Ice ice baby

De herfst is zonder boe of bah binnen gevallen. Dat kan niet ontkend worden. Nat en wind sluipen overal binnen. Wie kinderlijke ukjes of gewoon uitbundige peuters heeft rondlopen, krijgt nu vast te maken met snottebellenfabriekjes in volle overgave. Als de kriebelbeestjes dan nog eens de tere keeltjes gaan bespelen, jeezes, dan is alle hens aan dek. En ja, daar zijn medicijntjes voor, of homeopathische dinges, zelfs puur-natuurlijke-preparaatjes maar vaak met een minder aangenaam smaakje. Dat is de nieuwe uitdaging : willen beter worden maar niet willen die nare smaak ondergaan!

 

Gouden tip ! Laat die uk een ijsblokje snoepen voor het wondermiddel moet toegediend worden. Een kleintje is al goed. Vul dus al je vormpjes met water en leg ze te koelen in de frigo. Voor de allerkleinsten kan je een paar druppeltjes sap toevoegen zodat je mini-mini-ijslollietjes krijgt.

 

Het gaat  er voornamelijk om dat de koude van het ijs de smaakpapillen van je ukkie verdoofd. Als je meteen na het ijssnoepje dat medicijn toedient, is de smaak minder intens of zelfs helemaal niet smaakbaar. 

 

Dus, in deze periode : altijd ijsblokjes in de nabijheid houden, de kiddies zullen je dankbaar zijn ! 

 

 

Eeuwige jeugd

Ik geef toe : die eeuwige jeugd zit vooral in je hoofd. Wat je denkt over jezelf zal je ook worden. Denk dus maar goede en mooie dingen over jezelf! Als je blij bent, toon je al meteen minstens tien jaar jonger (lachrimpels tellen namelijk niet mee als 'rimpels', zeg maar dat ik het gezegd heb!). 

Je kan veel en nog meer aan je snoet vegen, ik doe dat ook. Met veel overgave. Er is maar één voorwaarde : ik wil wel wéten wat ik op mijn voorgevel smeer. Vele dingen maak ik gewoon zelf en het aller gemakkelijkste productje zie je hieronder. 

DE WONDERSCRUB

Je hebt een goede kwaliteitshoning nodig, suiker (geen ruwe rietsuiker, dat is veel te grof voor je tere vel) en een leeg potje.

 

Honing in het potje en suiker bijvoegen tot het een smeuïge massa wordt (goed mengen). Tweemaal per week op je snoet, helemaal : voorhoofd, neus, slapen, wangen, kin en je lippen mag je er ook bijnemen (afblijven rond de ogen!). Ik weet het, het is een plakkerige bedoening, maar het zal lonen! Zachtjes wrijven met de vingertoppen, wat de zwaartekracht wil volgen, laat je maar in je mond druppen. Kijk eens aan : eetbare scrub! Als je wil kan je het nog twee minuutjes laten 'trekken'. Honing is namelijk bijzonder voedzaam voor de huid (je kan het ook op brandwonden smeren als vervanging voor flamazine!). 

 

Goed afspoelen met supernat washandje. Voel maar eens aan dat velletje nu... Nog nooit zo zacht geweest!

 

 

 

Ecologisch swifferen

De swiffer. We kennen 'm wel. Handig maar al die doekjes die niet verteren op de bodem van Moeder Aarde. Moet de swiffer daardoor afgevoerd worden? Bijlange niet. Ziehier de oplossing.
Zeeman. Neen, niet een matroos of kapitein maar de winkel. Zeeman verkoopt sokken. Van de fluffy dingen om in de winter je voetjes warm te houden. Voor ecologisch swifferen heb je zo'n paar nodig in een grote maat (42/44 of groter). 

 

 

 

Men trekke vervolgens de sok over de voet van de swiffer.

 

 

Het is verbazingwekkend hoeveel de sokvezel aan stof opslorpt! 

 

 

Vloer proper? Sok in de wasmand. Na een frisse douchebeurt is ze weer bruikbaar. 
Met dank van Moeder Aarde!

 

 

 

 

 

Kattenkwaad

Katten zouden lui zijn. Katten zouden vals zijn. Katten zijn wel een heel populair huisdier. Mochten ze niet zo gezellig zijn, dan zou niemand er eentje in huis hebben. 
Ik geef wel toe dat katten veel slapen en daardoor de indruk geven lui te zijn. Ze zijn gewoon heel geduldig. Ze kunnen minutenlang (en langer) naar een muis of een vogel zitten kijken. Katten zijn 'NU-ers'. Wat hen NU overkomt, beleven ze voluit. Nu geen zin in een aaitje, sorry, kom straks nog eens langs. Nu geen zin in een lekkere hap, sorry, schuif het straks nog eens voor. Nu geen zin om gekamd te worden, sorry, straks misschien. Nu geen zin om te spelen, sorry, straks pak ik dat pluimpje wel. De NU-ers. 

En toch kan je iets doen waartegen ze geen 'sorry' zullen zeggen. Waar jij je kat écht iets laat doen en waarvoor je het beestje nog veel plezier geeft ook. Je gaat hun serotoninegehalte een piek geven van jewelste ! Happy cat !!!

 

Je hebt een zakje nodig, een sterk zakje dat tegen poezenklauwen kan. Bijvoorbeeld zo'n organzazakje voor suikerbonen. Je vindt dat spotgoedkoop bij de Action. 

 

Dan vul je dat zakje met twee koffielepels valeriaan. Dat kan je kopen in de natuurwinkel. Je strikt het zakje goed dicht en steekt dat zakje nog eens in een ander zakje (kattenklauwen, je weet wel, zijn scherp). Goed dichttrekken met dubbele knopen. Eventueel nog een verloren duivenveertje ertussen steken. Een touwtje eraan mag ook, zo kan je mee spelen en het zakje op en neer laten bewegen wat de kat nog meer plezier zal geven. Let wel op, het zakje is magisch geworden nu, en je kat zal àlles doen om het te pakken te krijgen ook al zit jouw vinger daarbij. 

 

Valeriaan is sterker dan kattenkruid. Het maakt je kat heel erg verliefd... (op dat zakje). Het is een minidrugje, net zoals het dat is voor de mens. Je weet wel, valeriaan, dat kalmeert en je slaapt er beter van. Voor katten werkt het als een onweerstaanbaar speeltje. Het is volledig veilig volgens nationaal kattenspecialiste Anneleen Bru (bron : 'I love happy cats'). 

Nog een kleine kanttekening : heb je meerdere poezen, zorg dan dat ze elk hun zakje hebben of er komt stevige ambras van !! 

Zomerse verfrissing

Het is warm en dan moet je veel drinken. Water. Want voor elk glas alcohol mag je op hete dagen twee porties H2O erbij nemen. Hydrateren, noemen ze dat. Omdat water voor velen alleen maar naar water smaakt, presenteer ik jullie deze oplossing. 
Je kan per glas te werk gaan of per liter, afhankelijk van hoe groot de dorst is. Ik geef het recept voor een liter van dit heerlijk, verfrissende fruitwater. 

1/4 galiameloen
1 kleine banaan (en die mag rijp zijn)
een kop gemengde bessen (ik gebruik ze diepgevroren, vind dat persoonlijk handiger)

Snijd de meloen en de banaan in plakjes.
Kieper alles in een karaf met 1 liter water en laat minstens 6 uur trekken (in de koelkast) en haal dan het fruit eruit. 

Ik vries ook nog wat bessen in met water in ijsblokjesdinges. Nog wat vruchtjes op een stokje, leuk rietje erbij, de ijsblokjes erin en les je dorst met dit water dan nèt iets anders is dan H2O. 

Nog een 'versier'tipje : bestrijk de glasrand met citroensap en dompel die in rietsuiker. Dat geeft een gouden extraatje !

Oh, ja. Er zijn natuurlijk ook mensen die niet zo kicken op fruit. Voor hen nog een alternatiefje. 

Kers- en snoeptomaatjes halveren, komkommer snijden, basilicum plukken, water toevoegen, minstens 2 uur laten trekken in de koelkast. Ijsblokjes a gogo. Prikker met tomaatje, basilicumblaadje... rietje... zon... tuin... relax ! 

De groentjes hoef je er niet uit te halen, ze blijven zowaar 'krokant' (want niet het geval is met fruit maar een tip om niets te verspillen : het fruit dat je eruit haalt kan je op een bordje doen,  zet het op een hoger plekje in de tuin en zo dient het als voederbakje voor vlinders die het almaar moeilijker hebben om bloemen te vinden ! Hey ! Goed, he !)

Azijnpissers (excuus)

Tja, een blogger behoort een goede titel te verzinnen... 
Maar azijn hoef je niet te drinken. Neen, azijn kan je voor vele goede doeleinden gebruiken. 
Ik geef je mijn top tien :

 
10. Schone schaar : als je een schaar hebt gebruikt voor vette, plakkerige of ander mistroostige karweien, dan maak je die beter nièt schoon met water maar wel met een tissue of doekje bevochtigd met azijn. Schaar is weer spic en span ! 

 

9. 't Is meer iets voor in de winter maar knoop het nu al in je oren : zoutstrepen op je schoenen ! Ken je dat. Zebrastrepen op je mooie lederen laarzen. Neen. Doen we niet aan mee : doekje deppen in azijn en daarmee de schoenen inwrijven. Bye-bye zoutstreep. 

 

8. Schimmels horen niet thuis in huis : waar die zich ook bevinden, ga de ondingen te lijf met onverdunde azijn ! Koelkast, randjes, kantjes, badkamervoegen... azijn ! 

 

7. Een klassieker zou ik zo denken : waterkoker ontkalken met 2 eetlepels azijn op een halve liter water. Goed laten doorkoken en kijk eens aan ! 

 

6. Magnetroncleaner : vies microgolfoventje ? Zet een glas of glazen kom met een oplossing van 1/4 azijn op 1 deel water, deurtje dicht, hoogste stand voor een half tot één minuutje. Nadien de oven even met een schone, droge doek uitvegen. Gereinigd en ontdaan van wat er niet in thuis hoort. 

 

5. Frisse gootsteen : meng gelijke delen water met azijn, doe in ijsblokjesvormpjes en vries in. Leg 1 keer per week  twee tot drie ijsblokjes in de gootsteen. Als ze gesmolten zijn even goed naspoelen met koud water. Happy kitchen ! 

 

4. Vet-aanval !! Braadpannen zijn ellendig in aanbakgelegenheden ! Voorkomen dus ! 2 koppen azijn 10 minuten laten koken op een zacht vuurtje. Helpt aanbakken gedurende enkele weken.

 

3. Eikes ! Heb je dat ook dat wanneer je eieren kookt, de schaal het begeeft en je blubberige, witte smurrie in je pot krijgt ? Wel, giet een ferme scheut azijn in het kokend water, de eierschalen gaan minder snel breken. 

 

2. Gele deovlekken in je favoriete T-shirts? Wat de reclame ook belooft, in witte shirts krijgt je sowieso gele 'oksel'vlekken als je deodorant gebruikt. Hoe te vermijden ? Giet een ferme scheut azijn op die gelige vlekken, wrijf het in en laat het even trekken. Dan wassen op de normale wijze. Bij voorkeur met deze behandeling beginnen bij eerste tekenen van geligheid. 

 

1. Doèn ! Wasmachine. Vaatwasser. Doèn ! Elke keer een ferme scheut azijn toevoegen. Je machine zal je dankbaar zijn en het is een pak goedkoper dan eender welk antikalkmiddel ! 

 

Je hoeft dus echt geen azijnp… te zijn om azijn te gebruiken ! Goedkoop en milieuvriendelijk ! 

 

 

 

Koksmaatje (2)

Hopelijk is het je gelukt om je kookboeken te doorkruisen en briefjes te steken. Daarbij heb je wel eens effe tijd moeten nemen om dat te doen. Reserveer die tijd vanaf nu voor jezelf en je keuken. Want wat nu komt vraagt ook tijd (maar nadien slechts een inieminietje)

Ik heb het handgeschreven gedaan omdat ik dat leuk vind, schrijven met een balpen tussen mijn vingers en merken dat er iets leesbaars tevoorschijn komt, ik vind dat geweldig. Je kan het uiteraard ook op de computer doen. Wat ik bedoel is maar dit : zet je met je kookboeken en een lekker kopje koffie of thee, aan tafel. Noteer alles per boek en per item : titel van het gerecht én de ingrediënten, zodat je in een oogopslag weet wat je in huis dient te halen. Ik werk met een groene en oranje markeerstift. Groen staat voor gerechten die haalbaar zijn in de lente en de zomer (gezien de ingrediënten) en oranje voor de herfst- en wintermenuutjes, wat neutraal blijft is een recept dat altijd kan. Ik maak ook onderscheid tussen voorgerecht, hapjes, soepjes, hoofdgerecht en dessertjes. 

 

Het maakt je weekmenu zooooooo gemakkelijk. Nu je toch al tijd hebt gemaakt om dit alles te doen, kan je ook wekelijks tijd maken (met dat kopje koffie of thee, een koekje is zéker toegestaan) en je weekmenu opmaken. Ingrediënten opschrijven en de dag nadien boodschappen doen voor de hele week of minstens voor de komende dagen.

Dit komt echt van mezelf, al hoor ik dat een Sandra Bekkari en een Rani dat ook suggereert. Ik lees geen van beiden. Ik doe het op mijn manier en hoop daarmee dat het jullie ook helpt. Food is belangrijk, hoor. Het zelf maken, ook. Allez, geniet van je thee en je eigen opgemaakt receptenboek. 

koksmaatje

Time is money. Koken neemt tijd in beslag, dus... Neen ! Daar doen we niet aan mee. Maar ! Als je dit 'creatiefje' wil volgen, moet je toch even tijd maken. 

 

Kookboeken hebben we allemaal wel in de kast staan. Gebruiken we ze veel ? Dat zal er vanaf hangen. Van de tijd, onder anderen, van de inspiratie of goesting van de dag en dat kan best lastig zijn.  

 

Voor niet iedereen is het evident om een gevarieerd menu op tafel te zetten, bij voorkeur aangepast aan de seizoenen want ook daarin kan je wat 'money' besparen. 

 

Ik verklap jullie mijn geheim. En let wel : wij leven met 3 personen onder één dak en ik kook voor elk van hen een apart gerecht. Yep, wij leven hier à la carte (en yep : goe zot, ook !)

 

Dus, op een goeie dag heb je veel tijd, tel een voormiddag als je vroeg uit je bed bent. Je neemt al die kookboeken en doorbladert ze (lekker kopje koffie of thee binnen handbereik). Bij elk gerecht dat je ok vindt om te koken, plak je een (mini)post-it of steek je een reepje papier.  Als je al je kookboeken zo doorbladerd heb, sta je al héél ver. Zo vind je makkelijker favoriete en/of gemakkelijke recepten terug. 

 

Zet je kookboeken weer terug waar je ze vond (bij voorkeur op een schap in het zicht). Heb je weer geen inspiratie om te koken, een 'ienemienemutje' met de kookboeken en flap hem open waar een post-it zit. Voilà. Je weet wat te koken. 

 

Dikke PS. Doe dit bij voorkeur twee dagen op voorhand, zodat je de ingrediënten nog in huis kan halen. 

 

Dit is een EHBO voor thuis-eten. Over enige tijd krijgt dit een vervolg en over enkele weken wordt kookinspiratie peanuts ! 

 

stank voor dank ?

Ik heb een énorm respect voor vuilnismannen. Ik vind de naam ook niet goed gekozen. 'Vuilnis' : ok, het is onze afval maar zij ruimen die wel op, waarom niet 'opruim' - mannen. En die 'mannen' zijn tegenwoordig ook al eens vrouwen. Laten we niet discrimineren ! 

 

Met de zomer (die écht wel komt) voor de deur, staan onze vuilniscontainers- en/of zakken nogal eens in de zon te wachten tot deze heldhaftige mannen of vrouwen ze komen ophalen. Dat kan een reukje geven. Wij zijn er wel vanaf, maar de werkende heer- en vrouwschappen mogen het wel omkieperen en in volle odeur hun werk doen. Wel, ik denk dat we met z'n allen kunnen helpen. 

Als je je vuilniszak of -container buiten zet, strooi dan een ferme dosis natriumbicarbonaat in de zak of container. He slorpt de geur op en de 'opruimers' zullen je ongetwijfeld dankbaar zijn. Je kan het zelfs thuis toepassen als je container in de zomerse zon staat te wachten tot ie helemaal vol is om dan opgehaald te worden. Niemand vindt het leuk als bij een gezellige barbecue de rottende geur van afval komt voorbij drijven. He ? En natriumbicarbonaat is milieuvriendelijk, als dat geen goed nieuws is ! 

 

Je vindt dit product bij Delhaize en Colruyt (in een andere verpakking) en kost nog geen 4 euro. 

 

Strooien dus maar ! 

 

 

 

pokerface

Voor de fervente kaartspelers (waar ik nièt bij hoor, maar dit trukje kan ook gebruikt worden bij monopolykaarten e.d.)

Zijn ze wat versleten, vettig, kreukelig en 'schuiven' ze niet meer goed ? 

Daar is een oplossing voor ! 

Men neme het betreffende kaartspel, een schoendoos (of plastic zak maar vermits het 'mei-plastic-vrij' is...) en talkpoeder. Gooi het kaartspel in de doos en bestrooi met de talkpoeder. Zet een leuk 'aloha-muziekje' op en ga shaken met de doos : links, rechts, onder en boven (houd het deksel wel goed dicht !)

Haal de kaarten eruit terwijl je ze goed schudt. Kieper de talkpoeder uit de doos in een kommetje en gooi de kaarten nog een keertje in de doos. Hopelijk duurt het 'aloha-deuntje' nog wat verder : nog een keertje goed schudden. Haal de kaarten eruit (het overtollige talkpoeder kan bij in het kommetje).

Ze glijden weer als nooit tevoren. De lichte talkfilm die er mogelijk nog ophangt is zacht voor de handen, mocht de talkfilm er niet opzitten dan heb je nog altijd de talk in het kommetje om je handen zacht te maken. 

Voilà, straight flush !

bloemenfeest 

Communicanten in aantocht ? 

Lentefeest te organiseren ?

Of een verjaardag te vieren van een leuke meid of dame ?

Ga naar de supermarkt of een bloemenmarchant en schaf je een ferme bos anjers aan. Leg ze op een tafelloper in een breed uitgespreid, horizontaal boeket.

Je doet ze geen pijn, deze bloemen, ze kunnen lang zonder water.

Feestje gedaan ?

Bloemen in een vaas (met water) en je hebt er nog lang plezier van. 

ceci n'est pas un biscuit

Snoep is niet goed ! Dit is géén snoep. Nauwelijks de naam 'koekje' waardig. Dit is voedsel. Lekker. Zoet. En geen zonde. Allemaal aan de slag dus ! 

 

 

Wat heb je nodig ?

4 eetlepels kokosolie

75 gr volkoren speltmeel
75 gr bruin rijstmeel

25 gr havervlokken

75 gr kokosbloesemsuiker (verkrijgbaar in elke natuurwinkel en in de betere supermarkt ; zorgt ervoor dat je niet suikerverslaafd wordt, daarmee bedoel ik dat deze vorm van suiker je pancreas niet gijzelt !)

1 (biologische) ei

2 koffielepels vanille- of amandalextract

60 gr mengeling : noten, zaden, pitten

(het meel kan je ook vervangen door één soort ; ik gebruik deze omdat ze lief zijn voor je glucosespiegel... oei, moeilijke woorden, dus effe vertalen : ze maken je minder hongerig)

 

Bereiding : 

Verwarm de oven op 180°C. Smelt de kokosolie op een zacht vuurtje. Doe al het meel en de kokosbloesemsuiker in een kom samen met de havervlokken en meng goed met een lepel. Voeg het smaakextract toe alsook het ei en meng opnieuw. Voeg de pitten of noten toe en alweer mengen. Doe als laatste de kokosolie bij het mengsel en stamp goed aan. Maak je geen zorgen dat het wat droog lijkt. 

Neem de ovenplaat en bedek deze met bakpapier. Doe al je ringen uit (dat kneedt beter) en maak van het deeg stevige hompjes die je een beetje platdrukt op de bakplaat. Uit deze hoeveelheid komen ongeveer 18 koekjes. 

Bak ze gedurende 12 minuten. Altijd wel eerst checken of ze wel gebakken zijn : klein korstje onderaan en zacht indrukbaar bovenaan.

 

Héél lekker na een fruitontbijtje met een lekker kopje kruidenthee. Ik verzeker je : meer dan drie krijg je na elkaar niet op. Ze bewaren makkelijk een weekje in een afgesloten blik. Zoetekauwen : dit helpt je afkicken ! Smakelijk ! (oh, njammie, toch !!)