt. Dat was niet echt ongewoon, er werd wel meermaals geklopt door engelgenoten voor een babbeltje of om vreugde te delen. Maar hij schrok wel, de kerstengel, toen hij voor zich een menselijk wezen zag. Het was een jonge vrouw met vreselijk trieste ogen die bij hem meteen compassie opriepen. Ze leek op een verslenste bloem in de fleur van haar zijn. 
"Kom binnen." Dat zei hij altijd, tegen alles en iedereen en dus ook tegen een menselijk wezen dat daar niet behoorde te zijn.
"Ik... ik weet niet of ik wel welkom ben..." Ze haperde in haar woorden. De engel zweeg en liet haar begaan.
"Ik keek zo op tegen kerstmis. Ik wilde het niet." De vrouw boog haar hoofd in oeverloos verdriet. 
De kerstengel zei niets maar stapte een flintertje van een millimeter opzij waardoor een uitnodigende ruimte vrijkwam, helemaal vervuld met een warmte die de bezoeker zachtjes naar binnen lokte.
"Zet u." Hij wees een kuipzeteltje aan naast een kleine tafel waarop zowaar een tuil bloemen zich ophees uit een kristallen vaas om in volle glorie daar en dan open te bloeien. Het was een opzet. De engel wilde weten hoe de vrouw zou reageren. Het resultaat verbaasde hem niet. Alles was zo dof om haar heen dat de pracht aan haar voorbij ging. En toch was ze niet duister. Geen onding. Geen kwaad. Geen moedwil. Want hij merkte iets op, iets zo mooi en bijzonder. 

 

De vrouw ging zitten zonder verwonderd te zijn over hoe de kuipzetel zich aan haar aanpaste. Ze had nog nooit zo comfortabel gezeten en toch ging het als een leegte aan haar voorbij. 
"Ik weet niet waar ik naartoe moet. Ik ben helemaal verloren gelopen... Al een hele poos... maar nu, met al die lichtjes, al dat feest, ik zag het niet meer en ik dacht... ik dacht dat het zou stoppen als ik mijn levenskoord zou doorknippen... Dan zou alles wel voorbij zijn maar... ik zie het nog steeds niet... ik voel me nog steeds verloren..."
De engel verkleinde zich en liet zijn licht op een zachtere gloed glanzen. 
"Je bent niet langer verloren. Je bent nu hier en dat is goed."
De gebroken ogen richtten zich op naar de kerstengel. 
"Hoe kan dit goed zijn? Ik zie nu hoeveel verdriet ik mijn familie en vrienden heb aangedaan... zelfs mensen waarvan ik het niet eens zou verwachten, hoeveel pijn en verdriet ze hebben ! Hoe kan dit goèd zijn ?"
"Omdat ik iets zie wat jij niet kan zien." De kerstengel glimlachte en even baande een klein lichtje zich een weg doorheen de sombere massa naar het hart van de jonge vrouw. Er verscheen een vonkje hoop in haar ogen.
"Hoe dan ?"
"Ik zie de parels aan jouw aureool. Dat kunnen alleen engelen zien."
"Parels ?"
Hij had haar aandacht. De vale gloed om haar heen vergleed in flauwe warmte en licht. Het zou goed komen. 
"Elke goede daad, hoe klein ook, elke vorm van liefde, hoe klein ook, elke intentie van goedheid, hoe klein ook, vormen parels die aan jouw aureool worden geregen. Elk vriendelijk woord, elk goed gemeend gebaar, elke hartelijke groet zijn grondstoffen voor die parels. Ik zie ze schitteren. Je hebt er vele."
De ogen van de vrouw schoten vol tranen.
"Ze zijn verloren..."
Met zijn zachte handen tilde de kerstengel het gezicht van de vrouw op.
"Parels gaan nooit verloren. Ze transformeren en gaan weer naar de aarde, naar de harten van de mensen met wie je geleefd hebt. Het heeft even tijd nodig maar ze druppelen als herinneringen en koesteringen terug in het leven van je naasten. Dat gaat altijd zo." Hij glimlachte bij het zien van de blozende verbazing op het fijne gelaat. Het kwam goed. Het kwam altijd goed.
"Maar ik... ik heb..."
"Ik weet het. Je was een mens en je had een vrije keuze. Je hebt de keuze gemaakt om je levenskoord door te knippen. Daar hoeft niemand over te oordelen. Ook ik niet."
Er lag nog één vraag in de steeds helder wordende ogen van de menselijke bezoeker.
"Waar kan ik nu naartoe ?"
De kerstengel rees weer uit tot zijn normale grootte en lichtsterkte. De vrouw stond mee op,  ze toonde vertrouwen en hoop.
"Ik neem je mee naar een plek waar je kerstmis kan vieren, waar je rust krijgt, waar je leert contact te hebben met wie je liefhad en waar je opnieuw vertrouwen krijgt in het leven want ooit ga je terug. Dat noemen we de Lichtplek. Omdat er niets zo krachtig is als Licht."
De jonge vrouw glimlachte : "Ik ben dus niet verloren ?"
"Natuurlijk niet". De kerstengel nam haar handen en sprak haar liefdevol toe : "Je bent op de juiste plek want hier gaat geen enkele ziel ooit verloren."

Samen gingen ze naar de Lichtplek. Het was één grote schittering van rust, vreugde en samenhorigheid van zielen die in het voorbije jaar de mensheid verlaten hadden en die nu hun verbondenheid wilden delen met elkaar en met hen die achtergebleven waren op aarde. Het was een feest zoals kerstmis bedoeld werd te zijn. 
De jonge vrouw werd hartelijk verwelkomd en ze wist het nu zeker : geen enkele ziel gaat ooit verloren. 

 

 

 

(copywright : Alma Verhaegen 2019)

 

 

Verzamel parels, verzamel grondstof voor die parels, vergeef en koester, glimlach, wees oprecht en liefdevol. Het kost niets en is toch onbetaalbaar. 

 

MERRY X-MAS !

 

 

 

 

 

 

PAKJESJACHT

December. Donker en koud, bosdieren doen hun winterslaap, de bomen zitten zonder blad, het gras vertikt het om te groeien, sneeuw blijft in de wolken zitten en het jaar is afscheidsklaar. Het is maar goed dat december de laatste maand is, geen enkele is immers zo kort van dag en licht. En de mens heeft dag en licht nodig om het gemoed fit en happy te houden. Dat is bewezen. 

 

Gelukkig heeft december ook een tweede naam die veel leuker in de oren klinkt : feestmaand ! Olé ! 
Sinterklaas die na honderden jaren nog steeds kranig alle daken beklimt om met Pieterman (zwart of bruin of beige of wit of roet) pakjes door de schoorstenen te gooien. Een leugentje maar een leugentje dat niet klein te krijgen is. De enige waarachtige onwaarheid die wordt overgedragen van generatie op generatie, zonder schroom, zonder schuld maar vol van vreugde en blijheid. De Sint. Hij verbindt. 

 

Dan is er kerstmis. Feest van het licht. Toevallig in de donkerste maand van het jaar. Dus verlicht de mens de duisternis met alles wat hij krijgen kan om warmte en sfeer toe te laten. Lichtjes in honderden variaties, kleuren en vibraties dagen op achter en voor huiselijke ramen. Kaarsen gaan vlot branden en kerstbomen weerkaatsen trots en glans.

 

Ik vind dat mooi. Commerce ? Ja, maar toch vind ik het mooi. Ik denk trouwens dat het te vergeven is dat wij hier, in onze maatschappij, zo uitbundig meedoen aan dat kerstgebeuren (ook al zijn we de ware betekenis ervan al lang vergeten) op één voorwaarde : dat we er nederig bij blijven. We leven in een koopwereld die bol staat van te consumeren spullen die graag worden gekocht en getoond. Ik vind dat dat mag maar het kan ook in bescheidenheid en vanuit dankbaarheid. Genieten is voor mij een beetje een heilig woord maar pronken en pralen heeft een zoiets als een boontje dat ooit wel om zijn loontje komt. Dus pleit ik voor bescheidenheid, niet om te moraliseren maar om te motiveren. 

 

Dus wàt met de cadeautjes ?

 

Eerlijk, onze kerstboom is een moeder kloek van een heleboel presentjes. Kleintjes, ook al zitten er grote verpakkingen bij want : wat haal ik binnen aan 2,99 euro voor mijn gasten, is handig, bruikbaar, nuttig of nuttigbaar. 
Voor de man en de dochter gaat dat wel even verder maar het moèt duurzaam zijn waarmee ik bedoel dat het niet dient om de kast als gevangenis te krijgen. 

 

Pakjesjacht. Ik hou er wel van. Voor wie echter inspiratieloos is of weinig zin heeft in zoeken... ik geef een lijstje mee, mogelijk inspireert het... 

 

Boeken doen het àltijd goed : 

* 'Forever young, vijftig is het nieuwe veertig' Martine Prenen (motiverend, vol tips over happiness, voeding, ontspanning, voor dames van 50(+) met een twijfeltje of een ambitie)
* 'De kracht van het nu' Eckhart Tolle (voor wie in een dipje zit of iemand die op zoek is naar geluk in elke seconde van de dag (was mijn trigger om het allemaal effe van een andere kant te gaan bekijken)
* Voor veggies : de kookboeken van 'Forest Feast' (Erin Gleeson)
* Voor powergirls : de boeken van Claudia van Avermaet (yes, zus van...)
* 'Happy cats' Anneleen Bru (must have voor de kattenliefhebber)
* 'Mood Food' Goedele Leysen (voor gezondheidsfreaks ; ze heeft nog meerdere titels die kunnen motiveren)

 

Muziek is ook een vreugdevol geschenk. Van André Rieu over Clouseau naar hard rock. De juiste muziek is altijd happinessss ! 

 

Varia : 
* een toppie balpen en een notablok (niemand kan toch zonder)
* een notenkraker (een échte) en verse notenmengeling (heel gezond, trouwens)
* een stel hippe sokken (Veritas is daar goed in)
* als je gaat voor een wijntje, pik er dan eens een bio uit, eerlijk voor mens en natuur
* receptjes allerlei, van koek tot confituur (internet staat er bol van, check wie wat lekker vindt, print of schrijf mooi over en voeg meteen alle ingrediënten toe)
* je kan je topgerechtje klaarmaken en in een mooie bewaarpot doen (zonder recept want je wil je geheim niet prijsgeven (spaghettisaus is hier een topper))
* andere home-made stuff voor de doe-het-zelver (aromalifestyle.nl en druantia.be geven leuke receptjes voor allerlei verzorgings- en huishoudmiddeltjes)
* enkele kleine geschenkjes : Yves Rocher heeft mini-handcrèmetjes, douchegels, nagellakjes... ; Kruidvat heeft eveneens een groot assortiment mini's van huismerk tot Kneipp... ; stap eens een natuurwinkel binnen en concentreer je op de kleine prijsjes (zo kan je thuiskomen met citroenzeste, helemaal bio en dus veilig, lekkere aromageurtjes zonder gif, lippenbalsem of een kerstthee...)

Speciallekes : 

* een liefdevolle, dankbare brief (aan wie je het misschien niet echt durft te zeggen) is een gratis onbetaalbaar cadeau (in een mooi kokertje oogt het nog specialer (knutselaars maken dat zelf van een keukenrol)
* bonnetjes : goed voor 10x autowassen, 20 uur recht op ongestoord bezit nemen van de badkamer, maandelijks een kookvrije dag, massage, … laat je maar eens gaan, er zijn 365/6 dagen in een jaar ! 
* uitnodiging tot het doneren aan een goed doel... yep, da's een moeilijke maar bedenk dat wij het hier megagoed hebben en elders veel leed is (voor als de kasten vol zitten en de inspiratie waarachtig zero is)

 

En dan nog één gouden tip : 
vergeet je glimlach niet ! 

 

 

 

 

 

KONING KAT

Leeuw. Koning der dieren. Vond ik maar niks. Zo'n lui, arrogant kijkend katwezen dat de vrouwen aan het werk zet. Brullen als de beste, dat wel, maar iets doèn ? Nope. De hele dag op z'n luie buik liggen niksen. Als de dames dan uiteindelijk komen melden dat een viervoeter met hoeven het bijltje heeft gelegd door het toedoen van hun samenwerkende krachten en klauwen, dan komt meneer zijn deel opeisen en iedereen moet opzij voor zijne majesteit. 
Bwah !

 

Heb ik lang gehad, dat idee. Een mooi voorbeeld van een vooroordeel want ik ben nog nooit in Afrika geweest en in de zoo ligt Sire uiteraard alleen maar te liggen want de vlezige billen komen zomaar uit de hemel vallen. Tuurlijk oogt hij dan lui en arrogant.
Dat veranderde door tekeningen. Disney's beste artiesten kregen inkijk in het leven van de leeuw en gooiden dat op het witte scherm in een prachtige weergave van de king. Nog erger werd mijn oorspronkelijke idee overtroefd door de live-action-versie ervan (nog niet gezien ? DOEN !). Hij is niet lui, die Leeuwenkoning. Hij moet namelijk ook veel nadenken en oplossingen zoeken voor de hele dierenbende, daarbij hoort ook het brullen om zijn gezag te laten gelden (en al vind ik lawaai nu niet bepaald het beste middel om gehoor te krijgen, ik bezondig me er tijdens het middagtoezicht ook aan, anders gaan die 80 kleppers vierkant en driehoekig met mij aan de haal). Hij zit ook vol wijsheid, die Leeuwenkoning... Zo leerde ik die manenman waarderen. De arrogantie werd vervangen door een 'weten' en het brullen door 'respect', de 'bediening' door... wel, kijk, in sommige dingen zijn vrouwen nu eenmaal beter!

 

In dit huis leven twee katten al meer dan 11 jaar samen met  ons. Ze horen gewoon bij ons gezin. Als vanzelfsprekend. Ooit gered uit de handen van 'viervoetenverwaarlozers'. Honderden euro's hebben we aan die kittens uitgegeven om ze toch maar weer gezond te krijgen. Zonder geklaag, met veel goede intenties en tonnen bezorgdheid. De dank is niet uitgebleven. Ze verwelkomen ons iedere morgen met de welgekende kopjes aan de onderste ledematen van elke huisgenoot. Dat beroert een menselijke hart en vooral dat van mij wegens tjokvol dierenvonkjes.

 

De witte en de grijze. Lekker fluffy en aaibaar. Dat leidt tot vertroetelarij, wat op zich herkenning geeft in het brein van de poes. De Witte heeft zelfs een zéér slim brein. Daar bovenop ook nog een bijzonder stemgeluid. (Ik las ooit dat gemiauw dezelfde trilling kan hebben als een huilende baby : als moeder kàn je daar dus niet aan weerstaan.) 
De witte heet Finn maar eigenlijk verdient hij de naam 'Napoleon'. Hij heeft zichzelf namelijk tot keizer gekroond. Zijn witte vacht sprankelt en wordt danig goed onderhouden door zijn raspige tong. De 'air' die in zijn staart zit, getuigt van gratie die respect eist. Dankzij de nuchtere kijk van mijn mede huisgenoten blijft de titel wel beperkt tot 'koning'. Er zijn namelijk grenzen, zo blijkt. 

Finn blijft hoe dan ook bijzonder innemend. Heeft een miauw die inderdaad zo klagelijk en indringend is dat het lijkt alsof het een stervenskreet is. Maar hij heeft ook andere miauwtjes. De morgengroet, vol avontuur van de voorbije nacht,  waardoor ik precies weet of hij buitenshuis op de boer is gegaan of dat hij binnen in de garage zijn eigen feestje heeft gebouwd. En dan is er nog die ene, heel speciaal tot mij gerichte, 'mow'. Blijkbaar horen man en kind dat niet maar voor mij is het klaar als kraantjeswater. De koning des huizes wil met die 'mow' op de schoot. 'Neen' is dan steevast het weerwoord maar weerwoorden werken niet bij deze hoogheid. Echt niet. Schoot dus. Hoewel vaak met een zucht en rollende ogen, de eerste hofdame des huizes laat het helemaal toe. En dan gebeurt er wat... het wordt warm rond mijn hartstreek als de poezenprrrrrrrr tot in mijn binnenste doordringt. In een routineus gebaar glijdt mijn hand van kop naar staart en Sire laat het zich welgevallen. Eerlijk, het is ook voor mij enorm rustgevend, Koning Kat op de schoot. Arrogantie en luiheid deinen helemaal weg in halfdicht geknepen groene ogen van dankbaarheid. Bovendien is het ook wetenschappelijk bewezen dat het geprrrrrrrrrrrrr van een kat op schoot het gestel en gemoed van de mens heelt. Kijk eens aan. Laat mij maar hofdame zijn, Koning Kat mag hier heersen.

(Voorstel : neem een kat in huis. Het is een goed item voor plan 'happy'.) 

 

HARTENDIEF

Het is een vreemd gegeven, dat woord. Het kan luguber zijn als de orgaanhandel om de hoek komt kijken maar het kan evenzeer romantisch zijn als de liefde je zodanig overdondert dat je hart even wordt overgenomen door iemand anders. Het kan ook gewoon 'iets' zijn dat je zodanig verblijdt dat daar instant een tatoe van op je leven wordt gespat. Of het kan ook gewoon iemand zijn die je raakt : opa met zijn grappen of de buurman die je hond uitlaat omdat jij uren in de file staat, tante Kaat die de vlek wegwerkt uit je lievelingsjurk, Justin Bieber voor de bakvisjes en Camilla  Cabello voor de puberboys. In elk leven vermoed ik wel zo'n pikkendief. 

 

Het nog meer vreemde aan dit woord is dat als het één keer in je leven gebeurt, je hart een beetje de hond van Pavlov wordt. Elke herinnering, hoe klein ook aan de dief, laat het gevoel weer opdagen en plots ben je opnieuw 'high' van geluk ! Het hart herinnert. Schoon toch. Hartendieven zijn ook schoon. Ze maken je blij. 
Wat mij ook blij maakt is muziek. Naar mijn mening is dat zelfs de topper onder de hartendieven. Ieder heeft wellicht zijn eigen genre maar de reden waarom we er naar luisteren is omdat het iets met ons doet. Vreugde scheppen. Ontroeren. Aanmoedigen. Relaxen... Muziek heelt.

 

Vorig weekend vonden Babseluk en ik de hond van Pavlov weer in ons hart. En hij ging fel tekeer die hond van ons. 
In de latere jaren van de lagere school had Babseluk namelijk een vriendinnetje. Het énige échte tot nog toe. Ze was een jaartje jonger maar dat maakte niks uit. Ze begreep Babseluk en nam haar helemaal zoals ze was. Ze hielp onze meid creatief te zijn : tekenen, kleuren, knutselen, met veel geduld want Babseluk was (en is) niet echt handig. We brachten dat meisje na schooltijd naar de academie want er huisde een duizendpoot in haar : tekenen, muziek, zang, woord, ze deed het allemaal.  Een lagere school stopt echter na het zesde jaar en het was een lastig afscheid. Er bleef altijd nog wel een afstandscontactje maar nooit vergat de een de ander. 
De duizendpoot in het meisje specialiseerde zich in muziek. En dus, het voorbije weekend, werden wij door haar uitgenodigd bij de opnames van Belgium's Got Talent, de talentenjacht op VTM, waar zij alle voorrondes al veroverd had met haar gouden stem. 
Hoe goed de BFF destijds al zong, ze heeft dat werkwoord nu toch een heel andere dimensie gegeven. Kippenvel. Tranen van geluk. Pavlov huilde mee van schoonheid. Ons hart werd gestolen en duizendmaal groter terug gebracht want hartendieven pikken niet maar géven.
Babseluk genoot van iets waarvan ik nooit had gedacht dat ze het - gezien tijdsduur en drukte - had aangekund. Maar volle hartjes kunnen veel aan. Heel veel.

 

Mijn blog is geen reclamebureau. Mijn blog helpt mij meer alert te zijn, meer op te merken en meer toe te laten in mijn leven zodat ik het kan delen en mogelijk ook al eens een hartje wat voller maak. Wat mij 'pakt' wil ik oprecht delen. Dus mis je al eens een hond in je hart of een diefje die er wat instopt ? Iets of iemand die verblijdt, die rààkt daar waar het mooiste naar boven kan komen, kijk dan vrijdag aanstaande naar de VTM-show Belgium's Got Talent. Houd alvast een GSM in de aanslag en zie de BFF zingen. Hoor haar vooral de overstijgende trap daarvan brengen. Open je hart (en houd een zakdoek bij de hand), luister goed naar de jury, geef je helemaal over aan de schoonheid van die kleine sopraan. Ik beloof het je : je wordt happy !

 

 

 

 

HALLOWEEN 

Je wéét dat het allemaal nep is, al die horror van Halloween maar stel dat er iemand aan je deur zou bellen, uitgedost in een afgrijselijke zombietenue met bloedogen en een vale teint die de dood wel heel nabij brengt... je zou toch wel schrikken, neen ? En toch zit het in ons bloed, zij het heel erg verdund van alle generaties voor ons want Halloween komt echt niet uit de States (al heeft Trump er ook wel een trekje van :) ). Wij waren eerst. Onze verre voorouders. Als kleine historicus wil ik de traditie heel beknopt verduidelijken. 
Nog voor de Romeinen onze grond inpalmden, leefden hier de Kelten. Hun gebied strekte ver uit in onze naburige landen en overzee. We waren een sterk volk met een uitgebreide traditie en cultuur. 31 oktober was toen wat 31 december nu voor ons is : het einde van het jaar. De oogst was binnen, het werk gedaan en dus tijd voor een feestje. Het bijgeloof wilde dat feestjes konden verpest worden door opgestane doden en daar moest dus wat aan gedaan worden. Er werd verkleed en gemaskerd, best zo gruwelijk mogelijk om die doden de stuipen op het lijf en weer in hun graf te jagen. En zie, duizenden jaren later is de traditie nog min of meer een levend gegeven. 

 

De commercie heeft er zijn voordeel uit gehaald, uiteraard. En ja, dàt komt dan inderdaad vanuit het westen. Toegegeven, ik vind het wel toch leuk en ik doe er met weinig schuldgevoel een beetje aan mee. Een beetje. En een beetje netjes. Het bloed drijft niet van onze muren. Het oranje van de pompoenen is dan weer wel veelvuldig aanwezig in theelichtvormpjes en hittebestendige figuren. De altijd aanwezig bloemen dragen nu de naam van chrysanten en ze zijn énorm sterk, die fleurtjes, alsof ze hun hele omgeving willen zuiveren van al die boosaardige krachten die deze tijd willen opduiken. 

 

De afgrijselijke zombies dezer dagen tevoorschijn komen op het grote of kleine scherm hoeven voor mij niet. Ze maken mij niet bang, ik heb gewoon een afkeer van donkere energieën. Ik ben ervan overtuigd dat geen enkele duistere geest mijn territorium binnen dringt. Daar straalt immers te veel licht en liefde en dat is nefast voor die ondingen (dat wisten de Kelten toen nog niet). 
En voor wie vlug bang is, een klein scheetje is, niet alleen tijdens Halloween maar all the way... Ik heb een 'trick to treat you'. 
STAND TALL. Maak je groot! Recht je ruggengraat! Dat is 1) goed voor je houding, 2) goed voor je gezondheid (stevige botjes en spieren), 3) goed voor je zelfvertrouwen. Hoofd omhoog dus, in élke situatie. Neem je ruimte in! Druk de schouders omlaag en naar achter (dat bespaart je véél hoofdpijn). Kijk om je heen. Er is nièts om bang voor te zijn. 
Kijk eens aan, je bent al 5 centimeter gegroeid en zo groeit je aura ook mee! Dat wordt gezien! Dat geeft respect. Dat straalt eigenwaarde uit. 
Waar ook, wanneer ook : recht die rug, hef het hoofd. Niemand kan je buiten jouw wil om bang maken. Swipe! Veeg weg die angst! Halloween was oorspronkelijk het feest van het leven omdat na al het werk eindelijk gedaan kon worden waar een mens het best zou moeten in zijn :
GENIETEN.

 

 

 

 

MINDSET

Ik heb het niet vaak, slechte nachten. Onlangs dook er echter weer eentje op. Slaap is mij dierbaar. Ik doe dat ook graag omdat ik een felle dromer ben en ik er kan van genieten om 's ochtends bij het ontluiken van het hier en nu dat allemaal te ontleden. Niet gedroomd is niet geslapen, zo meen ik. 
De film was de schuldige. Uiteraard. Hij moest maar niet zo goed zijn en wat minder tijd in beslag nemen van een vermoeid mens! Normaal laat ik dat niet toe. Moe = naar bed en slapen. Vermoeidheid willen overtreffen is het lichaam carte blanche geven om door te gaan en met de film gedaan was dus ook de slaap vervlogen. Foutje. Het zandmannetje had zijn ronde gedaan en ik was niet op post geweest... 

 

Alle ongemakken van een slapeloze nacht dagen dan onverbloemd op : deken te dik en ik veel te warm, iets waar ik op andere nachten geen spatje zweet om laat want lekker warm inslapen is een garantie voor een goede nachtrust. De man - die hardleers - toch op de rug blijft slapen en daarbij de nodige geluidjes maakt, krijg ik niet op zijn zijde gedraaid en dus gaat het mono in mijn rechteroor : 'fluit - zucht -prrr', iets waar ik in meer dan driehonderd nachten per jaar geen seconde iets van hoor. 
Ik kan mezelf daarin kalmeren. Jawel. Ok, ik slaap niet maar ik rust wel. Hartslag opdrijven heeft hier uiteraard een averechts effect. Dus ik blijf liggen, vingers in de oren en voeten uit het bed. Hij komt wel, de slaap. 
Hij kwam, zij het kwakkelig, in horten en stoten. De dromen waren er-ger-lijk! Overal broodroosters. Ze vlogen stuk voor stuk in de fik omdat ik er pistolets wilde in proppen ! Dromen zijn zooooooo idioot ! Ik moest het proberen met brood maar ik vond geen brood en dus moest ik op queeste... Ver-moei-end. Zeker als in het midden van die zoektocht de wekker zegt dat de dag me nodig heeft. Jeezes… 

 

Zo'n nacht kruipt onder mijn vel. Kregelig word ik ervan. Zeker toen ik de confrontatie met de broodautomaat op het einde van de straat aan ging. Volkoren ligt helemaal onderaan, de vijfde blok. Ik weet dat. Al lang. Heel lang. Hoezeer een brein reageert op vermoeidheid en horrorwaardige dromen. 4. Ik druk op 4. 4 was niet eens gevuld. Braaf draait het plateau naar de volgende schakel, deurtje open maar er valt niks te rapen. 4 is immers leeg. Ik heb dat waargenomen en toch liet mijn brein mij dat nummer intikken. Geld terug vorderen is ijle hoop want de schakel had gedraaid. 
OK. Kans 2 dan maar want ik heb immers een volkoren en een witje nodig, Babseluk wil van elk wat. Duw ik deze keer, zeer alert, het juiste cijfer in voor plateau 2. Er gebeurt niets. De automaat is zijn automatisatie kwijt. Geld-terug-knop ? Neen, gegeven is gegeven. 
Dan gaat er in mijn kalme lijf toch een geiser aan de gang die het brein en de geest wegblaast met een enorme kracht vol tekstballonnetjes gevuld met lelijke tekens. De bakker heeft zijn geld hier gemakkelijk verdiend en nog veel meer van die weinig vrolijke gedachten torpederen mijn wezen. Pas terug in de auto besef ik dat ik beter kalm aan doe. Een ongeluk is rap gebeurd op basis van omver geblazen emoties. 
Mindset. 

 

Er zijn nog meerdere automaten. Babseluk eet pas op de middag. Er is tijd voor oplossingen. Kalm terug naar huis. Kalm uitgelegd dat de brooddoos niet kan gevuld worden maar toch vol naar school zal gebracht worden. Kalm te voet naar school zoals altijd.
Tegen beter weten in neem ik toch wat nikkel mee want de broodboxen die we onderweg tegen komen zijn meer leeg dan vol.  Onderweg de mindset verder gezet : neen, slechte nacht met falende dromen en wat pech in de ochtend betekent nièt dat de rest van de dag verdoemd is. Focus ! 
De geiser ging liggen en een soort Great Barrier Mood daagde op in mijn hoofd. Vertrouwen hebben. Denken aan gevulde brooddinges. Het hele traject. En dan staren de twee broodautomaten me in volle glorie aan. Links is helemaal leeg zoals gewoonlijk. Rechts geeft nog twee gevulde plateaus weer : volkoren en wit... Ik kan toveren. 

 

Mindset. Het is de simpele alchemie die alle grijs weer wit maakt. Je eigen tovenaar worden, het is echt niet zo moeilijk. Eén is niet twee als het om ongeluk gaat, ook al gaat het in de volksmond anders. Het zit in je hoofd. Eén is gewoon één en de rest bepaal je merendeels zelf. Denk en denk goed. Geloof en geloof goed. Het werkt. We zijn allemaal tovenaars. 

 

 

 

 

 

 

 

BUURTEN

Wordt het nog wel gedaan, buurten, in deze maatschappij van presteren en moeten vooruitgaan ?  Ik leerde het kennen als kleine meid toen we naar mijn grootmoeder gingen. Ze woonden aan een - toen al - 'grote' weg waarlangs vele huizen stonden en er 'verkeer' was. In de lange zomeravonden gingen de voordeuren open en daagden kleurrijke klapstoelen op, netjes op een rij en ingenomen door de hele buurt. De kids mochten spelen in het voortuintje en we telden de auto's : de witte, de blauwe, de groene. Het verkeer was toen peanuts in vergelijking met wat het nu is op die grote weg. Toen ontstonden er nog stiltemomenten tussen de passerende auto's waarop er met de overkant werd gecommuniceerd. Er werd véél gebuurt toen. 

 

Ik woon in het centrum van Heist. Ik woon hier graag. Het is handig met alles zo dicht in de buurt. Mijn straat is geen grote weg maar een smalletje met éénrinchtingsverkeer. De overkant wordt helemaal ingenomen door het al dan niet gekende cultuurcentrum. 'Mijn' kant is een gesloten keten van rijwoningen en daar wonen mensen in. Ik ken ze, die mensen, enfin, ik ken hun gezichten.  Maar buurten ? … Neen.
Neem nu de laatste nieuwkomers. Roemenen. Ik geef toe dat ik daarbij al een vooroordelend gevoel had. Heimelijke bedenkingen zoals 'waar halen die het geld vandaan om in die nieuwbouw een appartement te huren' en (helaas ook) 'deuren vastmaken!'. Bovendien waren het eerste keus zuurpruimen. Nooit een knikje of een goedendag. Solotrippers, buh !  

 

De onderburen van de Roemenen zijn onberispelijke Belgen waarmee we een goed contact hebben maar buurten doen we niet. Het 4-appartementsblok daarnaast is bewoond door mensen met een groot hart voor dieren maar van de 5 bewoners ken ik slechts één bij naam. 
De buren van die buren ken ik het best van allemaal : ik ben daar één keer iets gaan vragen en één keer werd door hen bij ons iets gevraagd. Dat was heel even buurten. 
Daarnaast is de kledingswinkel met bijhorende woning van een alleenstaande mama. Alleen als Bol.com zijn pakje niet kan afleveren aan ons adres, ga ik naar daar. Niks buurten. Vriendelijk oppikken, dank je wel en wegwezen. 

 

Dan heb je Jeannine, je al bekend, die ondertussen een slotje op haar hek heeft met een bel ernaast zodat er geen 'doenkere' meer haar portemonnee komt stelen. 
Het enige stukje braakland in onze straat wordt gevolgd door het 'spookhuis'. Ik weet wel wie er woont. Een stel zonder naam dat nooit de rolluiken optrekt. De voorgevel is nog nauwelijks zichtbaar door een voortuin die in de verste verte geen plek meer heeft voor kleurrijke klapstoeltjes. En toch staat er op donderdagmorgen, als de vuilniswagen langs komt, de bak keurig op de stoep. Er is leven in dat spookhuis. 

 

Een straat volgt en daar zie je dan op de hoek die onberispelijke woning. Het voortuintje is met millimeterwerk verzorgd. Klein vijvertje, netjes overkapt door een gaasdraad om de reiger weg te houden van de goudvissen. Gelabelde plantjes en een gazonnetje geschoren door Gilette. Ook die mensen 'ken' ik. Ze zijn heel... euh… 'netjes' maar altijd vriendelijk met een oprechte goeiedag. En kijk, blijken ze een puppy te hebben ! Dat is een factor die mijn interesse triggert. 
Kom ik eerder deze week de 'nette' dame tegen aan de kassa van de supermarkt. Grote dierenvriend in mij vraagt naar de kleine pluizenbol. En wow! Daar begon het ! En het stopte niet meer, haar woordenstroom. Afrekenen met de cassière lukte nog net maar verder ontsnappen niet meer. Samen naar buiten, samen in de regen. Het bleef maar gaan, het nat en het woord. En neen, het was haar hondje niet maar dat van haar dochter die geen kinderen kon krijgen. En dan volgde de hele ontstaansgeschiedenis van de Nordfolk Terriër en het tere aan dat stoere ras. Flashbacks uit haar leven volgden elkaar in razendsnel tempo op. Af en toe gaf ik een 'oh' en een 'ja, da's waar' maar het stoorde me niks. Op een kleine tien minuten tijd leerde ik de verre buurvrouw, haar verleden, haar heden, haar leeftijd, haar dagelijkse bezigheden kennen. En dan kwam er plots weer de tijd in haar leven die besliste dat ze weer aan het werk moest. Daaag ! Haar naam ? Neen. Maar kijk, ik heb gebuurt, zij het niet op een kleurrijk klapstoeltje. 

 

En de Roemenen ? Mijn hardnekkige glimlach en 'hallootjes' hebben het gewonnen. En jawel, ik ken ook zijn naam. Hij lijkt het nu zelfs leuk te vinden om een 'heeejjj' op mijn 'hallo' te kunnen laten echoën. Laat ons maar stellen dat dit ook een vorm van buurten is. 

Buren. Ze zijn er met een reden. 
Groet ze. 
Draag zorg voor ze. 
Glimlach naar ze.
Buurt met ze. 

 

 

 

 

 

 

LDVD

De liefde. Het is wat. Te zien, te voelen in alle vormen en kleuren. Even voelde ik deze week zelfs een intens gevoel voor de regen al moet ik bekennen dat het weinig of niets te doen had met een mogelijke vorm van verliefdheid. Het ging niet zozeer om de natte stralen maar wel om de schoonheid van het wolkendek. De schakeringen waren waarempel niet in woorden vatbaar : alle tinten grijs (in de brave versie) met veegjes witte moed en vleugjes 'jawel-achter-de-wolken-is-er-nog-altijd-de-blauwe-lucht'. Kijk eens aan. De natuur doet het nodige en de herfst behoort ook herfstig te zijn. Enfin, de lucht heeft mijn hart deze week beroerd en hoewel ik zelf een oktobermeisje ben, is het afglijden naar de winter niet bepaald mijn favoriete tijd van het jaar. 

 

Terug naar de liefde. Gerodeerd in de job heb ik al vele akkefietjes helpen oplossen, gaande van: 'ik ben mijn brooddoos vergeten' tot 'ze slagen mij' met tussenin nog 'de meisjes gaan voor de goal staan, zo kunnen we niet voetballen' overhellend naar 'ze zeggen dat ik een snotneus ben'. Brandhaartjes die gelukkig op een betonnen speelplaats niet erg kunnen ontaarden in brandweerwaardige vuurpoelen. 
Deze week waren er echter bijzonder ernstige aangelegenheden die aandacht vroegen. Het ging over zéér serieuze dingen die kinderharten binnenvielen met snijwonden van jewelste als gevolg. LDVD.

 

Het meisje dat ik al langer had opgemerkt (derde leerjaar, groot, hip gekleed en zéér bewust van zichzelf), dat meisje verbrak haar 'relatie' met een klasgenootje. Het gastje was minstens voorhoofd, neus en kin kleiner dan zijn muze en het verdriet van het kereltje spreidde zich uit over de hele speelplaats. 
Meisje vluchtte met haar aanhang naar de WC,  jongen met zijn aanhang in wanhoop er achter aan. Dan moet ik optreden. Toiletten dienen tot andere dingen dan dat. De confrontatie was onvermijdelijk. Haar helblauwe ogen vol drama keken me niet aan, neen, dan viel het mystieke weg en dat wist ze duivels goed. De pruillippen lieten wel los dat ze het had uitgemaakt. De kleine man, flink tegen zijn ego getrapt, wilde weten waarom. Het kleine drama wilde dat niet zeggen en bijgestaan door de blonde tweeling met al evenveel sterallures, ging ze weg met de woorden: 'Ik heb hier niets meer aan toe te voegen'.
De kleine man bleef verweesd achter. Zeggen dat de tijd het wel in orde zou brengen en de wondjes zou helen, was de enige troost die ik kon uitbrengen tegen de liefdessneetjes bij de achtjarige. 

 

De dag nadien werd er weer gespeeld, zij het nog de meisjes met de meisjes en de jongens met de jongens. Tijd heelt inderdaad, langzaam maar zeker.
En dan zag ik dat andere kleine ventje. Ik herkende hem meteen omdat hij op de eerste schooldag een T-shirt droeg met daarop 'WITTEKOP'. Dat was hij ook en mijn geheugen reageert pittig op zulke dingen. Maar Wittekop had verdriet. Hij huilde bitter in de rij. Uiteraard vroeg ik wat er scheelde. Hij hikte de noodzaak van een antwoord weg. OK. Dat respecteerde ik al bleef ik hem verder wel goed in de gaten houden.
Even later zag ik het helse kliekje van het zesde (schelmen eerste klas!) op een kluitje staan met middenin Wittekop. Oh jee, toch geen pesterijen ?
'Neen, juf,'  begon de grootste deugneut van de serie, 'hij heeft een gebroken hart. Zijn liefje heeft het uitgemaakt.'
De stoere bink hield zijn armen stevig om het kleine ventje, strelende handen langs de schokkend rug. De soortgenoten strooiden hun troost al evenzeer uit over het slachtoffer van dat intense liefdesverdriet. Het was bijna ontroerend, de kleppers van het zesde die zich ontfermden als big bro's over de Wittekop van het vierde. Liefde dat verdriet wilde overtreffen. 

 

Het was bijna lachwekkend, liefdesdrama's op een lagere school in een naburige dorp maar ik heb niet gelachen, niet in het minst. De pijn was écht. Er zoemen wel vragen door mijn hoofd met enige bezorgdheid omtrent het opgroeiende grut dat dit leed op welk vlak dan ook meemaakte. Hoe gaat het thuis bij de kleine drama-queen? Wat ziet ze, wat hoort ze? Kopieert ze dat? Hoe moet de kleine man verder met het eerste sneetje in zijn hart? Kan hij dat in zijn veilige thuis kwijt? Durft hij dat? Kan hij dat? Màg hij dat... liefdesverdriet hebben. En Wittekop. Hij kon zijn verdriet niet onderdrukken maar wilde de zwakheid niet aan mij laten zien. Zou hij dat bij zijn mama wel kunnen? Hebben ze wel happy homes? Of houden ze alles stil verborgen in hun kleine hart tot ze op school hopen op wat begrip... of sensatie... of liefde.
In elk geval. Mijn hart is groot. Héél groot.

 

 

 

 

 

 

SPIDERMAN

Ik heb niet zoveel met Spiderman. Film één gezien op TV en wel blijven kijken omdat het toch op een of andere manier mijn hersencellen bleef prikkelen maar de behoefte om al de sequals in de bioscoop te gaan opzoeken, lag dan weer veel te ver uit mijn interesseveld. De manier alleen al waarop de held is ontstaan - een spinnenbeet! - liet een horrorachtige indruk op me na. 
Geef mij maar Zorro. Puur naturel en niks anders nodig dan gezond verstand en wat lappen zwarte stof. En ja! Een paard ook ! Vooral dàt! Zo'n zwarte Andalusiër met golvende manen en een staart die het woord 'paardenstaart' ver overstijgt. Spiderman krijgt zijn krachten van buitenaf en Zorro, die heeft gewoon héél hard moeten trainen om die degen alle kanten te laten opflitsen. Ik houd van naturel. 

 

Zorro komt helaas niet opduiken. Spiderman daarentegen wel. Hij doet onnavolgbare kunstjes in onze tuin en ik kan er alleen maar met veel bewondering naar kijken. Er valt helemaal geen lady te redden, hij doet het helemaal uit zichzelf én voor zichzelf. Hij bouwt een web. Gi-gan-tisch! De man en ik hebben het zowat nagemeten : hij begon op vijf meter hoogte en heeft zich dan onbevreesd naar onze Amerikaanse bosbessenplant - zes meter verder en drie meter lager - gegooid... Onze Spinnenman heeft niet het roodblauwe pakje aan, hij is donkergrijs en zijn lengte is zelfs voor een kabouter piepklein. Maar hij hangt er. Aan flinterdunne speekseldraadjes, komende van vijf meter hoogte met een mooi raster rond ons fruitboompje om dan versteviging aan te brengen aan de andere zijmuur en weer twee meter hogerop zijn net compleet te maken. Als dààr geen prooi in terecht komt.

 

De wind is fel. De regen ook. Maar Spiderman is stoer en verdraagt het met veel overgave. Kijk eens aan. Ik sta binnen en ril. Niet omwille van het achtpotige monstertje maar omdat de wind en de kilte de herfst naar binnen brengt. Tijd voor wat warmers. Dat geldt echter niet voor 'buiten'wezens. Koud- of warmbloedig, er is geen verwarming daar, tenzij de steeds schaarser wordende zonnestralen, of mogelijk een kuiltje in de schoot van Moeder Aarde. Even aan de thermostaat tikken, zoals ik dat kan doen, hoort er voor hen niet bij. 

 

De echte helden wonen buiten. Hun instinct is hun overlevingskracht. Ze gaan door. Ze zeuren niet. Ze twijfelen niet. Het is niet van kiezen maar van noodzaak. Niet doen is doodgaan. Ze maken er geen punt van, ze doen het uit liefde voor het leven. 
De natuur heeft een leidraad die al miljoenen jaren gevolgd wordt, lang voor de mens er zich kwam mee bemoeien. Diezelfde natuur doet nog steeds wat ze moet doen. Wij doen dat al lang niet meer. Meppen en pletten. Ik doe het ook, hoor, maar nooit zonder 'sorry' te zeggen tegen de zes- of achtpotigen die ik hun leven ontneem. 
Spiderman heeft daar nu misschien verandering in gebracht. Na een donkere en brutale wolkbreuk is zijn prachtige web verwoest. De heldhaftigheid werd een leegte en ik vraag me oprecht bezorgd af waar hij nu is, de kleine held. Ik hoop dat hij de weg weer vindt, vijf meter opwaarts. De bessenboom wacht op hem. En ik ook. Kom op, Spinnenman, je kan het !! 

 

EGOTRIPPEN

Soms ben ik erg verleidbaar en sta ik het ook toe om me te laten verleiden. Heel subtiel. De directe aanpak heeft minder vat op me. Het gebeurt meestal op weinig interessante momenten. Ogenblikken waarop ik even vergeet aandacht te schenken aan hier en nu. En dan daagt hij op. Rank en rijzig, doet zich nogal imposant voor maar niet afstotelijk... eerder innemend op een heimelijke manier. Ik ken hem goed en dus laat ik het maar gebeuren. Hij spreekt tot me op een manier die ik klakkeloos toelaat omdat hij mij ook kent en dus wéét hoe hij me kan inpalmen. Het is niet eens respectloos, het is meer... hoe zal ik het zeggen... overtuigend. Ja, dat is het woord. Overtuigend. Hij is héél overtuigend en bijna altijd geloof ik hem. Mijn ego. 

 

Hij heeft geen harde taal. Dat kan ik wel stellen. Hij spreekt doordringend, op een zachte toon. Hij weet dat zoiets 'pakt' bij mij, waarom zou hij het dan anders doen. Meestal begint hij met vragen stellen, zoals : 'Zou je niet lastig worden omdat het regent?' of 'Waarom schiet je nu niet uit je sloffen?' of 'Kan je niemand anders de schuld geven?', oh, en deze : 'Heb je wel genoeg tijd om dit alles te fiksen?' Met dat laatste heeft hij zowat àltijd mijn support. Da's waarachtig een moeilijk knoopje. 
Eens de vragen antwoord hebben gekregen naar de zin van dit onzichtbare schepsel, dan gaat de chaos van start. Trek-en-duw-spel. 'Neen' en 'ja'  volgen vlotjes na elkaar en liggen op den duur hopeloos in de knoop met elkaar met het gevolg dat ik fronsend en frustrerend in rondjes ga draaien. Oh ja, ondanks alle happiness geraak ik er niet meteen uit.

 

Maar dan! Dan daagt 'iets' anders op. 'Iets' dat er niet zo goed tegen kan dat ik zo'n donderwolk boven mijn hoofd heb hangen. Het gaat net zoals in de cartoons waarop er een duiveltje op de ene schouder en een engeltje op de andere zit. Ik herinner me niet meer hoe het ontstaan is maar meestal druipt het duiveltje af nog voor het lichtwezen het onderste uit zijn kan heeft gehaald. 

 

Ik hou er niet van om in de ban te zijn van dat ego-duiveltje. Het brengt meer kwaad dan goed. En toch laat ik me ertoe verleiden op zwakke momenten. Duizenden goede voornemens helpen niet om het tegen te gaan. Er is - mijn inziens - maar één methode. Niet de harde hand, dat is nooit goed. Evenmin de bestraffende vinger. Ik geloof meer in de belonende duim.
Ik ben mijn ego gaan zien als een puppy : onstuimig, aandacht vragend, uitdagend. Als ik niet correct met hem omga, wordt die kleine puppy de leider van de roedel : hij en ik. 
Ik erken hem, die puppy, ik geef hem soms zelfs gelijk maar leidt hem dan even subtiel als hij mij probeert te verleiden naar zijn bench toe. Hij mag er zijn, de deugniet, maar als hij niet bijdraagt tot een positieve vibe in mijn groeiproces, dan moet ie maar in zijn bench. Daar zit hij veilig. Want daar dient zo'n bench voor: geborgenheid, zekerheid, veiligheid in liefdevolle zorg van het baasje. Daar mag hij blijven tot ik weer, onoplettend, het slot open maak... 

 

En het lichtwezentje dan? Ik weet het niet. Het daagt op en maakt me attent op de aanwezigheid van iets dat me inpalmt. Het is bewustwording. Bewust worden van iets dat eigenlijk niet bij je past. Het ego dat alles uit de kast wil halen om je negatief te stemmen. Ik hou er niet van, van zo'n gevoel. Weinigen doen dat, zo meen ik. Eigenlijk zou niemand er mogen van houden. Een geschenk zoals het leven behoort vol liefde gedragen te worden. Oh ja, het leed. Ik weet het. En neen, dat is niet fijn. Maar mag ik voorstellen om dat ego op tijd in zijn bench tot rust te laten komen. Mogelijk wordt het leed dan ook wat minder zwaar. Hoe dan ook, achter de wolken schijnt altijd de zon. Echt.

 

 

 

 

 

'Komt een vrouw bij de dokter'

Heb je die film gezien? Met de titel van hier boven bedoel ik? Hollands materiaal. En dat is niet om te lachen. Echt een goede film. Niet vrolijk maar wel écht goed. De vrouw die in het verhaal van hier en nu verschijnt, heeft niet de problemen die de vrouw uit de film heeft, integendeel. 

 

We hebben een geweldige huisarts. Hij luistert, neemt de dingen ernstig, kent Babseluk binnenste buiten en kan prettig relativerend zijn, op het grappige af. Ik denk dat hij dat moèt doen, voor zichzelf, om de boel aan te kunnen. Stel je eens voor wat een miserie een arts allemaal over zich heen krijgt. Dag in dag uit. De verantwoordelijkheid. De fouten die hij soms maakt, hoe dan ook, want dat zal al wel eens gebeuren. En dan het leven nog in de ogen kunnen kijken en zeggen : 'Yep, ik ben hier graag en ik ben happy!' 
Het kan niet anders dan een roeping zijn, zo'n job, maar dan nog verbaast het mij, die energie van onze huisarts. Wààr haalt hij dat vandaan ? 

 

Ik hoef alleen maar rekening te houden met Babseluk, wat ook een verantwoordelijkheid geeft (zeg mij wat). Mijn man is een bovenste beste plantrekker. Dan is er nog mijn mamaatje die toch wel haar draai gevonden heeft in een goed georganiseerde home maar die nog graag extra in de watten gelegd wordt. En er is de bende op mijn werk maar dat zijn best inventieve zoekers. Hier en daar is er nog wel iemand die ik graag help, maar mijn 'domein' is vrij beperkt. De dokter heeft job te doen van 's ochtends tot 's avonds voor een bestandje van meerdere tientallen personen. Wel, ik wil géén dokter zijn. Daar heb ik gegarandeerd de fut niet voor.  

 

Maar om het verhaal van de vrouw die bij de dokter komt effe te verduidelijken. De man had een medisch attest nodig en dus stuurde hij zijn vrouw (ik dus). Kwam die vrouw bij de dokter en zag ze aan de deur een kat zitten. Ging dat beestje liggen rollebollen zoals onze katten dat kunnen doen met in hun ogen de vraag : 'oh, please, aaien op mijn buikje'. Aaien deed ik dus op dat fluffy pelsje, zelfs met de nodige tekst erbij : 'dag lieve vriend, fijn je te ontmoeten, maar ik moet nu naar binnen.' Kat wilde mee naar waar ik ging. Kon ik uiteraard niet maken. Katten en dokterspraktijken... leek me geen goed idee. Poesje dan maar opgepakt en dertig centimeter verder neer geplant om dan vlug vlug naar binnen te glippen. 
Dokter kwam in de gang om een patiënt uit te laten en als giga-dierenvriend kon ik het niet nalaten te zeggen dat er een poesje graag wilde binnen komen. Patiënt er uit, katje er in. 
'Onze Paté'.
Hij zei het heel liefdevol, onze dokter, en kreeg als beloning een stevig kopje lang zijn benen. De deur naar 'privé' ging open en daar zat een sloeber van een retriever kwispelend op zijn poezenvriend te wachten. Nog een lief woord van de geneesheer voor beide dieren en alles ging opnieuw dicht. Het was weer 'praktijktijd'.

 

Zo viel een hele 'pel' van onze huisarts af. Hij had zich een half minuutje bloot gegeven in genegenheid voor de huisdieren die onder zijn dak woonden en hem duidelijk kenden en wisten aan te pakken, die hem vreugde en afleiding verschaften en dat nog veel zullen doen. Hij, de dokter, heeft toch een leven dat mooi  blijkt te zijn. Zij, zijn huisdieren, hebben dat ongetwijfeld ook. En ik, de vrouw die bij de dokter kwam, keek ernaar en werd er stil gelukkig van. 
Mens blij. Dier blij.
Het leven is goed, hoor.

 

 

 

 

Eeuwige jeugd

Ik had me goed voorbereid, zo meende ik, op die eerste werkdag. Gebrainstormd over alle mogelijke pistes, van 'wie ben jij' tot 'trut'. In geval van dat laatste was het plan om heel hard te gaan lachen. De oefening daaromtrent verliep echter niet zo goed. Fake-lachen zit niet pasklaar in mij gegoten. Andere optie was de wedervraag : 'weet jij wel wat dat betekent?'. Elk antwoord zou ik weerleggen door de lettercombinatie om te zetten in waardige woorden : 'The Real Useful Thing' maar dat zouden ze niet begrijpen en ik vond niet zo direct een alternatief. Dus zou het worden : 'wie vind jij nog een trut', daar zou eventueel een compliment kunnen uit voortvloeien of anders een oprecht geschater.

 

 

Enfin, ik vond het sowieso belangrijk om te kennen te geven hoe ik heette zonder dat voortdurend te moeten herhalen en dus maakte ik een badge met mijn naam op. Kleine blikvanger en hopelijk ook een anti-trutmiddel. Nog even langs bij de directie om me aan te melden en met haar vriendelijke boodschap : 'Sta maar stevig in je schoenen, ze gaan het uithangen!', startte ik mijn werkdag.

 

 

Mijn collega is een rot in het vak met zes jaar ervaring die de taak had overgenomen van zijn vrouw die het jobje op haar beurt nog lànger had uitgeoefend. Een hele rimram stormde mijn oren binnen. Het bleuke liet een klein zuchtje maar merkte snel dat alles goed zat. Zo moeilijk is dat nu ook niet om thee op te schenken en melkkannen te vullen! De jéugd zou pas de grootste uitdaging zijn. 
Stipt om twaalf uur gilde de elektrische bel over de gigantische speelplaats en stormde het jonge geweld uit de klasdeuren. Ik was er helemaal klaar voor. 
Het mooie weer lokte onze drankenkar naar buiten. "De jeugd eet graag in open lucht en als het enigszins kan, laten we dat ook toe". Wijsheid van de oude rot. Meteen daarop greep hij naar de oude schoolbel onderaan op de kar. Dat had ik niet zien aankomen. De galm werd onmiddellijk beantwoord : er volgde een vloeiende line-up!

 

 

Er was een zekere intensiteit aan decibels in de rijen maar ik vond het best aanvaardbaar en zo ook de collega. Ik begon hem al te doorzien : geen speelbal maar ook geen prekende pastoor. Het evenwicht ligt altijd in het midden.
In de wachtende lijnen zag ik vele fronsende blikken op mij af komen en de atmosfeer hing vol met die éne vraag : 'wiè is dàt?'
Bij het nemen van hun drankje fixeerden vele ogen zich op het kleurrijke label en ik hoorde mijn naam héél vaak uitspreken. Het leek geen truttennaam, neen...

Dan ging de klingelbel weer en kwamen alle bekers, koppen en tassen, ordeloos weliswaar, terug op de kar, brooddozen werden naar de brooddozenbakken gebracht en het spel van de jeugd brak luid open. Met een knip stond ik alleen op de gigantische speelplaats toezicht te houden over meer dan honderd jeugdige uitbundigheden. Ik kende de spelregels en keek er nauwlettend op toe maar niet één overtreedde de code, ze deden allemaal blij hun ding. 
Dan kwamen zij er aan, vier zesdejaars. Kleppers, dat zag ik zo. Giechelend als meisjes maar toch meenden ze zich stoer voor te doen. Haantjes. Moeder kip moest opletten.... 

 

 

"Hoe oud ben jij?" 
OMG!
De grijnsjes waren hilarisch maar ik was toch heel effe van mijn dunne sokken geblazen.
"32", meende de kleinste. Het kwam er héél vastberaden uit.
"Jij bent voortaan mijn allerbeste vriend!" Ik zag in zijn ogen dat de trut niet meer zou komen opdagen al wist hij meteen dat hij niet echt de nagel op de kop had geslagen. 
"35", was de tweede poging. Mijn eeuwige jeugd was in wording!
Zijn kompaan had het door en waagde ook een gok : "42! En nu ga ik slaag krijgen!" Hij dook zowaar weg achter zijn dunne armen. 
Mijn glimlach en mijn dag konden niet meer stuk. Werkelijk, het zijn schatjes en mijn eeuwige jeugd is verzekerd!

 

De badge had de trut geliquideerd. Mijn creatieve brein ging meteen aan de slag want na twee dagen weten ze wel dat ik Alma ben. Typen, knippen en plakken want variatie is deugddoend, leerrijk en verjongend. Alles voor de eeuwige jeugd.

 

De eerste schooldag 

 

 

Voor klein en groot schoolgaand grut is het krediet bijna op. Na dit weekend is het 2 september. Het is eens iets anders dan 1 september. 
De allerkleinsten beleven nog een spannend restant van hun 'vrije' leventje, niet wetende wat hen te wachten staat. De ene zal dat met veel snottebellen ondergaan, de andere zal helemaal klaar zijn om het avontuur aan te pakken.
De afgezwaaide kleuters van vorig schooljaar ruilen hun knapzakje voor een boekentas met pennenzak en ik durf erom te wedden dat de zoektocht niet altijd naar de zin van ma en pa was.
De tiener die de overzet doet naar een secundair instituut zal mogelijk met wat contentement de toekomst tegemoet kijken : als je de tijdsspanne van schoolgaan bekijkt, zit die namelijk al over de helft. Maar hoe dan ook, de schoolpoort lonkt weer.

 

 

Mijn krediet is helemààl op. Ik heb geen enkel excuus meer. Alles is opgebruikt. En dus heb ik vandaag een contract ondertekend. Een contract dat mij ertoe verbindt te doen wat al lang in mij zat te borrelen : bijdragen aan de maatschappij. Na 17 jaar werd dat weer tijd. Ten eerste omdat thuiszitten (ik 'zat' niet altijd, hoor!) sociaal gezien niet erg bevorderlijk is. Ten tweede omdat ik wat meer wil doén voor de medemens. Ten derde omdat ik me de laatste tijd voelde als een groot moederbeest dat haar jong effe van haar afduwt om het wat zelfstandigheid te leren.

 

 

Babseluk heeft deze zomer flinke sprongetjes gemaakt. Alleen naar de bib (is vlakbij) om strips om te ruilen. Alleen naar de Carrefour (is ook vlakbij) om poezensoep te halen voor onze viervoeters, gewapend met alleen een briefje van 5 euro zodat er niet hoeft geteld te worden. Strijken. Zakdoeken weliswaar omdat die toch à volonté kreukels mogen hebben. In de Lunch Garden eens iets anders eten dan de traditionele spaghetti bolognaise. Mijn moedersnuit heeft goed geduwd. En dus heb ik écht geen excuses meer.  

 

 

Het enig dat ik nodig had, was een kleine job in het onderwijs. Les geven, dat zag ik mezelf niet meer doen, maar zoiets ànders al wist ik helemaal niet wat. Dus gooide ik het in de ether en bleef het maar herhalen als een mantra, elke dag opnieuw, wéken aan een stuk, vol overtuiging en met de glimlach, want dat werkt, zo las ik in vele boeken. 

 

'ER KOMEN 4 TOT 6 UREN IN HET ONDERWIJS NAAR MIJ TOE, PASSEND IN HET DAGSCHEMA VAN BABSELUK EN TEN GOEDE KOMEND AAN HET WELZIJN VAN MIJ EN MIJN GEZIN.'

 

Vandaag ondertekende ik dus dat contract : middagopzichter in de lagere school op een boogscheut van mijn voordeur. Anderhalf uur op de lange schooldagen, woensdag dus vrij (zodat ik in de voormiddag nog steeds naar mijn geliefd naaicafé kan!) en uiteraard niet aan de arbeid tijdens de schoolvakanties.
Het maakt dus dat maandag 2 september ook mijn eerste schooldag wordt. En zoals veel schoolgaande jeugd (!) heb ik ook een klein zenuwtje. Maar ik vertrouw erop en gooi een nieuwe mantra de atmosfeer in : 

 

'DEZE JOB VERRIJKT MIJ EN IK DRAAG VREUGDEVOL BIJ AAN DE GOEDE SFEER OP DEZE SCHOOL.'

 

Voilà. Big smile.

 

 

 

 

Multitasken

Koken en discussiëren. Haar föhnen en lipstick aanbrengen. Lezen en luisteren. Autorijden en telefoneren. Afstoffen en dansen. Schrijven en rekenen. Het zijn maar enkele voorbeelden van 

MULTITASKEN.


Als ik kook en gelijktijdig probeer te discussiëren dan is de soep geheid aangebrand. Geen haar op mijn hoofd gaat mijn lippen verven als ik met natte haren en de droger worstel. Luisteren kàn volgens mij niet als je leest, mogelijk 'horen' wel, maar dat is net nog iets anders dan luisteren. Autorijden en telefoneren : FOEI !!! Dansen als ik afstof bestaat hoogstens uit het wiebelen met mijn achterwerk, pirouetjes kunnen gewoonweg niet want mijn armen zijn niet lang genoeg om 360° mee te kunnen blijven gaan over de kast. Schrijven en rekenen op één en hetzelfde moment, ik begin er gewoon niet aan. 
Ik kàn niet multitasken. Ik heb het vaak geprobeerd maar ik maakte er telkens een zootje van. Dus veranderde ik van tactiek : wie mij naast één ding nog een tweede gelijktijdig wil laten doen, krijgt voorwaar dit antwoord : 


'EFKES WACHTEN'.


Het prat gaan van menig vrouwelijk aardebewoner op noeste dubbelarbeid zag ik altijd met ietwade lede ogen aan. Op die momenten dat de mannen nogal stevig onderuit gehaald werden, had ik héél veel sympathie voor hen. Ze zijn - op dat gebied - veel slimmer dan de dames. Ze maken zich niet moe aan die uitsloverij. En gelijk hebben ze. Dat maakt onze jongens écht niet lui. Ze werken gewoon hun lijstje af,


EEN NA EEN.  

Ik mag niet veralgemenen, maar is het ook niet een klein beetje zo dat dames wat rapper gestrest geraken bij het uitoefenen van zovele dingen in één klap? Komt er dan niet zo'n klein, venijnig adertje de rust verstoren, vooral als tijdens dat multitasken ook nog eens - bij voorkeur een man - iets komt vragen?... Oei! Mijn twee pollekes vliegen al vol genade de lucht in! Elke vrouw mag van mij denken dat het niet zo is en dat ze de wereld op één hand draaiende kan houden terwijl de andere hand nog een cake in de oven gooit. Maar ik houd het voor mezelf toch liever wat meer 


RELAXED.


Dus was ik héél blij toen ik las dat multitasken niet kan. Wetenschappelijk onderuit gehaald! 
Ons brein zit fantastisch in elkaar. De nano-seconden-verbindingen zijn nog veel te groot om hun snelheid van arbeid te kunnen verwoorden. Ze zijn een orgaan dat ons op onze bewuste wenken (onbewuste controles gebeuren zonder onze inmenging : ademen commandeer je namelijk niet) bedient. 'Doe dit' en ze voeren het instant uit. 'Doe dat er ook nog bij' en ze fixen het, maar dan moet de eerste opdracht een pietluttig momentje wachten om dan weer over te schakelen naar die andere opdracht. 

 

'SWITCH'

 

Leuk programma op de zomer-TV : 'Switch', maar onze hersenen doen dat blijkbaar ook, zij het in 'high-speed-control'. Goed onderhouden hersenen switchen met gemak en doen dat met volle overgave voor hun patron. Soigneer ze dus, die breinkwabben. Toon ook een beetje genade voor hen, overbelast ze niet. Ze kunnen namelijk ook moe worden. Doe zoveel als mogelijk wat je graag doet. Werk je takenlijstje zo rustig mogelijk af. Voeg 'efkes wachten' als een mantra toe. Het heeft mij nog nooit schade berokkend.  

 

SUCCES !

 

 

 

 

Nieuwe buren

Ooit stelde iemand me de vraag waarom dieren zouden bestaan, buiten het feit dat ze eetbaar zijn. Zelf ben ik niet zo'n vleeseter en ik kan énorm lastig worden bij dierenleed. Eén van de vier ruimtes in mijn hart zit namelijk propvol dierenliefde. Soms ook wat overdreven, bijvoorbeeld wanneer ik een muis uit de klauwen van onze grijze tijger bevrijdt. Dat 'gemuizenis' hoort namelijk bij kattengedrag en eigenlijk bemoei ik me dan met de natuur wat als mens ongehoord is, daar komt rotzooi van, dat merk je alom. 

 

 

Enfin, die vraag dus. Ik moest daar niet lang over nadenken. Mijn antwoord : dieren bieden troost, schoonheid, verwondering, rust. Ze leren ons massaal lessen. Ze zijn immers àltijd in het hier en nu aanwezig. Ze denken niet aan morgen of aan gisteren. Ze leven à la minute en doen wat ze dienen te doen, volgens hun instinct, iets wat wij niet meer kennen (ons verstand beredeneert nogal wat). Als je ze goed behandelt, behandelen ze jou ook goed. En ja, er zitten ook ettertjes tussen maar ik denk dat het vooral gifspuiters worden als ze door de mens bedreigd worden, op welke manier dan ook. En niet te vergeten, net als wij, mensen, kunnen ze ook pijn ondervinden, vreugde voelen en bang zijn maar wat ze vooràl doen is léven !

 

 

Sinds enkele weken hebben we in het Stenen Huis nieuwe buren. Pinto's. Ze vervangen de koeien. Excuus, ik spreek hier wel degelijk over dieren. Pinto's zijn gevlekte paarden (zoals de Indianen die hebben in de westerns). Als er nu één dier is dat ik zowaar - voor mezelf - heilig verklaar, is dat wel een paard. 
Staan ze daar met z'n drieën. Verre van raspaardjes maar zo prachtig. Op een heel klein boogscheutje van het raam staan ze naar ons te kijken. Zelf zou ik in de weide willen kruipen maar ik doe het niet. Ik kijk op dat kleine afstandje toe en tart hen niet. Ze zijn te mooi om niet gade te slaan op een respectabele afstand. De eigenaar woont enkele huizen verderop en is fantàstisch met hen. Elk weekend haalt hij hen uit de grote weide om lange ritjes te maken. Ze worden goed verzorgd, die pinto's.

 

 

In de heetste dagen van dit jaar stonden we 's morgens op en was - out of the blue - drie vier geworden. Langpotig, baardig staartje, stugge maantjes rechtop. Het veulen was duidelijk een telg van de familie Pinto. Uit ons aller mond kwam maar één geluid : 'OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOHHH' !!!
Alle kleine dieren zijn schattig maar een veulen heeft toch een extraatje : poten die véél te lang lijken, speelse sprongen en de vrolijkheid in het karakterhoofdje (paarden zijn edel, ze hebben geen kop maar wel degelijk een hoofd). 
De eigenaar was ook ter plaatse en keek of alles wel naar behoren ging, namelijk het drinken. 
En halfuurtje later gebeurde er dan zoiets mooi. Halster om de moedernek, ze mag met haar jong naar een andere weide wat verderop. Man leidt de moeder de straat op en het veulen dartelt vrij en vrolijk achter haar aan, vol vertrouwen, ook al komen er auto's langs. Trippeltrappel, dicht tegen haar flank, onder het toeziend oog van de eigenaar, naar de weide enkele honderden meters verderop. 
Wauw !
Wat een vertrouwen. Dat heeft te maken met de mens die het dier goed behandelt, met het instinct van het dier dat weet dat de moeder er is én de zin in het leven. 

 

 

Kan je je een wereld voorstellen zonder dieren ? Ik niet. Laten we maar goed voor hen zijn. Ze zorgen mee voor onze planeet. Je hoeft geen kamer in je hart voor hen vrij te maken als je niet zo 'beestachtig' bent maar een aarde zonder dieren... Het zou armoedig zijn. 

 

 

 

 

 

Happy summer !

Heb je dat ook dat je zo intens gelukkig kan worden van iets dat je hoort of ziet of proeft, mogelijk zelfs voelt ? Zo'n gevoel dat je niet eens kan beschrijven, waar geen woorden voor zijn maar dat je in gedachten toch weer kan oproepen waardoor er een glimlach om je mondhoeken verschijnt en alles om je heen even vervliegt. Mooi, he. 
Zo'n gevoel dat je kan koesteren. Soms ligt het vast op een foto, soms moet je het met een herinnering doen. Vaak ook verglijdt dat gevoel naar een mindere fase van intensiteit maar altijd blijft het wel 'hangen'. 

 

 

Het leven zit vol van die dingen. Helaas nemen we er te weinig van op, zo meen ik toch (ik kan niet voor iedereen spreken). Ik vind het al jammer als de bloemen in de vaas op de kast hun kopjes laten hangen... maar de vorige dagen waren ze wel pràchtig ! Ik ben dan gewoon dankbaar voor hun leven en ik laat ze werkelijk helemaal uitbloemen voor ze op de composthoop gaan, met nog een 'mercie-dankwel' achterna. 

 

 

Aan het begin van deze zomer is een maatje van me overleden. Hij heeft een goed leven gehad, hoor. Pittig. Intens. Hard gewerkt. Hard genoten. De kwaliteit van zijn leven lag hoog. Tot een vreselijke ziekte op hem toehapte en hem stukje bij beetje al zijn genot en inzet ontnam. Je wil niet weten wat hij heeft moeten doorstaan. 
Dan kan je je uiteraard vragen stellen over de rechtvaardigheid en zin en onzin van het leven. Ik denk niet dat dat relevant is. Het haalt een zwerm donkerte binnen die moeilijk weer buiten wil. Ik ben van mening dat dankbaarheid voor het gewezen leven een mooier ding is dat de overledene wil 'zien' en dat voor de overgeblevenen ook makkelijker hanteerbaar is. Zeker weten dat hij dat ook zo wil(de). Hij besefte dat zelfs, naar mijn mening. Heeft geen seconde geklaagd over het zwaard dat boven zijn hoofd hing en dat met de regelmaat van de klok weer een koordje doorhakte. Hij heeft waarachtig gelééfd. Alles eruit gehaald. Daar kunnen we toch alleen maar dankbaar voor zijn ! En de herinneringen koesteren. Herinneringen die ook zo'n overweldigend gevoel in je binnenste kunnen geven. 

 

Het is héél cliché maar ik herhaal het toch ! Volg je hart. Doe wat je denkt en vooral voèl wat je dient te doen en genièt van die momenten. Er is - écht waar - àltijd iets in je omgeving dat je bewondering kan oproepen en dat je intens gelukkig kan maken. Daar is - zo heb ik geleerd - maar één methode voor : bewustwording. 
Kijk maar eens om je heen. Wat zie je allemaal ? Wat hoor je allemaal ? Kijk, luister doorheen de alledaagse dingen en ontdek ! Een zwaluw in de lucht met zijn prachtig enthousiast geluid ! Een ontluikende bloem ! De glimlach van een wildvreemde. De puppy met zijn kwispelende staartje. Een rode zonsondergang. De blauwe lucht. Een wit wolkje in de vorm van... whatever. De ijskar die er met zijn vrolijke deuntje aankomt. 
Honderden, duizenden dingen zijn er voor jouw en mijn geluk. Wees alert. Hoor. Zie. Voel. Smaak. Reuk. Genièt. 
Wees gelukkig. 

 

 

HAVE A HAPPY SUMMER !!!

 

 

 

Scouting

Het was snikheet. De man zat alleen in shorts aan de computer. Babseluk liep luchtig verhaaltjes te vertellen in een traject tussen de twee ventilatoren. Ik zat op een zijspoor van dat traject te lezen in een boek dat tussen wetenschap en verhaal het mysterie van leven en dood beschreef. 

Dan ging de bel. Het was een vreemd geluid vermits we in het Stenen Huis haast nooit belleke-trekkers hebben. Altijd bij zo'n dingdong moet de man gaan (mijn Frans is niet up to date genoeg om heel spontaan beginnen te parleren). Met de autosleutels in de hand kwam hij weer. Of ik vier scoutsmeisjes naar Rendeux kon brengen, eentje had een pijnlijke knie. Hij kon de klus niet klaren, stel je voor : een halfnaakte man in één auto met vier minderjarige meisjes... en een T-shirt inwippen, daarvoor was het véél te warm ! 

 

De zwaarbepakte scouts keken mij dankbaar aan. Zakken in de koffer, meisjes in de auto. Ik had het voorbije minuutje al geoefend en kreeg uitgesproken dat ik niet zo goed was in hun taaltje. Het antwoord was best schattig : "Wei sprrekèn een beetche Nédèrlànds !" 
Ok, denkt de leerkracht in mij, oefenen dan maar ! Op het korte traject (Rendeux is het buurdorpje) deden ze werkelijk hun best, met uiteraard het nodig gegiechel.
Rugzakken uit de kofferbak. Met een 'bon chance' nam ik afscheid en toen... ach ja, toen buisden ze alle vier voor het vak Nederlands : "Danke schön !"

Op een of andere manier voelde ik me tijdens de terugrit blij. Ik merkte dat er een klein pareltje aan mijn aureooltje was geplakt. Het voelde héél fijn aan !

 

Twee dagen later was het nog snikkender heet. De klederdracht en bezigheden waren ongeveer idem dito met het verschil dat ik het 's morgens om elf uur al wat moeilijk had met die verzengende hitte. Ik besloot om naar de supermarkt in Rendeux te rijden, lekker koel wat rondkuieren om ingrediënten te verzamelen voor een verfrissend maal. Leeggoed van flessen en potjes achterin de auto geduwd om ze te deponeren in de glascontainers aldaar. 
Met een hele zak vol verse, knapperige groentjes keerde ik terug, halfweg wakker geschud door het gerammel van vergeten leeggoed. Terug gedraaid dan maar. Niet erg, auto had ook airco. 
Bij het ledigen van de doos zag ik verderop langs de weg twee meisjes staan liften. Een zonnehoed en een bandana. Ik kon vanop die afstand zelfs merken dat de hitte ook hen ambeteerde. De auto's raasden voorbij. Meedogenloos. 

 

Een herkenbaar gevoel begon te kronkelen in de buurt van mijn middenrif. Lege doos in de achterbak. Auto richting zonnehoed en bandana. Ze hadden het eerst niet door omdat ik de wagen geparkeerd had op de parking van het frituurtje naast hen. Het ongeloof in hun ogen zal ik me nog lang herinneren. 
"Français ou Néerlandais ?"
"Néerlandais." Yes ! Kom meiden, inladen die zakken ! Mijn idee was ze een vijftal kilometer mee te nemen waar ik dan met een kleine omweg naar het Stenen Huis kon. Ze waren zo blij met dat voorstel. Effe uit de hitte, effe de benen kunnen laten rusten. 
"Scouts ?" Yep. En de babbel begon. Gentse meisjes op kamp in de Ardennen. Ik leerde dat scouts àltijd veel moeten stappen en hun plan moeten trekken. Avontuur is de basis van al wat ze doen. Leuk. Enfin, behalve die dag : "Echt te warm, hoor, om 60 kilometer te moeten stappen." HU ?
Een bus misschien ? 
Neen, geen geld verspillen ! 
Het kronkeltje rond mijn middenrif maakte een sprongetje. 
"Ik breng jullie tot in Hotton !"
Blik in de achteruitkijkspiegel. Het zonnehoedje kreeg bijna een appelflauwte. Echt ? Echt ! Dat scheelde alweer 10 extra kilometers in de benen. 

 

Eindstation bereikt. Zakken uit de koffer. Een zucht van het zonnehoedje die er toch duidelijk minder zin in had dan de bandana. De hitte was hier duidelijk wel het grootste avontuur. 
Geen 'danke schön' maar glimlachjes en dankbaarheid in de ogen. Daar gingen ze weer. Ik bad de weergoden hen genadig te zijn en ik stuurde extra vonkjes het universum in om een vriendelijke chauffeur naar hen toe te zenden. 

Het kronkeltje in mijn middenrif was uitgegroeid tot een grandioos gevoel van vreugde en dankbaarheid. Warmte binnenin die me, ondanks de hitte, deugd deed. Helpen. Dat beetje maar. Geven. Een kleine bewezen dienst. Danke schön, een zonnehoedje en een bandana, ze maakten me blij. 

 

 

 

Jonathan Livingston Seagull

Als we naar zee gaan is dat altijd naar Domburg, Nederland. Heel anders dan de Belgische kust. Geen appartementsgebouwen, geen dijk, geen boulevards, er is gewoon een strand. Een gigàntisch strand. De duinen zijn er duidelijk heilig. Daar komt alleen een wandelpad op en strand en dorp zijn daardoor gescheiden. Je kan dus niet vanop een leuk terrasje naar de zee kijken. Maar je hebt wèl een strand om u tegen te zeggen. 
De zee haalt het in geen 500 jaar tegen die stoere duinen (tenzij de opwarming van de aarde nog een extra vaartje gaat nemen). Hier en daar staan er op het strand 'paviljoenen' waar je wat lekkers kan gaan eten of zelfs kan ophalen om een strand-picknick te houden. Aanrader, hoor ! Echt !  Met nog deze bonus : je bent véél sneller vanuit de provincie Antwerpen richting Noordzee dan wanneer je de Belgische kust verkiest. 

 

Met pokkeheet weer waag ik mezelf ook in dat water. Maar het kleinste briesje, van waar dan ook, weerhoudt me daar al snel van. Ik ben niet zo'n zeewaterbeest. De dochter en de man wel. En dus zat ik daar deze laatste keer al snel alleen in het tentje. Geen boek bij om te lezen en dus had ik kunnen gaan mokken. Zo'n uitstap naar zee is altijd wat gedoe en gesleur en dat is niet mijn specialiteit. Ik kijk er dus nooit echt naar uit. En nu zat ik daar nog alleen te zitten ook. 
Niet erg. Ik had wel wat om na te gapen. De meeuwen bijvoorbeeld. Onwaarschijnlijk hoe zij zich door de wind lieten dragen. Bijna millimeterwerk. Ze stegen op en daalden, tot net boven het zand, heel dichtbij, het hoofd naar alle kanten kerend in de hoop een etende toerist op te merken om dan daar in de buurt het strand op te zoeken. Ze waren niet bang, die kleppers. Ze wachtten.

Ik vond ze fascinerend. De zilvermeeuw heeft gele ogen en een rood vlekje onderaan zijn snavel. Dat kon je niet zien tenzij er eentje heel dichtbij kwam. Ze waren wel lui, dat moest ik ook concluderen. Ze hebben een snavel die je pink kan afknippen omdat die geschapen is om vis te filleren maar dat deden ze niet. Met zoveel mensen op het strand, al die sandwiches... Ze wisten gewoon dat ze kregen en mensen gàven ook (in Nederland mag dat blijkbaar nog, meeuwen voeren). Als een horde witzilveren gevleugelte zich op een hoopje stortte dan had de mens daar aandeel bij. 

 

Ze maakten een prachtig zomers geluid, die meeuwen. Al leken ze allemaal op elkaar. Eéntje was toch anders. Ik moest spontaan aan Jonathan Livingston Seagull denken. De rebel die zich niet wilde binden aan de wetten van het meeuw-zijn : eten zoeken. Hij wilde vliégen en zijn eigen ding doen. Die éne deed dat ook. Hij hing al enkele minuten boven mijn hoofd, de wind trotserend, hij ging niet mee met de bries zoals de anderen dat deden. Hij had iets op het oog. Een hond. En nog geen kleintje. Hij lachte de viervoeter uit. 'a-a-a-a-a-a'. Ik wist niet eens dat ze dat geluid konden maken. Dan dook hij naar beneden met een snelheid en elegantie Jonathan waardig, over de rug van de hond, weer naar boven het spel van de wind doorbrekend en de verbouwereerde viervoeter uitlachend. Dan herhaalde hij zijn acrobatentrucje alsof hij het wilde perfectioneren. 
Het baasje van de hond vond het niet leuk en ging weg. Jonathan dook met de magie van zijn vleugels mee. Het was ronduit spectaculair. En maar lachen. Ik verloor hem uit het oog toen mens, hond en meeuw verdwenen achter zonneschermen en vliegers. 

De andere meeuwen bleven doen wat ze gemakkelijkheidshalve deden : azen. Lui en verwend. Ze zijn gemaakt op om vis te jagen. Als we ze voeren gaan ze hun skills nog meer verliezen. De mens, ach, de mens... Hij vernietigt zoveel. 

 

Maar Jonathan, die maakte mijn dag ! 

 

Respect a.u.b.

Jeannine is onze buurvrouw van enkele huizen verderop. Ze is op leeftijd en woont alleen maar ze is nog fit in het hoofd en flink in haar daden : een stok in en rond het huis - want 'onkruid dat moet toch weg' - en een rollator om een boodschap te doen of gewoon een wandeling te maken want 'ne mens moet toch blijven bewegen'. Ik heb veel respect voor Jeannine en we kletsen wat af aan het poortje van haar oprit. 

 

Er is een kinderkledingwinkel naast dit vriendelijke dametje en als er leveranciers komen op momenten van sluitingstijd, gaan de heren bij Jeannine langs. Poortje open en onder het afdak effe roepen. Dan komt Jeannine wel aansloffen maar dat vergt wat tijd. De boys van DPD weten dat en wachten wel. 
Enkele dagen geleden kwam er eentje zomaar bij haar binnen wandelen. 
"Nen doenkere, da's nie erg, de meest van die jongens zijn doenker."
Maar deze sprak Frans en wilde 'un papier'. Jeannine deed haar best een stukje papier te vinden maar wat ze overhandigde was niet goed genoeg. Het moest wat groter zijn en dus ging Jeannine zoeken, zich afvragend waarom die leverancier een papier nodig had. Eindelijk vond ze een blanco blad dat ze hem overhandigde. 'Den doenkere' griste het uit haar handen en maakte zich uit de voeten, Jeannine verweesd achterlatend. Door het venster zag ze hem de straat oversteken, richting bibliotheek... wat moest een leverancier dààr zoeken... ook geen bestelwagen te zien... Dan zag ze haar handtas, die altijd klaar staat, open en omgevallen... Portemonnee weg....

 

Wij hebben het enkele maanden geleden ook meegemaakt in ons vakantiehuis. Een steen door het venster van de keuken. De keukenkasten deelden in de klappen en kregen littekens van het onding dat per se binnen moest komen door iemand die op zoek was naar iets waarvan hij meende dat het hem gelukkiger zou maken. Ik vond onze inbreker nog redelijk 'gemanierd'. Hij had een gat gemaakt, ja, maar hij was langs een ander raam weer buiten gegaan en had dat netjes dicht getrokken. Er was ook geen zootje gemaakt, buiten de duizenden glasscherven op de vloer en de lelijke krassen op de keukenkasten. Beneden stond geen enkele lade of kast open, boven was er alleen gerommeld in mijn nachtkastje, tussen het ondergoed, waarschijnlijk in de hoop om daar iets van goud te vinden. Ik ben niet zot van blingbling en ik zou het al zeker niet achterlaten in ons vakantiehuis. Dus, ik vond hem nog deftig, onze inbreker. 


Dat kan ik niet bepaald zeggen van 'den doenkere' die Jeannine de stuipen op het lijf gejaagd heeft. Ze kon altijd heel goed haar plan  trekken, was ruimdenkend en nu is de angst heimelijk onder haar gerimpelde vel gekropen en vertrouwt ze nog weinig als het om een andere huidtint gaat. 
In feite maakt het niet uit of het over zwart, blank, geel of mokka gaat. Je doet dat toch niet, van anderen stelen. Nooit en niks. Dààr vind je toch geen geluk, door een ander te ambeteren ? 
Ik ben niet boos op die mensen. Ook niet op 'onze' inbreker. Dat helpt niet en het is nutteloze energieverspilling. Maar ik wil die deugnieten wel eens ontmoeten. Ik wil ze gewoon vragen welk probleem ze hebben waardoor ze zulke dingen doen : andere mensen schade berokkenen, mentaal of materieel. Is er echt geen andere optie om dat probleem op te lossen dan vensters in te slaan en huizen ongevraagd binnen te dringen ? Wat is het nut een oud mensje bang te maken ? Wordt iemand daar rijker van (want daar gaat het bij diefstal toch over, om rijker te worden) ? 


Hey, mens die inbreekt, denk je wel eens na over de gevolgen van je daden ? Denk je wel eens na over een oplossing voor je probleem? Kèn je je probleem ? Hey. Ik ben niet boos. Kom eens praten. Bij een kopje koffie of thee met een homemade koekje. Hey. Misschien word je wel rijker van een goed gesprek. 
Altijd welkom. Maar dan wel eerst netjes aanbellen aan de voordeur.

 

 

 

De drakenkolonie

Het is zalig vertoeven op een warme zomeravond in onze tuin van het Stenen Huis (ons huis in de Ardennen). Het is best een rustige tuin met een groot grastapijt dat achteraan afgesloten is met hazelaars en twee ranke bomen met grote kruinen die in elkaar lijken over te gaan. Vogeltjes allerlei twieten er vanuit het groen en wagen zich zonder schroom op het grasveld : kwikstaartjes, roodborstjes, winterkoninkjes en veel voor mij onbekend gevleugeld grut. Boven ons hoofd scheren vol pret de zwaluwen en nog hoger zweeft de havik. 
Als de zon ondergaat komt de sprookjeswereld tot leven. De twee ranke stammen worden elfenbomen met in hun kruin tientallen witte elfjes. Oh ja ! Als de zon nog net één streepje licht gooit, glooit dat doorheen de bladeren en komt er een zekere schittering in de vlokjes groen. Laat het voor mij maar elfjes zijn. 

Als de zon helemaal naar de andere kant van de wereld is geschoven en enkel nog een rozige gloed achterlaat in het westen, komen piepkleine, hel lichtende wezentjes doorheen de lucht dwarrelen, helemaal naar de elfenbomen toe. Vuurvliegjes ! (dat is géén fictie). Ze hebben warme lucht nodig, die beestjes, anders gaat hun vuurtje niet branden. Ze dansen en voor mij doen ze dat met die elfjes. Oh ja, het is mooi om 's avonds daar te zijn. Wat ben ik een gelukzak !

Nog voor ik de elfjes opmerk en zelfs lang voor de vuurvliegjes hun dansje doen is de draak al gepasseerd. En jà, die zie ik ook écht ! Hij is zwart. Snel. En bijzonder behendig in zijn bewegingen. Ik ben niet bang van hem. Ik vind 'm geweldig. Hij brult namelijk niet en dat apprecieer ik op een stille zomeravond ten zeerste. Alleen vind ik het minder leuk als hij mee binnen komt. Daar hoort hij niet thuis. Maar blijkbaar wil hij dat toch graag, bij de mensen zijn, al houdt hij verder wel een respectabele afstand. Ja, ik heb hem Flinck genoemd omdat ik vind dat hij wel flink is. 

Flinck is ook flink geweest op een ander vlak. Hij heeft deze zomer namelijk een gezin gesticht. Nu, je weet het of je weet het niet, draken geven direct een héleboel draakjes. Ze zijn nu volop aan het leren vliegen en dat geeft wat geruis boven ons hoofd. Keuteltjes ook maar het zijn nette keuteltjes, net 'muizenstrontjes'. Ik vermoed dat er ook wel wat familie op kraambezoek is gekomen en - ik ben niet zo thuis in de drakengastvrijheid - ik denk dat die tantes en nonkels allemaal zijn blijven logeren. De man heeft gisteren 150 draken geteld. 150. Wel, wel. Onze gastvrijheid kan in elk geval niet onderschat worden. Ze wonen namelijk allemaal onder de nok van het Stenen Huis. 

Minstens 150 vleermuizen vinden in ons vakantiehuis onderdak ! Op één avond waren ze daar allemaal. De hele familie Flinck. We leerden van het internet dat zoiets een kolonie wordt genoemd, dat je ze nièt mag doden wegens beschermde soort (draken zijn al uitgestorven, dat willen we de vleermuis niet aandoen). Dus ondergaan we en vegen we de keuteltjes weg. Het is wachten tot eind augustus. Dan gaat de hele kolonie op reis om te overwinteren en kunnen we het smalle streepje onder die ene dakpan dichtsmeren. 
Flinck vindt volgende zomer vast wel een nieuwe stek. We duimen alvast !

 

 

 

Komkommertijd

Als de zomervakantie begint, start ook de komkommertijd. Alleen op politiek vlak kan het nog een pittige paprikatijd zijn omdat er een regering moet gevormd worden. Voorts zal het nieuws afhangen van hitterecords, festivals, Trumpse twitters en mogelijk enkele tips tegen muggen. Niet dat ik veel naar het nieuws kijk. Ik wil vooral het goède nieuws horen en dat zal mijn oren wel bereiken als het nodig is. 
De komkommerdagen dus. Voor mij is dat toch ook wel een beetje zo. Het is flink aanpassen, zo'n negen weken een ander leven : dochterlief hele dagen thuis (dat is helemaal oké), inpakken en uitpakken want om de twee weken een weekje naar ons huis in de Ardennen (dat is ook helemaal oké) en nauwelijks nog tijd voor mijn hobby's (dat is nièt oké). 
Een triade van aanpassingen, elk jaar opnieuw als de komkommertijd aan de deur klopt. 

Dochterlief is volgens mij de braafste puber van Vlaanderen al is ze wèl altijd aanwezig, daar kan ik niet omheen. Gelukkig is de boekenwurm in haar nog héél vinnig ondanks de warmte van deze dagen en gelukkig krijg ik van Standaard Boekhandel een mailtje wanneer er nieuwe strips verschijnen van haar favoriete helden. Die haal ik allemaal in huis en ze mogen nog wat rusten op een geheime plek voor ze een na een in deze komkommerperiode de nodige aandacht zullen krijgen van vingers en leesgrage ogen. 
Anderzijds is er nog haar tablet die ze alleen gebruikt om muziekclips te downloaden en ze weer af te spelen terwijl ze haar stapparcours door het huis doet om 10.000 stappen te halen (heel plichtsgetrouw). Buitenkomen is niet haar ding. Teveel beestjes. Tussen het lezen en het luisteren gaat ook al eens de TV op. En als de verveling toeslaat, komt er een (kleine) puzzel op tafel. De rest van de tijd moet ik invullen. Dat doe ik al voor de start van het komkommerseizoen : lijstje maken met wat we allemaal kunnen doen. Dat gaat van wekelijks zwemmen tot uitstapjes ver buiten onze gemeente. Dat wordt dan netjes genoteerd in haar agenda. Week per week wel te verstaan want wat genoteerd is, moèt uitgevoerd worden en als de zomerzon het in haar hoofd zou krijgen om plaats te maken voor winterhagel en er staat een uitstap naar zee gepland... tja... 
Weerman Frank is in deze tijd onze beste vriend. 

De Ardennen. Het Stenen Huis, geboren uit het verhaal van de 3 biggetjes om onze (toen nog) kleuter duidelijk te maken dat het een stevig huis zou worden. Manlief heeft er veel zweet gelaten in de komkommertijden van meer dan 10 jaar geleden. Door het fout gelopen vakantie-avontuur in Griekenland met een Babseluk die de hotelkamer niet uit wilde, was het besluit gevallen een tweede stek te bouwen in de Ardennen. Dichtbij maar toch vakantiesfeer. Juli en augustus maakt dat we daar dus véél zijn. 
Ook al hebben we daar zowaar àlles (behalve misbare dingen) moet er telkens een boel ingeladen worden én ook weer uitgeladen worden : het werkmateriaal van de man gaat mee (koffertje met hamer, nagels, schroevendraaiers etc... want de man is handig en heeft de nood die gave te onderhouden), kleren (alleen voor de dochter, wij hebben daar onze eigen 'kleerkast' maar voor haar is het moeilijk om 'gescheiden kleerkasten' te hebben), véél strips en boeken, katteneten (de dieetvoeding voor onze viervoeters kan je niet in de supermarkt kopen) én de katten zelf in hun benchjes (ik ga nièt weg zonder hen, oh neen !), verder nog alles wat 'op moet' uit de koelkast en natuurlijk ook mijn naaimachine, mijn naaidoos en een zak met stofjes. Yep. Ik ben héél erg verliefd op mijn naaidinges. 
En zo komen we dus bij die hobby's.

Die naaimachine is dus wel aanwezig in deze komkommerweken maar wordt in verhouding amper gebruikt. Ofwel stoort het geluid voor de medehuisgenoten, ofwel zijn er uitstappen gepland ofwel is het véél te warm in de kleine 'veranda' van het Stenen Huis waar ik de zon niet kan buiten houden. 
Hobby 2 lukt wel : lezen ! Gelukkig ! Ik ben een leesmachine. Die machine draait in deze periode wel op minimale capaciteit maar ze draait ! 
Schrijven !... Ook niet simpel met een almaar jengelende radio (hoewel, dit doe ik toch met Q op !). Ik kan natuurlijk ook wachten tot iedereen slaapt (het zijn hier nogal vroege bedliefhebbers waar ik mijn leefomgeving mee deel).
Sporten lukt ook niet zo goed. Het beperkt zich tot wat gestretch 's ochtends. Wandelen zit er wat minder in, de man heeft namelijk wat last van rug en de onderste delen van het bewegingsstelsel. En bij 'te warm' zijn flinke inspanningen ook niet echt aan te raden. Dat 'te warm' hangt dan ook nogal vaak samen met de komkommermaanden. 
Enfin. Ik ben toch héél blij om één ding : ik kan jandorie élke dag uitslapen !!! Dat wil zeggen - voor iemand mij met wat verwijten gaat bekogelen - tot Babseluk mij komt wakker maken. Elke dag stipt om 8.15 uur. In juli en augustus elke week van maandag tot en met zondag, thuis of in de Ardennen. Geen enkel excuus is goed genoeg om dat stramien te doorbreken. 
Het bespaart me hoe dan ook de batterij van mijn smartphone die me in andere tijden tot ontwaken roept. Zo zie je alweer : komkommertijd of niet, alles heeft iets positiefs ! 

Geniet van de komkommertijd. Hij gaat snel voorbij ! 

 

 

 

 

 

Vlaamse korenbloem en Oost-Indische kers

Ik heb geen groene vingers. Wil wel graag een kruidentuintje maar als de man zich er niet mee moeit, komt er weinig van. Hoewel ik groene gedachten heb, zijn de vingers dat dus niet. 

Ik vind het mooi, hoor, die bloemen, in de tuin, in een vaas, in een pot. Werkelijk, het brengt kleur in het leven. Maar ik heb géén groene vingers. Ik wil gewoon doen wat ik voel dat ik moet doen. Creatief zijn op een ander vlak. En bijleren. Zo volgde ik onlangs een online cursus over kleur. Ik las het, nam het op en dacht bij mezelf - neen, ik dàcht niet - ik dééd : ik schreef me in. Hopla.

Kleur, mannekes, da's mooi, hoor. Daar zit zoveel meer in dan je denkt. Oranje vond ik maar niks, tot ik moest kleuren met oranje. Hey, oranje is cool, hoor ! En over blauw had ik een idee van zomerluchten maar blauw is wel veel meer dan dat. Groen. Neen, groen is niet saai, groen is zelfs meer dan de lente ! Rood ! Rood is fan-tas-tisch ! Enfin, kleuren, er zit wat in ! 

En dus staan er, ondanks mijn on-groene vingers, voortaan kleurrijke bloemen in onze woonkamer. Ik kan er niet meer  langs in de supermarkt of ze lijken me te roepen : 'hey, we willen graag mee !' of 'ik ben geplukt om in jouw woonkamer te staan !' of 'help ons, we hebben geen water meer !' Gegarandeerd komen die laatsten mee. En zie ze stralen ! Bij ons thuis ! Bij mij, degene zonder groene vingers. Ze blinken. En ik met hen ! 

De korenbloem der Vlaamse velden is voor mij de mooiste. En daar komt een verhaal bij. 
Babseluk deed haar eerste jaar in Tongerlo, BUSO, gespecialiseerd in kinderen met autisme. Het was een goede zet om de overgang te maken van een veilige leefschool naar een 'grote' middenschool.  Babseluk was ook daar al een beetje uitzondering : pasje voor de rustige speelplaats, aparte eetzaal met enkele metgezellen van dezelfde aard. Eentje daarvan was altijd present en ze aten samen in groot stilzwijgen hun bokes op. De moeder van dat meisje dat bij Babseluk haar bokes at, droeg altijd een korenbloemblauwe jack. Zomer. Winter. Altijd die korenbloemblauwe jack. Ze was stil, die moeder. Zei niets aan de schoolpoort, verschool zich zelfs eerder. 

Ik ben goed in nummerplaten. Mijn geheugen vindt dat fijn om te onthouden, hoe nutteloos dat het ook lijkt. En wat zag ik ? In mijn eigenste gemeente reed er een bestelwagen rond met gekende cijfers en letters en achter het stuur de dame in de korenbloemblauwe jack !... Nooit kwam er een reactie. Geen opgestoken hand achter het stuurwiel, geen glimlach of goeiedag aan de schoolpoort. De blauwe korenbloem leek eenzaam, schuchter en al helemaal niet happy. 
Babseluk is ondertussen drie jaar weg van die school en dus ook verdween die moeder en dochter uit het dagelijkse zicht. 
Kom ik onlangs in de Carrefour. Zie ik een korenbloemblauwe jas. We lopen bijna tegen elkaar aan. Herkenning. Smile (ah, ja, ik mag mijn logo niet ondergraven) en kijk ! Zij lachte ook ! Had ik haar vroeger nooit, maar ook nooit zien doen ! Kijk ! Wat een mooie glimlach ! Oprecht ! Dat las ik zo ! 
"Hallo !" Blij. 
"Hallo !" Ook wel blij. 
Heerlijk ! De korenbloem bloeit nog in Vlaanderen. De mooiste bloem van onze regionen. Kijk eens aan. Dan springt mijn hart op ! Blij zijn, het is toch goddorie een heel fijn ding om in het binnenste van je lijf en ziel te mogen voelen. 

Dan heb je ook nog de Oost-Indische kers. Eetbaar ! Mooie goud-oranje blaadjes. 
Bij de start van het schooljaar kwam ik haar al tegen. Lange jurk over gelijkkleurige broek en dito hoofddoek los om het haar. Bronzig getinte huidskleur en contouren die me deden denken aan een Indische of Pakistaanse vrouw die hier een nieuwe thuis trachtte op te bouwen. Ze keek altijd boos. Of ongelukkig. Mogelijk betekende dat voor haar daar en dan hetzelfde.
Testje doen. Vind ik leuk ! Smile !! Ze keek me niet eens aan. Niet in die hele eerste week. Ook niet in de tweede of de derde. Ik daarentegen had er pret in om mijn mondhoeken op te trekken en de blik niet los te laten. (Dat is echt léuk hoor, mensen uitdagen met je glimlach !) 
Zowat na een maand of twee trof haar blik toch de mijne. Smile !!!!! Verbazing in die ogen. Maar echt, zeg, wie zou er nu naar haar willen glimlachen. Ik keek spannend uit naar de volgende ontmoeting. Alweer halsstarrige weigering. Jeezes… dat was een taaie tante !
Weet je wat, het einde van het schooljaar is hier. Ze wuift nu naar me, haar glimlach is stralend. En ik heb niks anders gedaan dan mijn mondhoeken onverwijld en in volle overgave opgetrokken. Het kan, hoor, een lopend vuurtje maken met een glimlach. Ik zeg het je dat het zo is. En zij, zij is de (Oost-Indische) kers op mijn taart ! Heerlijk ! 

OH MY GOD !!!

Zeven uur 's avonds was al gepasseerd en de bel ging. De man was gaan trainen : tafeltennis. De dochter en ik dus alleen thuis. Ik ben geen bangscheetje. Echt niet. Dus toen die bel ging, keek ik even op het schermpje van ons spliksplinternieuw, high-tech parlofoonding en ik zag twee mannen staan. De ene kende ik, een jongeman met een beperking die zich graag verplaatste op een volwassen driewieler. De andere was een nette man in pak, niks op aan te merken. 
Ik spurtte de trap af naar beneden (ik moest namelijk nog wennen aan dat nieuwe ding : knopjes indrukken, praatje doen van boven naar beneden... het zinde me niet zo en ik wilde onmiddellijke nabijheid). En dus deed ik de deur beneden eigenhandig open. 
"Hoi."
"Hallo. Wij zijn hier in verband met vrijwilligerswerk."
Hoe slim was dat ! En toch voelde ik geen verzet. 
"Mogen wij je wat vragen stellen ?"
Het ging als een sneltrein, maar ik was als de conducteur en had dus meteen door waarover dit ging. 
"Ja, hoor !" Want je weet, ik probeer altijd vriendelijk te zijn. 
En dan bam ! Meteen viel de deur in huis: 
"Geloof je in God ?"
"Euh, ja hoor." Ik heb daar zo mijn eigen mening over maar met deze vraag werd mijn vermoeden over dit bezoek helemaal ingelost : de vrienden van Jehovah.
"Hoe zie je die God ? Zit Hij op een wolk voor je ? Heeft hij een menselijke gedaante ?" vraag, vraag, vraag.  
"Voor mij is Hij alvast geen heer met een witte baard die ons vanop een wolk gadeslaat." Ik gaf eerlijk mijn mening. "Hij lijkt me meer een energievorm die alom tegenwoordig is." Ja, zo is dat... voor mij.
"Mooi zo. Geloof je in een leven na de dood ?"
Oh, daar kwam mijn topper ! Natuurlijk geloof ik dat ! Voor mij kan een mens onmogelijk gemaakt zijn om gelimiteerd een aards bestaan te leiden.
"Op aarde of ergens anders ?" Vinnige vragensteller.
Dat was even een 'euh-momentje' voor mij. Op aarde ? Ja, na een incarnatie, zeker, maar eerst, jawel, daarboven in alle licht en sereniteit. Ik ben daar écht van overtuigd.
De man in het pak bleef héél vriendelijk en begripvol. Hij scrolde wat op zijn smartphone en liet me een fragment lezen uit de Bijbel. Ik las het maar niet met veel overgave, ik merkte alleen op hoe hij àlles, maar echt àlles uit de Bijbel netjes geklasseerd had in zijn smartphone en hoe hij dat met een zipje van zijn vinger ten gepaste tijde zomaar op het scherm kon toveren. Wouw !
"Jij kent de Bijbel goed." Als compliment bedoeld.
"Tja, wekelijkse training." En hij zocht verder naar een nieuw gepast fragment.
Hij sprak wijsheid uit, hoor. En kon dat flink staven met zijn smartphone. Ik vond dat wonderwel goed gedaan. Hij praatte ondertussen honderduit verder over de naam van God. Ik heb ook geen 'naam' voor God. God is de titel, leerde hij mij. Jawheh ook, dat is gewoon een Hebreeuwse vertaling van dat woord. Maar zoals mijn naam 'Alma' is, is 'Jehovah' de naam van God. Ok. Ik ga daarover niet in discussie. Ik heb die kennis niet. Die keurige man deed zijn ding, geloofde in zijn geloof en wilde het prediken. Moest ik daarover oordelen ? Neen toch. Ik luisterde gewoon. Ik leerde een beetje. Ging ik nu meegaan in die leer ? Neen. Maar ik nam er wel iets van mee. Want alweer kwam diezelfde boodschap van algemeen nut : heb lief en oordeel niet. Het kom allemaal wel goed. Want dat zei de nette man met nadruk en vol geloof : "Het leven is hier op aarde en God komt onder ons en zorgt ervoor dat alles goed komt." Kan ik daar iets op tegen hebben ? Echt niet. Ik niet. Laat 'm maar komen. Laat de vrede maar neerdalen ! 

Ik vond het fijn om met die mensen te praten. Zij hebben een mening en ik of jij ook. Wie gelijk heeft, zullen we hier, op aarde, nooit weten. Maar er is niks mee om te luisteren. Ik ga er maar vanuit, elke dag opnieuw, zoals Ghandi dat zei en ik denk dat we daarmee geen enkel geloof onderuit halen : 

"Probeer elke dag een beter mens te zijn."

 

 

 

 

Vogelperspectief

Soms ben ik het ook wel eens beu, hoor. Om inzichten te verwerven. Om te groeien. Om wijzer te worden. Om nog whatever meer. Ik ben ook maar een mens en bovendien staat er ergens op deze site vermeld dat 'geluk niet kan bestaan zonder tegenslagjes en ongeluk'. Op zo'n moment wil ik graag ver weg zijn, op Tenerife, bijvoorbeeld. Met niks en niemand dan alleen mezelf en een koffer vol boeken. Maar goed, dat gaat nu eenmaal niet. En néén, ik ben nièt ongelukkig. Ik durf zelfs te zeggen dat ik dat zelden of nooit nog ben. Maar wat ik wel kan is dit : 'ambetant' zijn.

 

Ken je dat ? Ambetant zijn ? Zoiets wanneer alles op een hoopje terecht komt en de chaos dreigt meester te worden en je er bovendien niks kan aan doen ? Dat vind ik ambetant. Vorige week was dat even zo.
Ik had een mooie planning gemaakt. Dat doe ik trouwens elke week min of meer. Maar nu lag de planning nogal gericht op mijn eigenste welzijn en fun. Voor Babseluk stond er namelijk geen enkele toets in de agenda. Dat scheelt een hoop aan tijd voor mij : ik herschrijf namelijk alle leerstof in verstaanbare taal op handgeschreven blaadjes die onze tiener kan, mag en zal gebruiken bij de toetsen. Dat vermindert haar stressniveau. Voor mij is het een invulling van tijd, gedaan uit plichtsbesef en bezorgdheid maar niet noodzakelijk met veel goesting uitgevoerd. Maar ! Géén toetsen in het vooruitzicht ! Tijd voor me-time ! Mooie planning !

En dan kwam dat telefoontje van school : of ik Babseluk kon komen ophalen (10.40 u), ze was nogal hysterisch de klas uitgelopen en naar 'haar lokaaltje' gevlucht. Oorzaak was een stevige ruzie bij pubers in haar klas en die van een andere waarbij verzoening niet meteen voor de hand lag. Dan laat ik uiterààrd alles vallen om onze dochter op te halen. Ik doe dat vanuit een enorme liefde, recht uit mijn hart maar ken je dat stemmetje in je hoofd  dat soms ook zijn zeg wil hebben ? Dat altijd op de loer ligt om bij een onbewaakt moment op je schouder te springen als een duiveltje uit een doosje ? Daar zat bij mij ineens dat stemmetje en het gilde in mijn oor : 'Bye-bye planning !'

 

Dochterlief roodbetraand meegenomen naar huis. Met veel, oprechte troostwoordjes en nog meer zakdoekjes. Zoveel onrecht in de wereld van ruziënde pubers kan zij echt niet plaatsen. Dan heeft het hoofdje veel rust en afleiding nodig. Effe buiten gaan, wandelingetje maken, over van alles praten maar niet over tieners, wel over muziek en over de natuur die alles zo mooi groen tovert. Dat helpt het droeve hart van dit meisje. En dan fluistert het duiveltje sarcastisch : 'Je moest aan je naaimachine zitten.' Ik negeer want ik weet : morgen is er een andere dag en dan zweren die pubers weer eeuwige vriendschap.

 

De volgende dag wil onze  dappere meid écht naar school als is ze nog onzeker over het vredesverdrag. Net na de middag komt er opnieuw een telefoontje in hetzelfde scenario als de dag voordien. Opnieuw de auto in, met nog evenveel liefde in het hart maar ook met het duiveltje in een grotere uitvoering op mijn schouder : 'Wat ik je zei : bye-bye planning !'

 

Omdat het stressniveau van Babseluk een moeilijk indringbaar sfeertje heeft en vermits we toch bij de huisarts langs moesten voor een bloedafname (ook een mooi verhaal maar dat is voor een andere keer) en gezien wij een zeer begripvolle huisarts hebben, werd er een afwezigheidsattest afgeprint voor een ganse week ! Duiveltje lachte zelfs niet meer in zijn vuistje maar glorieus voluit !
Ik geef toe, ik werd daar ambetant van. Van dat afwezigheidsattest, dat ik wel begreep, en van dat duiveltje, dat ik ook begreep. Dan zijn er mogelijkheden. Je blijft ambetant, je wordt van dat ambetant zijn nog wat lastiger en je bokt tegen iedereen in je omgeving... wat ik eigenlijk al niet kan maken gezien de dochter dan nog meer door het lint zou gaan. Of, je plukt het duiveltje van je schouder en steekt hem waar... wel ja... daar zijn veel uitdrukkingen voor... OF ! Je wordt een vogel !... 

 

Jàren geleden, toen ik écht op mijn tandvlees zat, ging ik naar een man toe. Om te praten en te luisteren en van dat alles iets mee te nemen in mijn leven zodat mijn tandvlees weer kon aangroeien. Die man vertelde me over de vogels. Ze kijken van hoog naar laag. Ze staan niet in verbinding met wat er gebeurt. Ze staan 'er boven'. Los van alles. Vrij. Als je problemen bekijkt vanuit dat vogelperspectief, zie je de dingen anders. Je staat er los van. Je kijkt ernaar maar neemt er niet deel aan. Je ziet het maar je staat 'er boven'. En dan heeft dat duiveltje geen kans meer om op je schouder te blijven want hij zou er af vliegen. Vogels hebben lucht en druk nodig om zo hoog te geraken. Misschien ook wat kracht door het klappen met de vleugels maar ze laten zich minstens zo graag dragen door de lucht. Het je dat al eens goed bekeken ? Ze glijden, zwenken, stijgen of dalen heel vaak zonder hun vleugels te gebruiken. Dat duiveltje heeft geen kans, die valt er gewoon af.

 

Die vogel die in mij zit is niet min. Het is een havik. Heel kritisch. Voor mezelf. Boven ons huis in de Ardennen draait hij dagelijks zijn rondjes, zwevend op de luchtdruk. Scherp kijkend en alle duiveltjes opzij gooiend. Hij doet gewoon wat hij moet doen. Niet meer. Niet minder. Ik moet 'm maar eens meer koesteren, die havik in mij. En dat duiveltje zijn doosje dichtplakken. Want kijk. De dochter is weer 'zen' (volgens onze normen). Mijn naaimachine heeft geduld. En ik krijg wel weer tijd. Al-tijd. 

 

 

 

Lente

Lente. Eindelijk. De zon in een straalblauwe hemel Het groene blad danst mee met de wind en de mens voelt zich plots beter in zijn vel. In de kledingmodus worden laagjes afgebouwd en alles draagt luchtiger en vrolijker. 

 

Ik ben op weg naar school om de dochter op te halen. Te voet. Het is maar een kilometer en enkele onderdelen daarvan verderop. Dat stapt leuk. De mondhoeken staan meer dan anders omhoog want lente, da's fun.

Kom ik op nog één straat van de school die kleine meid tegen. Ik schat haar 10. Ze torst een rugzak en met haar jas en legging lijkt het me of ze het toch wat zwaar heeft in dit stralende weer. Mijn glimlach glijdt nog wat verder omhoog en ondanks mijn zonnebril moet ze toch weten dat mijn ogen vriendelijk kijken. Ze keert wat onwennig haar hoofd.

'Wat doet ze hier eigenlijk zo alleen?' denk ik, maar verder laat ik het los. De lagere schoolpoort gaat immers tien minuten vroeger open dan het einduur van het middelbaar en misschien woont ze hier wel in de buurt. Ik laat de zonnestralen over me heen vallen, als de wind wegvalt is het echt wàrm. Ergens achter mij hoor ik voetstappen volgen. Ik kijk naar de blauwe lucht en ben dankbaar voor dit fenomeen. Aan het zebrapad stop ik. Naar rechts kijken, naar links kijken kwestie van het verkeer in te schatten. Ik zie geen enkele auto, ik zie het meisje naast me staan !! 
Met haar donkere ogen kijkt ze me hulpeloos aan : "Mevrouw, mag ik iets vragen ?" 
Ik buig tot op ooghoogte en zie de somberheid in haar ogen.
"Ik ben mijn mama kwijt."

Hu ??? Dat is zelfs geen vraag ! Dat is een hulpkreet !
"Je mama kwijt ?" Toch maar zo kalm mogelijk herhaald.
Knik.
"Hoe dan ?"
"Ze zou me komen halen van de opvang." De bruine ogen kijken triest. Er raast van alles door me heen : ontwricht gezin, misverstand, opvang... opvàng ? Het is iets over halfvier, de opvang moet nog volop bezig zijn....
"Komt ze je altijd halen van de opvang ?"
"Soms."
"Hoelang duurt de opvang ?"
"Dat weet ik niet."
Er vliegt een visie door mijn hoofd : ze is weggelopen ! En out of the blue komt het volgende uit dat onschuldige kindermondje :
"Op zondag na de chiro moet ik naar mijn papa en ik wil dat niet meer. Ik wil niet meer naar mijn papa."
Ik zie tranen opwellen. Jeezes….  Onlangs was er nog een mars tegen seksueel geweld en ik kan het echt niet helpen dààr aan te denken !
"Vriendje", zeg is stil, want ze is meteen mijn vriendje geworden, daar en dan heeft ze niemand anders en dus moèt ik dat wel even overpakken. "Vriendje", ik zit bijna op mijn knieën, "we moeten even terug naar je school."
Het hoofd schudt fel van neen. "Dat wil ik niet."
"Vriendje, het moèt." Zachtjes maar kordaat.
"Neen ! Ik wil niet ! Echt niet !"
Daar sta ik dan met een wildvreemd kind op een zonnige plek in de lente. De waterige ogen smeken. Niet dus... en nu ? 
"Zeg me eens, wat is jouw mooie naam ?" Mezelf wat tijd geven om na te denken.
"Lente."
Lente. Lente die de lente niet ziet. En dan dringt zich een dreigende gedachte op : mijn eigen dochter komt zo dadelijk uit school, op twintig meter van de school van dit ongelukkige kind en mijn dochter gaat in paniek geraken als ik niet opdaag. Dus gaat het brein wat sneller aan de gang. 
"Lente, als je niet naar jouw school wil, wil je dan misschien naar die grote school dààr ?" Ik wijs naar het gebouw waar mijn dochter over enkele tellen de lessen verlaat.
Het kind knikt. Oef. We steken het zebrapad over. In de verste verte geen auto te bespeuren. Nog een honderdtal meter. Er komen al wat adolescenten uit de schoolpoort gefietst. Ik moet het kind nog wel wat bezighouden, het denken moet eruit, ze moet zich op haar gemak voelen en dan worden banale vragen gesteld : in welk leerjaar zit je, heb je nog broertjes of zusjes, ken je nog iemand die Lente heet ? Op al die vragen krijg ik antwoord, alsof ze werkelijk mijn nieuwe vriendje is. 

Onderweg zie ik mijn dochter komen, verbaasd dat ik met een kind loop. Ik moet het nu heel kort aanpakken : "Kom even mee terug, meid, we moeten met dit meisje naar het secretariaat." Ik kan op dat moment niet veel meer uitleg geven, het is voor Lente al moeilijk genoeg.
Aan het secretariaat van de 'bovenbouw' krioelt het van pubers. Ik probeer alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen aan de dames achter het glas. Ze luisteren, zijn overdonderd en Lente staat erbij en kijkt er triest naar. Er gaat op de koop toe nog een alarm af dat niet meteen kan afgezet worden. Ondertussen komen nog een handvol stoute leerlingen hun afgepakte gsm's terug ophalen, anderen willen weten in welk lokaal de vervangles van morgen doorgaat. Chaos noemt men dat . Chaos ! 
Babseluk zegt dat ze naar buiten wil wegens 'veel te emotioneel'. Uiteindelijk wordt de lagere school verwittigd. Er zou iemand komen. Mijn hand ligt voortdurend op het schoudertje van het verloren kind. Wat moet er allemaal in dat meisje omgaan. Daar en dan maar ook voorheen. 
Uiteindelijk neemt een van de secretariaatsdames een beslissing : "We moeten nog even wachten tot er iemand komt maar wil je ondertussen met mij meegaan naar een rustiger plekje ?" 
Lente knikt. Daar gaat ze. De glazen deur door, helemaal naar binnen in de grote school die 'bovenbouw' heet. Ze kijkt niet meer om. Ik blijf wat verweesd achter. Hoe gaat dat nu verder ? Moet dat kind nu echt nog terug naar haar papa ? Hoe zit dat thuis ? Is ze er welkom ? Slaapt ze goed ? Is ze wel happy ? Thuis ?

Dan ga ik naar buiten en vindt mijn dochter, bijna in tranen. Ik leg ook mijn hand op haar schouder. We gaan naar huis. Samen. Doorheen de uitbundige, uitgelaten jeugd die na een schooldag luid huiswaarts keert. Ik weet dat de kleine wandeling ons naar een fijne plek brengt. Naar huis. Thuis. Ik hoop van harte hetzelfde voor al die anderen. En voor Lente. 

De dag nadien heb ik contact opgenomen met de school van Lente. Ze was weer op school gekomen en ja, ze had ook dat verhaal over haar vader verteld. Voor mij was dat niet genoeg. Ik ben naar het CLB gestapt en daar heb ik mijn verhaal gedaan want er was geen melding binnen gekomen, noch van de school noch van de ouders. In alle ernst werd er naar mij geluisterd. Er werd een verslag opgemaakt en ik kreeg de belofte dat dit onderzocht zou worden. Nu moest ik het nog loslaten want meer kon ik niet meer doen. Mijn geweten vond het goed. Maar Lente zal altijd wel een speciaal moment in mijn leven blijven. 

Awel... mercie !

Er zijn zo van die dagen of neen, er zijn zo van die momenten in sommige dagen, die je bijblijven. Die je in je lijf opneemt en meepakt gedurende de hele verder dag en 's anderendaags ook nog en zelfs het hele komende weekend èn nog een maandag erbij. Het gevoel en de intensiteit van dat moment, dat zelfs meerdere minuten in beslag kan nemen, slurpt zich gewoon een weg naar je hart. En daar blijft het dan zitten. Comfortabel als in een huiselijk tafereel. Het werd een deel van je inhoud. Voor altijd. 

 

Mercie.

 

De voorbije week was er zo'n moment in zo'n dag. Het was een beetje als behangpapier : het mooiste, het beste en zeker niet het goedkoopste dat op de wanden van mijn hart wilde plakken en dat ook deed. Zomaar. Heel spontaan, zonder dat erom gevraagd werd maar met deskundigheid en overgave. 

 

Mercie

 

Het begon op de school van onze dochter. 'Overleg' wordt dat genoemd : het samenkomen van betrokken leerkrachten, zorgleerkracht en het 'ondersteuningspunt' (is daar nu écht geen andere naam voor ?  voor iemand die zoveel doet ?). Enfin : september wordt weer een keerpunt in de carrière van onze schoolgaande dochter (en dus ook voor mij). Derde graad. Lees : verandering. En dat moet besproken worden met de nieuwe leerkrachten en de ervaringsdeskundigen. Stage komt er ook aan. Jeezes ! 10 weken ! Verspreid weliswaar maar toch. Voor een Babseluk is dat heel wat.  

 

Mercie

 

Dat wordt dan op tafel gelegd en haarfijn uit elkaar gerafeld. Elk vezeltje dat bij 'stage' hoort wordt onderzocht. Daarnaast wordt er naarstig gebrainstormd over alternatieven en oplossingen voor de overige lapjes leerstof. Ik zit erbij, ik kijk ernaar, ik neem deel en ik voel verbondenheid. Dit is mooi, hoor. Dit is écht mooi. De inzet van deze mensen is zo zuiver en oprecht ! 

 

MERCIE

 

Weet wel dat onze dochter in een IAC zit (individueel aangepast curriculum) wat betekent dat ze de lessen volgt en meedoet met de klasgenoten voor zover ze het aankan. Voor haar is dat een enorm voordeel : als het haar niet lukt of als het hele lesgedoe haar overprikkelt, dan gaat ze naar het veilige lokaaltje tegenover het secretariaat waar ze tot rust kan komen. Toetsen worden open-boek ondergaan, examens bestaan niet meer. Een diploma daardoor ook niet, maar dat zijn peanuts vergeleken met het geluk van onze dochter.
Voor de leerkrachten kan zo'n IAC wel een issue worden. Ze zouden daar best lastig kunnen over doen en Babseluk aan haar lot overlaten met een soort van 'jammer-maar-helaas-attitude'... of ze kunnen zich inzetten om die meid iets bij te brengen. Dat laatste krijg ik gewoon als een ontegensprekelijke garantie. 

 

MERCIE

 

Besluit van het overleg : stages worden aangepast en vereenvoudigd naar basics, uit te voeren in een beperkt aantal uren. Theorievakken krijgen in sommige gevallen een make-over, praktijkvakken worden gedoseerd. 
Ik ben een trotse moeder. Niet alleen op onze dochter die àltijd met haar inzet harten wint, maar ook op deze leerkrachten, de zorg, het 'ondersteuningspunt'. 

 

MERCIE

 

De school, het beleven, het leren, het àànleren, het 'zijn' van leerling en leerkracht, dat werkt door tot binnen de huiskamers. Het verblijdt het hart en de ziel als die connectie er is en op een of andere manier legt die meid van ons altijd weer de juiste verbinding, vanaf de kleuterschool, lagere school, middelbaar... en altijd weer wordt die link met een groot hart onthaald. Mercie. Mercie allemaal !

 

MERCIE !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bevangenis

Er gebeurt nogal wat in de wereld. Dingen die je niet binnen je huiselijke muren wenst. Maar toch gebeurt het. Je kan op straat gaan met kompanen die hetzelfde idee hebben. Je kan in stilte boos worden. Je kan in alle luidheid boos worden. Je kan ook nièt boos worden. Je kan het bekijken en ontrafelen. Je kan het veroordelen of beoordelen. Of je kan het aanvaarden. En dàn pas bekijken. Want het is al gebeurd en de klok wordt nooit teruggedraaid. 

Je kan brainstormen over hoe het anders kan. Vragen. Vriendelijk vragen. Blijven vragen. Altijd vriendelijk. Ik ben ervan overtuigd dat vriendelijkheid meer confrontatie biedt dan haat want dat vierletterwoord heeft nog nooit iemand geholpen. Het vraagt veel tijd en geduld maar dat zie ik alleen maar als een voordeel voor de mensheid. 

Ik kijk zéér zelden naar het nieuws. Ik word er niet blij van. Af en toe komt er wel een vreugdevol berichtje zoals van kleine wezentjes die geboren worden of een compromis tussen wat woekerende partijen of een uitvinding die de aarde ten goede komt. Hoewel, het nieuws van de dag is meestal iets dat de mondhoeken naar beneden haalt. Ik maak de keuze daar niet aan mee te doen. Ik verneem links en rechts wel de vreselijke ongemakken van deze wereld en ze laten me heus niet onberoerd. Maar hààt… ik laat het niet (meer) toe. Al die woede en wraakgevoelens kunnen samengebundeld worden tot een oorlogje tegen een persoon die mentaal ziek is. Het gaat hem niet helpen. Het gaat het slachtoffer niet meer helpen. 

Ik bekijk het effe anders (en nu waag ik mij op glad ijs), is een stràf de oplossing ? Hij is zijn straffen mislopen, lepe vos die hij is. Heeft de straf dan zijn werk gedaan ? Het gerecht heeft zeker mee gefaald maar waar ligt de oplossing ? Wel... Ik zou hem willen overstelpen met goède dingen. Waarachtig : o-ver-stèlpen ! Maar op een afgezonderde, afgesloten locatie die men niet meer 'gevangenis' noemt maar 'bevangenis'. Met zoveel schoonheid aan bloemen en kleuren en goedheid dat hij de kluts, die hij kwijt was, weer vindt. Dat hij er zowaar door 'bevangen' wordt. Hij is ze vergeten, die mooie en goede dingen. Zijn brein is ontregeld en hij ziet de schoonheid van het leven en alles wat daarmee te maken heeft niet meer. Dus hulp bieden in een prachtig vermomd jasje. We laten hem wel netjes in die afgesloten 'bevangenis', voor altijd en laten de goedheid en de schoonheid elke dag opnieuw op hem los. Zou dat geen licht aanwakkeren in die jammerlijke ziel... en met hem, bij al die anderen die de vrede op aarde liever bezoedelen dan zegenen... 

Ik ben een leek in die dingen en mogelijk héél naïef maar ik ben tegen geweld. Ik ben tegen macht. Ik ben tegen haat. Ik wens dat die man en al die andere verloren zielen, inzicht, berouw en moed vinden om zichzelf uit de duisternis te laten verrijzen. Hoe dan ook, ik blijf halsstarrig vriendelijk zijn. En het gekke is, als ik mijn glimlach op straat even vergeet, krijg ik 'm onomwonden van de straatgenoten toegeworpen. Als een aangename herinnering : keep smiling ! Vriendelijk zijn... jeezes, wat kan je ermee misdoen ? 

"Gewoon vriendelijk zijn, is alles wat de wereld nodig heeft."   Diana Spencer 

 

 

 

 

Lenteschoonmaak

Ik ben een stèr in nonchalance. Ik heb de eigenschap om in een mum van tijd een aardig hoopje chaos te creëren. Dat mag. Van mezelf. En daar moet ik dan ook maar de gevolgen van dragen. Stapeltjes hier, bergjes daar en propvolle kasten elders.  Ik kan dat ook héél goed verdoezelen. Niemand ziet het of om het anders te zeggen :  'het valt niet zo op'. Tot je dus een kast opentrekt. 

 

Ik weet het. Mea culpa. Ik mag nog zo moedig op mijn borst slaan, het is te laat om een 180°-tje te draaien. Niet dat ik een 'oude boom' ben die niet wil verplant worden, het is meer een karaktertrek die ik eigenlijk niet kwijt wil. 

 

Neem nu de lenteschoonmaak. Ik heb dat nog nooit gedaan. Ik heb trouwens meer een soort van 'zomerordening' in mjjn genen.  Als de zon echt voluit gaat, kan ik er plezier in hebben om te gaan 'rommelen'. Dàt doe ik graag ! (Al kijk ik er niet bepaald naar uit als ik die kasten opentrek.) Het is de voldoening nadièn die het 'm doet! Dus trek ik moedig een kastdeur open : als er niets uitvalt, heb ik al een goede start, en dan begin ik te sorteren. Dat gaat bij de ene kast al makkelijker dan bij de andere : de spullen met een vervaldatum zijn toppers, dat gaat immers vlot en zonder bedenkingen. 

 

Overgaan naar de 'ik-denk-dat-ik-hier-nog-wel-iets-kan-mee-doen'-kast is dramatisch. Ik ben nogal creatief aangelegd en dus denk ik dat ik met àlles nog wel iets kan doen. Er zitten echter voor mij ook maar 24 uren in een etmaal waarvan ik er graag 8 in slaapmodus beleef, plus de naschoolse uren huiswerk herschrijven en voorbereiden, koken en nog wat huishoudelijk gedoe, maakt dat de handeling 'creativiteit' beperkt blijft. Dus de inhoud van deze kast(en) sorteren is al wat intenser in daad en tijd. Maar het kaf geraakt altijd gescheiden van het koren en telkens komt er weer ruimte vrij.... Voor weer nieuwe ideeën... 

 

Over naar de bovenverdieping : kleerkast. Moeilijk ? Neen. Echt niet. Mijn visuele geheugen weet perfect wat ik in het laatste jaar meedogenloos op de kapstok liet hangen en wat heel vaak de buitenlucht mocht inademen. Wat twee seizoenen niet gedragen werd, wordt onmiddellijk toegevoegd aan de kringloopzak. En ja, het gebeurt wel eens dat er meer dan één zak nodig is. Een mens verandert namelijk en daarmee ook vaak zijn kleding. 

 

Het lastigste zijn de stapeltjes in de woonkamer. Lijstjes met toebehoren die ik probeer te ordenen op huiselijke bergjes. Mapje voor dit, mapje voor dat en nog meerdere voor al die projectjes die in mijn hoofd zitten en graag virtueel worden. Bij elke poetsbeurt gaan de mapjes wat dichter bij elkaar, soms op elkaar en soms, helaas, ook door elkaar. Wat ik hiervoor nodig heb, is geen stofdoek of extra ruimte maar time-management : de tijd beter gebruiken om de stapeltjes daadwerkelijk in projectjes om te zetten. En natuurlijk : niet teveel projectjes door elkaar gaan mengen maar elk stuk voor stuk afwerken.

 

Dus doseer ik en plan ik in de agenda. En daar houd ik me aan. Dat was ooit moeilijk maar sinds ik het daadwerkelijk plàn, alsof het het meest belangrijke ding in mijn leven is, vloeit het mooi... Geen excuses, tenzij de noodzaak dwingt maar die noodzaak heb ik heel bewust gelimiteerd. Grenzen stellen is geen zonde.

 

 

 

 

 

Besluitje : ik heb een rommelig maar aangenaam leven dat ik af en toe ondersteboven haal om meer ruimte te krijgen. Sorteren en liquideren geeft me een enorm bevrijdend gevoel alsof er in mijn hoofd meer ruimte is gekomen. Meer helderheid en klaarheid ook. Het helpt me waarachtig om rustiger te worden. Of zoals Paul Wilson, de goeroe van de rust, het zegt : 

'Ruim je rommel op ! Rommel maakt de spanningen van het alledaagse bestaan alleen maar erger. Opruimen is een overzichtelijke manier om weer kalm te worden.'

 

Trek dus open die kasten !